Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ преведе средствата за нови апарати за кръвна плазма в Пловдив

Министерство на здравеопазването преведе  нужните близо 200 000 лева на Център за трансфузионна хематология  в Пловдив за  закупуване на допълнителна апаратура за добиване на кръвна  плазма. 

Директорът на центъра д-р Соня Джевизова уточни, че  с отпуснатите от държавата пари ще бъдат закупени хладилна производствена центрофуга, биосилър, биомиксер,  хемоглобинометър и други консумативи. 

По думите й от 18 ноември, когато пловдивският център стартира кампанията,  на болниците са предоставени над 170 единици плазма. 

За месец близо 80 души вече са дарили кръв за добиване на плазма.


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Земен трус бе усетен в Пловдив

Средно по сила земетресение бе усетено в Пловдив около 20 20 часа тази вечер. Трусът е бил със сила 4,3 по Рихтер, съобщава на интернет страницата си Националният институт по геофизика към БАН. Епицентърът е бил между Пловдив и Асеновград на дълбочина 5 км. Няма данни за пострадали и разрушения.

публикувано на 17.06.24 в 20:48

Тежък трафик заради затворения Бетонен мост и възстановеното жп движение през града

В първия ден от работната седмица трафикът в Пловдив стана още по-тежък и объркан заради затварянето на Бетонния мост в събота. От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“ увеличиха времетраенето на светофарите на най-натовареното кръстовище – на Сточна гара, съобщи директорът на предприятието Георги Стоилов...

обновено на 17.06.24 в 17:11

Седем души са задържани за трафик на мигранти през Пловдив

Седем души са задържани за трафик на нелеаглни мигранти от Афганистан през нашата страна.  Чужденците са превозвани от българо-турската до българо-сръбската граница. 30-годишна българка от афганистански произход, двама сръбски граждани - на 22 и 23 години, и други четирима български граждани - двама 40-годишни, един на 35 и друг на 43 години -..

обновено на 17.06.24 в 17:09

Рангел Бизюрев отива на съд, следствието приключи

Рангел Бизюрев най-сетне се сдоби с обвинение от Окръжна прокуратура за убийството на Димитър Малинов от Цалапица.  31-годишният Бизюрев е обвинен за умишлено убийство, извършено с особена жестокост.  Наказателният кодекс предвижда за това престъпление от 15 до 20 години затвор, доживотна присъда или доживотен затвор без право на замяна...

обновено на 17.06.24 в 17:09

Не анекс, а нова обществена поръчка за "Колежа" поиска Илиян Филипов

Строителят на стадион „Христо Ботев“ отказва да подпише анекс по настоящия договор и поиска община Пловдив да обяви нова обществена поръчка за довършването на съоръжението.  Мотивът на управителят на фирмата Илиян Филипов е, че цените за извършване на строителни монтажните работи са неактуални и са с 60% под сегашната себестойност. За..

публикувано на 17.06.24 в 17:08