Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

МЗ преведе средствата за нови апарати за кръвна плазма в Пловдив

Министерство на здравеопазването преведе  нужните близо 200 000 лева на Център за трансфузионна хематология  в Пловдив за  закупуване на допълнителна апаратура за добиване на кръвна  плазма. 

Директорът на центъра д-р Соня Джевизова уточни, че  с отпуснатите от държавата пари ще бъдат закупени хладилна производствена центрофуга, биосилър, биомиксер,  хемоглобинометър и други консумативи. 

По думите й от 18 ноември, когато пловдивският център стартира кампанията,  на болниците са предоставени над 170 единици плазма. 

За месец близо 80 души вече са дарили кръв за добиване на плазма.


Още от категорията

Имаме редовното правителство, новите министри се заклеха в Парламента

Със 132 гласа Николай Денков беше избран за министър председател. Гласуваха 201 депутати. Против бяха 69, няма въздържали се. За избирането на Денков гласуваха депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДП, както и от двама народни представители от ДПС. Един депутат от ГЕРБ е гласувал против. 37 депутати от "Възраждане" също са гласували против кабинета, както и 19..

публикувано на 06.06.23 в 15:57

Възстановяват движението по част от Брезовско шосе

От утре – 7 юни, се възстановява движението по ул. „Брезовско шосе“ в участъка от кръговото кръстовище с булевардите „Дунав“ и „Цар Борис III Обединител“ до бул. „Северен“. от „Организация и контрол на транспорта“. Пътната отсечка беше затворена заради строително-монтажните работи по изпълнението на Водния проект.  Новата временна организация..

публикувано на 06.06.23 в 15:36

Прокуратурата погва полицейски шеф заради акцията в "Бушидо"

Окръжна прокуратура образува досъдебно производство срещу полицейски началник от ОД на МВР в Пловдив заради случая в дискотека „Бушидо“ на 6 май.  Служителят е нарушил и не е изпълнил служебните си задължения, и е превишил властта и правата си – съобщават от държавното обвинение. То е образувано след постъпила жалба срещу полицейските служители,..

обновено на 06.06.23 в 14:52

Да помогнем на Димислава Николова

Младежки център Пловдив започва кампания по набиране на средства за лечението на един от най-активните си доброволци и млади лидери Димислава Николова е студентка в ПУ „Паисий Хилендарски“, доброволец и активен млад човек от град Хисаря. Животът ѝ се преобръща на 180 градуса, когато ненадейно получава страшната диагноза „Сарком на Юинг“ (злокачествен..

публикувано на 06.06.23 в 14:51

Сърдечно заболяване е довело до смъртта на Елисавета Станева

Сърдечно заболяване, което не е било диагностицирано до този момент, е причината за смъртта на Елисавета Станева в УМБАЛ“ Свети Георги“. Това се потвърждава от резултатите на извършената патолого-анатомична аутопсия. Това съобщават от здравното заведение като се позовават на  извършената обстойна вътрешна проверка по случая.  Тя бе назначена след..

публикувано на 06.06.23 в 11:32