Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Българската Коледа“ с дарение за УМБАЛ „Пловдив“

Д-р Диана Аргирова, началник на отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“
Снимка: Радио Пловдив

Високотехнологична медицинска апаратура получи отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“ от инициативата „Българската Коледа. Там вече работи дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг, която е изключително необходима за малките бебета.

„Тъй като ние работим с доста деца, които са с отклонения в жизнените показатели, не могат добре да дишат и имат други проблеми и ги лекуваме в нашия интензивен сектор. Затова подобна апаратура е изключително важна за нашата работа. Как тя ни улеснява? Тъй като в реално време многократно ние бихме могли да изследваме кръвно-газов анализ на газовете в кръвта – кислород, въгледоредн диоксид. Това се случва в реално време, тоест веднага отчитаме резултата. Това може да допресе за по-адекватно преценяне на състоянието на детето и съответно някаква корекция на терапията. За пациентите може да се използва при всички възрастови групи, но най-голямо приложение тези апарати намират в неонатологията, защото те дават ценна информация за новороденото детенце. От друга страна, много важно, така се предпазват от болка, дискомфорт и допълнително страдание, което не е за пренебрегване при едно тежко болно дете“, заяви доктор Диана Аргирова, началник на отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“. 

В отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“ има различна модерна апаратура, но такъв клас, като дарената дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг до сега не е бил наличен.

„Ние разполагаме с доста монитори, но с такъв клас, който да ни дава едновременно тези два най-важни два кръвни газа, не сме имали. Всичко, разбира се, е свързано с по-добро качество на лечение и по-бърза и адекватна реакция, когато се налага. Това ще се използва при интубирани пациенти, които са с дихателна недостатъчност и на апаратна вентилация. Всички вече знаят и всички си мерят сатурацията, но за съжаление сатурацията е нещо, което е много динамично и кръвните газове са много динамични. И затова говорим, че тази апаратура, ще ни даде тези ценни данни, за да може да се реагира своевременно и да не се стига до усложнения“, каза доктор Диана Аргирова.

През тази година най-малкото бебе, което е спасено в отделението по неонатология на УМБАЛ „Пловдив“ е с тегло 740 грама, родено в 26-тата гестационна седмица от бременността.

„За момента детето се развива прекрасно, което показва качеството на грижата и не без участието на тази апаратура, която имаме, тъй като можем да прилагаме най-съвременни методи на лечение, каквито се прилагат в целия свят. А това спестява много от усложненията, които впоследствие могат при едно недоносено дете. Разбира се, състоянието на тези деца се следи и много след изписването, и грижите за тях не свършват след напускане на родилния дом. И там има какво да се направи по отношение на добротворчеството. Защото, ако тези деца са някъде около 10 % от всички новородени, все пак те трябва да порастнат живи и здрави и инвестициите трябва да бъдат много по-големи и много по-специални.

Доктор Диана Аргирова е убедена, че има смисъл хората да подкрепят кампанията „Българската Коледа“.

„Хората е добре да подкрепят кампанията „Българската Коледа“, защото си струва да се инвестира особено в областта на неонатологията, тъй като тук е началото на живота, а не е без значение с каква апаратура ще се работи. Да направя пак една препратка към тазгодишната пандемия. Виждате, че е важно да има апаратура, респиратори, дихателни апарати, монитори, добри специалисти. Но когато ние говорим за зараждащият се живот, и когато бихме могли да положим адекватна и навременна грижа за тези деца, за да могат те да станат здрави възрастни индивиди, от това по-хубаво няма за цялото общество. Не знам дали хората си дават сметка, но за едно общество, се съди по грижата за най-малките, а най-малките са новородените деца. Те са бъдещето и на тази страна, и на тази планета. Добре е хората да даряват, тъй като много пъти е трудно да се закупи дадено нещо от самата болница. Неонатологията ползва много апаратура и тя е доста скъпа. Но когато много хора се обединят, а обикновено това става по Коледа, тогава всеки с едното левче, с десетте левчета, можем да съберем и като общество да бъдем добротворци. Защото това никой няма как да ни го отнеме. Ковид 19 няма как да не ни направи по-добри. Аз мога само да благодаря на всички хора, които са се отзовали, защото това те ще го почувстват. Всеки ден виждат по медиите, има  различни призиви за помощ. Кой с каквото може, би трябвало да помогне. Искам да призова хората да даряват, защото може да е лев, десет лева, но кагота са много по десет, се закупуват такива ценни апарати, които спасяват човешки живот. Което е много важно. Защото всяко човешко същество трябва да бъде обгрижвано“, подчерта още доктор Диана Аргирова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12