Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината плати имоти на "Хеброс бус" за пробива до Централна гара

Мнозинството в Общинския съвет одобри решението община Пловдив да закупи два терена на бул. Македония №1 и №2, за да се осъществи пробивът под Централна гара. Имотите са собственост на "Хеброс бус", на чиито управител Веселин Дошков общината ще плати поисканите от него 253 800 лева.

Преди това съветниците отхвърлиха предложението общината да купи други два имота - площадът пред кино "Гео Милев" и друг терен на ул. "Акад. Петър Динеков", които са собственост на БДЖ и са на стойност 250 000 лева.

Николай Радев обяви, че групата на БСП не подкрепя това решение, тъй като не е правилно общината да купува имоти от държавата. Държава и община не могат да взаимодействат по търговски принцип, те трябва да бъдат партньори, категоричен е Николай Радев.

Съветници от опозицията изразиха несъгласие от това, че решението за купуването на имотите защитава интересите на НКЖИ, а това ощетява община Пловдив.

Държавата осигурява 40 милиона за пробив под Централна гара. Това е изключително важна връзка и превръща Пловдив, заяви заместник-кметът Невена Балчева.

Има една възможност Бургас да стане пристанището на Пловдив. Така Невена Балчева перефразира прословутата реплика на Тодор Колев, че Варна е пристанището на Шумен. Балчева си послужи с тази метафора, по думите й, за да илюстрира значението на пробива под Централна гара в Пловдив.

Това ще даде възможност Пловдив да се превърне в интермодален център, категорична е Балчева.

Независимият съветник Слави Георгиев заяви - цитирам: Тук всички ние сме от страната на булката. Днешните реалности са други, БДЖ е губеща, а ж.п. транспортът е все по - малко предпочитан. Вместо НКЖИ да направи по - амбициозни проекти и да изведе извън града основните транспортни връзки, компанията избра да направи по - лесното - пробива под гарата.

Съгласно предложението на общината, и четирите терена около Централна гара няма да бъдат отчуждавани, а ще се вземат възмездно - ще бъдат платени на собственика, гласи предложението на общината. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ПОбс придвижва процедурата за строеж на новото Околовръстно

Общинският съвет на Пловдив единодушно прие предложението за безвъзмездно прехвърляне на АПИ правото на собственост на недвижими имоти - частна общинска собственост в местността „Бей Кър“ в ЖР “Тракия“ за реализирането на новия лъч на Околовръстното шосе.  Двата имота са с големина около 2,1 дка, като те се намират в зоната на кръстовището, което се..

публикувано на 18.07.24 в 11:48

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 11:45

Левски е нашата национална съвест!

Пред паметника на Левски на Бунарджика Пловдив отдаде почит към великото дело на Апостола по случай 187 години от рождението му. „ Както никой друг от нашите национални водачи, Левски заявява, че българският народ се нуждае от достойни хора, които да го водят по пътя на благоденствието. Щото така ще бъдем равни на другите европейски народи...

публикувано на 18.07.24 в 11:43
Димитър Главчев

Премиерът Димитър Главчев отива при пожара в Отец Паисиево

Министър-председателят Димитър Главчев ще посети района на село Отец Паисиево, който е сред засегнатите от огнената стихия, съобщиха от правителствената информационна служба.  На място с премиера ще бъде също министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, който е и председател на оперативния щаб за борба с пожарите, създаден със заповед на..

обновено на 18.07.24 в 10:40

Обявиха конкурси за директори на 33 училища в Пловдив област

Регионалното управление на образованието - Пловдив обяви на страницата си конкурсите за общо 33 училища, в Пловдив и областта. Това е втората сесия, която търси да назначи ръководители на учебни заведения през тази година. Нов директор ще има Средно училище "Любен Каравелов" - Пловдив. Там Саша Щерева е навършила години за пенсиониране, но остава на..

публикувано на 18.07.24 в 10:28