Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив е готов за начало на ваксинацията

В пловдивска област е създадена организация за старта на ваксинацията срещу Covid-19. На този фон от Медицинския щаб отчитат намаляване на новозаразените. В цялата страна днес цифрите сочат като положителни на вируса едва 21% от изследваните, но според специалисти причината е, че в почивните дни се правят и по-малко ПСР тестове. 

Пловдивска област е готова за начало на ваксинацията срещу Covid-19, в Регионалната здравна инспекция вече е доставена специалната хладилната инсталация за съхранението на ваксините при -70 градуса, съобщи директорът на инспекцията д-р Ваня Танчева. Ваксините на  Pfizer и BioNTech ще пристигнат до няколко дни, а самото имунизиране на медиците се планира да започне на 27 декември - едновременно в страните от ЕС, като се очакват указания от нашето здравно министерство. Директорите на болници са готови със списъците с медиците, които желаят да се имунизират. Определени са и местата, където това ще става.

На този фон от Областния кризисен Щаб в Пловдив отчитат намаляване на броя на заразените  и хоспитализираните през изминалата седмица, както и през последното денонощие. За пореден ден оздравелите – 778 - са значително повече от заразените – едва двама мъже за областта. Сред излекуваните са 24-ма лекари, 16 медицински сестри и 5 санитари. По информация от Спешна помощ, значително е намалял натискът и към техните екипи, като спадът за последната седмица на Covid повикванията е 30%.

В областите Пазарджик и Смолян през последното денонощие са регистрирани само по 1 положителна проба за COVID-19. Според наблюдатели, причина за по-малкото новозаразени обаче е, че през почивните дни се правят и по-малко тестове. За новините ЕК.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община "Марица" получи 4 мил. лева за път до завод за авточасти

Държавата ще финансира изграждането на нова пътна връзка в община Марица. На днешното си заседание правителството отпусна 3 919 000 лева от бюджета на Министерството на иновациите и растежа за път до завод за производство на автомобилни част от "Зиес Юръп".  Инвестицията по проекта е в размер на над 18 млн. лв. и се предвижда разкриването на 101..

публикувано на 02.10.24 в 16:52

И в Смолянския театър са източени 1 млн. лв., доведоха директора в Пловдив

Директорът на смолянския театър Румен Бечев е доведен с полиция за разпит в Пловдив, но не е задържан. От пловдивската окръжна прокуратура уточниха, че развитие казуса с източването на средства се очаква в утрешния ден.    По-рано бе съобщено за сериозни нарушения от ръководството на Родопски драматичен театър – Смолян, установени при  проверка,..

публикувано на 02.10.24 в 16:41

Ремонтират пътища и улици в общините "Марица" и Калояново

Започна ремонтът на общинския път Костиево – Радиново и на участък Радиново – Бенковски. Общата стойност на проекта е почти 6 милиона лева и е финансиран от държавата. Ще бъдат обновени около 7,5 километра, като срокът за изпълнението на проекта е 359 календарни дни. Ремонтът е дълго планиран, но отлаган заради липсата на достатъчно средства..

публикувано на 02.10.24 в 16:36

Ликвидирани са птиците, заболели от грип във ферма в Стряма

Няма опасност за разрастване на огнището на птичи грип от фермата в Държавното ловно стопанство в Стряма. Заболелите и контактни птици в обекта са умъртвени по хумамен начин. Това стана ясно след днешното заседание на Областната епизоотична комисия в Пловдив. Областният управител Христина Янчева увери, че се вземат всички мерки за..

публикувано на 02.10.24 в 15:28

Анализират данните от черната кутия на разбилия се L-39

Няма изгубени данни в резултат на катастрофата. Това заяви пред журналисти служебният министър на отбраната Атанас Запрянов във връзка със снетите данни от „черната кутия" на катастрофиралия учебно-боен самолет L-39.  „Това, което се извърши в Чехия, е заводът, с неговите средства и инструменти, да свали данните от „черната кутия". Разчитане на..

публикувано на 02.10.24 в 15:25