Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разшириха обхвата и увеличиха времето на "Синята зона" в Пловдив

| обновено на 22.12.20 в 13:24

С 29 гласа „за“, 10 „против“ и 2-ма „въздържали се“ общинските съветници разшириха обхвата на „Синята зона“ в Пловдив и удължиха с 1 час часовия й диапазон.

В нея се включват част от бул. „Марица юг“ от ул. „Стефка Николова“ до ул. „Чардафон“, както и улиците „Ген. Данаил Николаев“, ул. „Мечников“ и ул. „Елиезер Калев“. Така пловдивската зона вече обхваща 109 улици в центъра на града. Времето за престой и паркиране в „Синя зона“ се удължава от 8.30 до 18.30 часа от понеделник до събота включително.

Новост в наредбата за "Синята зона" е и това, че се маха толерансът от 10 минути безплатен престой на паркомясто, докато се заплати сумата. Според промените таксуването трябва да се извърши веднага след заемане на мястото.

Ресорният заместник-кмет Тодор Чонов обясни, че разширяването на „Синя зона“ в Пловдив е неизбежно, а целта е да има ред в паркирането в централната градска част и същевременно се повишават приходите в местната хазна. „Увеличаването на обхвата и времетраенето не се прави на сляпо, така е във всички големи градове“, посочи той.

Още в началото на дебата от БСП се обявиха против точката. „Ако искаме „Синя зона“ да функционира, трябва да предвидим многоетажни паркинги, а градският транспорт да работи добре“, посочи общинският съветник от БСП Йордан Василев.

Веселина Александрова от „Демократична България“ обясни, че 2 параграфа в предложението са незаконни, защото включват презумпция за вина. „Това е недопустимо и ще станем за смях“, заяви тя.

Д-р Веселка Христамян предложи цялата точка да бъде отложена, за да се изчистят противоречията, но това не бе прието. „ДБ ще подкрепи точката, ако е юридически издържана, защото „Синя зона“ е зелена мярка“, посочи тя.

Независимият Слави Георгиев предложи зоната да работи в събота до 14,30 ч., но предложението му също не бе прието.

Стефан Послийски от ВМРО напомни, че общината трябва да мисли за 10 години напред, като осигури буферни паркинги за почасово ползване.

В крайна сметка всички предложения и допълнения към точката отпаднаха и съветниците приеха първоначалния й вариант. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожар лумна до къщи в „Столипиново“

Пожарникарите гасят пожар в „Столипиново“, лумнал от запалени боклуци.  На място са се отзовали 4 противопожарни коли с екипите им.  Няма пострадили от стихията. Спасени са намиращите наблизо къщи и паянтови постройки. Голяма част от квартала е задимена.

публикувано на 19.07.24 в 19:12

Удължиха бедственото положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово

Кметът на община Калояново Младен Кичев издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение за селата Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово.  Големият пожар в този район е локализиран, но в Отец Паисиево продължават да дежурят четири екипа на пожарната, служители на Горското стопанство и доброволци.  От вчера са потушени огнищата към..

публикувано на 19.07.24 в 16:54

Излезе второто класиране за гимназиите

1393 ученици от област Пловдив участваха във второто класиране за гимназиите, което излезе днес.  328 от тях са се придвижили по- напред, като 84 от тях са заели място по първо желание. 245 ученици не са класирани и трябва а подадат документи за третия тур на приема. Срокът за записване след второ класиране е от понеделник до сряда седващата..

публикувано на 19.07.24 в 15:52

Табели предупреждават за камери по пътя за Карлово и за Поповица

От тази седмица по две от най-натоварените пътни артерии в областта са монтирани табели за контрол на скоростния режим. Шофьорите, които пътуват и в двете посоки по главен път Пловдив – Свиленград /между Поповица и Садово/ и главен път Пловдив – Карлово /между Труд и Баня/ вече  ще бъдат информирани за общо 12 точки, на които автомобилите им могат да..

обновено на 19.07.24 в 14:25

Пожарът в Отец Паисиево е ликвидиран, но гори на Беклемето

Напълно потушен е пожарът в калояновското село Отец Паисиево.  Междувременно кметът на община Калояново Младен Кичев удължи със своя заповед срока на частичното бедствено положение за Отец Паисиево, Песнопой и Иван Вазово. Там дежурят 4 противопожарни екипа, шест коли с екипи на Горското стопанство и доброволци. О бходени бяха  терените, където вилня..

обновено на 19.07.24 в 14:24