Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Лили от Пловдив да чува и говори

Днес ви разказваме за едно от децата на „Българската Коледа“ - Лили Димитрова от Пловдив, която страда от двустранна невросензорна загуба на слуха. Тя е на 14 години. Детето е родено глухо в семейството на родители, които също не чуват. За да се развива нормално и за да поддържа остатъчния слух, който има, тя се нуждае от слухово-речева рехабилитация.
 

От няколко години с нея работи рехабилитаторът Даринка Борисова от Академия за глухи деца „Анди и Ая“.  За да може да присъства на заниманията, Лили пътува често до София с родителите си.  

По думите на Борисова,  Лили се чувства много добре в семейната си среда.

„За разлика от децата, които израстват в семейство на чуващи родители, но самите те не чуват, деца като Лили са уверени и знаещи кои са.  Те нямат психологически проблем“.

Борисова подчерта, че родителите на Лили сами са потърсили специализираната помощ за детето си. В момента нуждата от специалисти обаче е особено належаща, защото Лили е в седми клас и й предстоят изпити.

„Извършваме слухово-речева рехабилитация и допълнително помагаме за подготовката на уроците. За слухово-речевата рехабилитация, които специалистите извършват с подкрепата на „Българската Коледа“, детето е стимулирано да използва остатъчния си слух и да усвоява новите знания.

„Лили е успяла да се интегрира много добре в училищната среда. Посещава общообразователно масово училище, но това, което й липсва, е пълният достъп до преподаваната информация, тъй като използва основно жестовия език за комуникация“, подчерта рехабилитаторът. 

Освен че иска да продължи образованието си  в училище след седми клас, Лили има и по-дългосрочни мечти. Желае един ден да постъпи  в университет, но все още има време да си избере специалност. И като всяко дете на тази възраст, има и хоби.  Занимава се активно с волейбол и тренира в известен пловдивски отбор. Подкрепата на кампанията „Българската Коледа“ дава шанс на семейството да се справи финансово с редовното осигуряване на слухово-речева рехабилитатция и на друга попмощ в областта на образованието.

Заниманията са два пъти седмично по два учебни часа, но в случай на нужда, Лили може да разчита и на допълнителна подкрепа от рехабилитаторите.

По думите на Борисова, родителите заплащат за работата с рехабилитаторите в Академията половината от реалната пазарна стойност на услугата, а не – пълната такса. Един учебен час е 30 лв, а втория децата получават като подарък.

Рехабилитацията в случаите като на Лили, е много дълъг процес. Той започва от момента на установяване на слуховата загуба и продължава минимум до 18-та година.  Родителите, за да бъдат максимално полезни на децата си, трябва да се чувстват спокойни и затова каузата на „Българската Коледа“ е от жизнена важност  за семейството на всяко нуждаещо се от специални грижи дете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35