Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" помага на Лили от Пловдив да чува и говори

Днес ви разказваме за едно от децата на „Българската Коледа“ - Лили Димитрова от Пловдив, която страда от двустранна невросензорна загуба на слуха. Тя е на 14 години. Детето е родено глухо в семейството на родители, които също не чуват. За да се развива нормално и за да поддържа остатъчния слух, който има, тя се нуждае от слухово-речева рехабилитация.
 

От няколко години с нея работи рехабилитаторът Даринка Борисова от Академия за глухи деца „Анди и Ая“.  За да може да присъства на заниманията, Лили пътува често до София с родителите си.  

По думите на Борисова,  Лили се чувства много добре в семейната си среда.

„За разлика от децата, които израстват в семейство на чуващи родители, но самите те не чуват, деца като Лили са уверени и знаещи кои са.  Те нямат психологически проблем“.

Борисова подчерта, че родителите на Лили сами са потърсили специализираната помощ за детето си. В момента нуждата от специалисти обаче е особено належаща, защото Лили е в седми клас и й предстоят изпити.

„Извършваме слухово-речева рехабилитация и допълнително помагаме за подготовката на уроците. За слухово-речевата рехабилитация, които специалистите извършват с подкрепата на „Българската Коледа“, детето е стимулирано да използва остатъчния си слух и да усвоява новите знания.

„Лили е успяла да се интегрира много добре в училищната среда. Посещава общообразователно масово училище, но това, което й липсва, е пълният достъп до преподаваната информация, тъй като използва основно жестовия език за комуникация“, подчерта рехабилитаторът. 

Освен че иска да продължи образованието си  в училище след седми клас, Лили има и по-дългосрочни мечти. Желае един ден да постъпи  в университет, но все още има време да си избере специалност. И като всяко дете на тази възраст, има и хоби.  Занимава се активно с волейбол и тренира в известен пловдивски отбор. Подкрепата на кампанията „Българската Коледа“ дава шанс на семейството да се справи финансово с редовното осигуряване на слухово-речева рехабилитатция и на друга попмощ в областта на образованието.

Заниманията са два пъти седмично по два учебни часа, но в случай на нужда, Лили може да разчита и на допълнителна подкрепа от рехабилитаторите.

По думите на Борисова, родителите заплащат за работата с рехабилитаторите в Академията половината от реалната пазарна стойност на услугата, а не – пълната такса. Един учебен час е 30 лв, а втория децата получават като подарък.

Рехабилитацията в случаите като на Лили, е много дълъг процес. Той започва от момента на установяване на слуховата загуба и продължава минимум до 18-та година.  Родителите, за да бъдат максимално полезни на децата си, трябва да се чувстват спокойни и затова каузата на „Българската Коледа“ е от жизнена важност  за семейството на всяко нуждаещо се от специални грижи дете.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33