Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

975 ваксини вече пристигнаха в Пловдив, премиерът Борисов на инспекция

| обновено на 26.12.20 в 15:09

Първите ваксини срещу Covid-19 пристигнаха малко преди 8 ч. тази сутрин в България. Пристигналите 9750 дози от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ са придружени от стриктни инструкции за безопасност. Те ще се съхраняват в Националния център по заразни и паразитни болести в столицата.

От отредените за Петия район на страната 1100 ваксини 975 вече пристигнаха към 10 ч. в РЗИ-Пловдив. Малко след като те пристигнаха в пловдивското РЗИ, премиерът Бойко Борисов, придружен от здравния министър Ангелов, направи изненадваща визита под тепетата. Той разговаря с директора на регионалната инспекция Ваня Танчева - Манчева и инспектира доставката на ваксините.

Първите дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, които от утре ще се поставят в няколко български града едновременно, са точно 9750. Това означава, че с тях ще бъдат имунизирани по-малко от 5000 души.След Нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози -увери здравният министър Костадин Ангелов. Той потвърди, че ще е първият ваксиниран българин.

Утре ваксинацията ще стартира синхронно в три града – София, Пловдив и Бургас.

На 27 декември започва ваксинацията срещу Ковид-19 в  болниците в Пловдив и областта.

За 5-и район, в който влизат областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, са предвидени 1100 ваксини. Това съобщи д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ Пловдив.

„Организацията на областно ниво  е направена. Лечебните заведения, в които започва имунизирането са  двете държавни болници – УМБАЛ „Свети Георги“ и УМБАЛ „Пловдив“, 4-те общински – МБАЛ „Свети Мина“, МБАЛ „Свети Панталеймон“, болниците в Раковски и Асеновград и 6-те частни – УМБАЛ “Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“, УМБАЛ „Еврохоспитал“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Централ Хоспитал“ и  „Медлайн Клиник“, обясни областният управител и председател на ОКЩ Дани Канзирева.

По думите й 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта ще бъдат имунизирани с ваксината на  "Pfizer" и "BioNTech" още на 27 декември.

„През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо – 603-ма в града и областта”, уточни  областният управител. Паралелно с това, през петдневния период  в имунизационния кабинет в РЗИ - Пловдив,  срещу ковид ще бъдат ваксинирани  медици от Спешна помощ, доболничната помощ  и лекари от инспекцията.

В четири от болниците при поставянето на първите ваксини  ще присъстват, за да подкрепят лекарите, областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, където са и най-много  желаещите да бъдат имунизирани през петте дни – общо 200 лекари, сестри и санитари. 

Час по-късно процесът ще стартира в болниците "Каспела" и "Пълмед". След това ще започне имунизирането и на персонала в общинската болница „Свети Мина“, както и в останалите осем болници.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров ще е първият имунизиран в УМБАЛ "Св. Георги" в 10 часа. След него медицинската сестра в хирургичното звено към отделението по Спешна медицина, която е с 48 години стаж - Райна Тодовичина. Третият ваксиниран ще е д-р Венцислав Филипов, началник на звено Вътрешни болести  в отделението  по Спешна  медицина  със  стаж  като лекар 33 години. След тях ще бъдат ваксинирани лекари и медицински сестри, които са на първа линия в отделенията.     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

ОД на МВР в Пазарджик има нов времемен шеф

Със заповед на Министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР-Пазарджик.  Днес той бе представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето си..

публикувано на 16.07.24 в 15:38

Областният управител поиска военна помощ за пожара в Отец Паисиево

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева отправи искане към Министерството на отбраната за помощ за овладяването и потушаването на пожара, който се разрази към 13.30 часа във вилната зона на калояновското село Отец Паисиево. Искането е отправено към 61-ва Стрямска механизирана бригада за участие с инженерна техника и жива сила. На..

публикувано на 16.07.24 в 15:33

Пожар до вилната зона на Отец Паисиево, гори над Карлово и Стрелча

Пожар в сухи треви и горски площи в района на вилна зона гасят пожарникари в село Отец Паисиево. Хората са евакуирани, след като няколко вили са пламнали. Вятърът е много силен и пречи на огнеборците. Пожарникарите с мотопомпи зареждат вода от близкия язовир, като се очаква булдозер да направи просеки.  "Има силен вятър,..

публикувано на 16.07.24 в 14:05

Дублиране на трансакции притесни клиенти на голяма банка

За техническа неточност при обработката на картови трансакции, съобщи банка ДСК.  От банката уточняват, че има дублирано отчитане на операции с карти и в следствие на това грешни салда. Уверението е, че се работи по отстраняването на проблема.  Мобилното приложение на банката също не е активно. 

публикувано на 16.07.24 в 14:00
Снимката е илюстративна

Момче се удави в изравнителен канал до Златосел

18-годишно момче се удави сутринта в напоителен канал при село Златосел, община Брезово. Тийнейджърът е влязъл в неохраняемото водохранилище заедно с група по-възрастни мъже - най-вероятно, за да се разхладят в жегите, и се е случила трагедията, разказа кметът на община Брезово Калин Калапанков. На място е повикана помощ от полицията,..

публикувано на 16.07.24 в 13:50