Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

975 ваксини вече пристигнаха в Пловдив, премиерът Борисов на инспекция

| обновено на 26.12.20 в 15:09

Първите ваксини срещу Covid-19 пристигнаха малко преди 8 ч. тази сутрин в България. Пристигналите 9750 дози от препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ са придружени от стриктни инструкции за безопасност. Те ще се съхраняват в Националния център по заразни и паразитни болести в столицата.

От отредените за Петия район на страната 1100 ваксини 975 вече пристигнаха към 10 ч. в РЗИ-Пловдив. Малко след като те пристигнаха в пловдивското РЗИ, премиерът Бойко Борисов, придружен от здравния министър Ангелов, направи изненадваща визита под тепетата. Той разговаря с директора на регионалната инспекция Ваня Танчева - Манчева и инспектира доставката на ваксините.

Първите дози от ваксината на „Пфайзер“ и „Бионтех“, които от утре ще се поставят в няколко български града едновременно, са точно 9750. Това означава, че с тях ще бъдат имунизирани по-малко от 5000 души.След Нова година ще бъдат доставени още 52 хиляди дози -увери здравният министър Костадин Ангелов. Той потвърди, че ще е първият ваксиниран българин.

Утре ваксинацията ще стартира синхронно в три града – София, Пловдив и Бургас.

На 27 декември започва ваксинацията срещу Ковид-19 в  болниците в Пловдив и областта.

За 5-и район, в който влизат областите Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали, са предвидени 1100 ваксини. Това съобщи д-р Ваня Танчева, директор на РЗИ Пловдив.

„Организацията на областно ниво  е направена. Лечебните заведения, в които започва имунизирането са  двете държавни болници – УМБАЛ „Свети Георги“ и УМБАЛ „Пловдив“, 4-те общински – МБАЛ „Свети Мина“, МБАЛ „Свети Панталеймон“, болниците в Раковски и Асеновград и 6-те частни – УМБАЛ “Каспела“, УМБАЛ „Пълмед“, УМБАЛ „Еврохоспитал“, МБАЛ „Св. Иван Рилски“, МБАЛ „Централ Хоспитал“ и  „Медлайн Клиник“, обясни областният управител и председател на ОКЩ Дани Канзирева.

По думите й 163 медицински лица от 12-те болници в Пловдив и областта ще бъдат имунизирани с ваксината на  "Pfizer" и "BioNTech" още на 27 декември.

„През следващите четири дни ще бъдат ваксинирани още 440 медици или общо – 603-ма в града и областта”, уточни  областният управител. Паралелно с това, през петдневния период  в имунизационния кабинет в РЗИ - Пловдив,  срещу ковид ще бъдат ваксинирани  медици от Спешна помощ, доболничната помощ  и лекари от инспекцията.

В четири от болниците при поставянето на първите ваксини  ще присъстват, за да подкрепят лекарите, областният управител Дани Каназирева и кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Първата ваксина ще бъде поставена в 10.00 часа в Университетската болница „Свети Георги“, където са и най-много  желаещите да бъдат имунизирани през петте дни – общо 200 лекари, сестри и санитари. 

Час по-късно процесът ще стартира в болниците "Каспела" и "Пълмед". След това ще започне имунизирането и на персонала в общинската болница „Свети Мина“, както и в останалите осем болници.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров ще е първият имунизиран в УМБАЛ "Св. Георги" в 10 часа. След него медицинската сестра в хирургичното звено към отделението по Спешна медицина, която е с 48 години стаж - Райна Тодовичина. Третият ваксиниран ще е д-р Венцислав Филипов, началник на звено Вътрешни болести  в отделението  по Спешна  медицина  със  стаж  като лекар 33 години. След тях ще бъдат ваксинирани лекари и медицински сестри, които са на първа линия в отделенията.     


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В УХТ се провежда базарът "По-добрата храна"

„По-добрата храна“ е темата на второто издание на  Re:Bazaar , което ще се проведе днес в Университета по хранителни технологии , като част от ежегодния Ден на отворените врати. Кандидатстуденти, родители, партньори и гости ще могат да разгледат учебната база на висшето училище и да дегустират храни и напитки, разработени от студенти...

обновено на 26.04.24 в 06:30

Клисура е домакин на "Дните на възрожденската и патриотична песен"

С 21-ото издание на „Дните на възрожденската и патриотична песен“ в Клисура започват проявите, посветени на 148-ата годишнина от избухването на Априлското въстание. Двудневният конкурс се провежда в местното читалище „20-ти април 1876 г.“ и събира хорове и изпълнители от цялата страна. Проявите продължават на 30 април със заупокойна..

публикувано на 26.04.24 в 06:24

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38