Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров с първа ваксина в Пловдив

Имунизацията започна и в Асеновград

| обновено на 27.12.20 в 14:16
4
Ваксиниране срещу COVID-19 Пловдив
Снимка: Пресцентър Областна управа Пловдив

В Пловдив

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е първият ваксиниран срещу COVID-19 в Пловдив. Това стана в УМБАЛ "Св. Георги" в 10 часа в присъствието на областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева и кмета на Пловдив Здравко Димитров, както и на журналисти от града.

Ваксината постави епидемиологът с 10 годишна практика д-р Христиана Бацалова. Тя обясни и технологията на проследяването на състоянието на пациента - преди да бъде ваксиниран, той отива на преглед, разпитва се за придружаващи заболявания, за опасност от алергични реакции, мери му се температурата и кръвното налягане. Точно това направи и д-р Иван Маджаров,  след което подписа документ за информирано съгласие и му бе поставена ваксината. А ето и как той мотивира решението си:

"На първо място защото вярвам в постиженията на медицинската наука. На второ място защото си мисля, че е крайно време да заживеем по начина, по който живеехме преди пандемията, и не на последно място защото ние лекарите трябва да даваме пример на своите пациенти." 

След д-р Маджаров  ваксинирани бяха още двама лекари – началникът на Спешно вътрешно отделение д-р Венцеслав Филипов и медицинската сестра с 48-годишен стаж Райна Стодовичина. До края на деня предстои да получат ваксина и  членовете на борда на директорите на УМБАЛ „Св.Георги“, както и ректорът на МУ и общо 30 медицински лица в двете бази на болницата. Потвърдилите желанието си да бъдат първоначално ваксинирани медици са 200. Всички те работят на първа линия и над 95% от тях работят в ковид-структурите, подчерта управителят на УМБАЛ "Св.Георги" проф. Карен Джамбазов.

176 са по първоначален списък желаещите да си поставят ваксина медици в УМБАЛ „Каспела“. 10 от тях получават ваксината  днес. Първи през процедурата премина доайенът-рентгенолог д--р Христо Генов на 82 г.със стаж в болницата над 15 г. След него ваксина получи и 65-годишният  проф. Емил Кумчев, завеждащ досега клиниката по нефрология. 

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева пожела процедурата да постави началото на края на разпространението на пандемията, от която пострадаха много хора и изрази надежда повече медицински лица да пожелаят да се ваксинират, за да преминем успешно към втория етап от ваксинирането и да възстановим нормалния си начин на живот. 

„Надявам се, че днешният ден ще сложи началото на свободата от коварния враг, с който се борим вече месеци наред. Призовавам пловдивчани да се ваксинират, за да спрем разпространението на вируса“ - бе посланието на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Той обясни, че все  още има антитела, след като е преболедувал тежко инфекцията, затова няма да е сред първите, но напролет обяви, че ще си направи имунизация.

В Асеновград

И в Асеновград вече е факт първата ваксина – тя е поставена на шефа на COVID отделението и на Второ вътрешно отделение в местната болница доктор Пепеланов. В града ще се имунизират 20 медицински служители.

Общо в Пловдивска област в първия етап ваксина ще се постави на 603-ма души. Имунизирането ще продължи и в следващите дни.


Галерия

Още от категорията

Девет болници в Пловдив и областта разкриват 100-ковид легла

1154 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Пловдив и областта се нарежда на трето място по брой на положителни проби. През последните две седмици здравните власти отчитат плавно повишение на заболеваемостта, която вече достигна 206 на 100 хиляди души. 77 са новите случаи на заразени с ковид-19 в Пловдив и областта...

публикувано на 04.03.21 в 16:38

Бърз съд за трима шофьори, предложили подкуп на полицаи

Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава три бързи производства за предложени подкупи на полицаи. В два от случаите шофьори са направили опит да подкупят служителите на реда, за да не бъдат санкционирани, а в третия - мъж предложил пари, за да не му бъдат проверени личните документи. В Първомай 37- годишен мъж оставил 100 лева в багажника на..

публикувано на 04.03.21 в 14:08

Приеха бюджета на община „Марица“

С мнозинство от 21 гласа „за“ и 7 „против“ бе приет бюджетът на община „Марица“ за 2021 г. Против финансовата рамка, която е 40 657 012 лв., гласува единствено групата на БСП. Зам.-кметът на общината Петър Минков  изтъкна, че приоритет и тази година са образованието, културата, здравеопазването и социалните дейности. „За пръв път..

публикувано на 04.03.21 в 14:04

МС насочи 3.7 млн. лева към Панагюрище и Велинград

На днешното си заседание правителството осигури 3,7 млн. лв. на общините Панагюрище и Велинград. По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане кабинетът отпуска на община Панагюрище 2,5 млн. лева за почистване на речното корито на река Луда Яна.  Ще се извърши не само почистване, а и корекция и..

публикувано на 04.03.21 в 13:01

В Смолян ваксинират за Covid-19 в изнесен кабинет

Над 320 смолянчани се ваксинираха с първа доза срещу Covid-19 в изнесения кабинет на Многопрофилната болница за активно лечение „д-р Братан Шукеров“ в Смолян в рамките на десет дни.  Над 70 процента от ваксинираните са на възраст над 60 години.  Болницата разполага с достатъчно ваксини, кампанията продължава включително в събота и неделя. Изнесеният..

публикувано на 04.03.21 в 12:18