Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Иван Маджаров с първа ваксина в Пловдив

Имунизацията започна и в Асеновград

| обновено на 27.12.20 в 14:16
4
Ваксиниране срещу COVID-19 Пловдив
Снимка: Пресцентър Областна управа Пловдив

В Пловдив

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров е първият ваксиниран срещу COVID-19 в Пловдив. Това стана в УМБАЛ "Св. Георги" в 10 часа в присъствието на областния управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева и кмета на Пловдив Здравко Димитров, както и на журналисти от града.

Ваксината постави епидемиологът с 10 годишна практика д-р Христиана Бацалова. Тя обясни и технологията на проследяването на състоянието на пациента - преди да бъде ваксиниран, той отива на преглед, разпитва се за придружаващи заболявания, за опасност от алергични реакции, мери му се температурата и кръвното налягане. Точно това направи и д-р Иван Маджаров,  след което подписа документ за информирано съгласие и му бе поставена ваксината. А ето и как той мотивира решението си:

"На първо място защото вярвам в постиженията на медицинската наука. На второ място защото си мисля, че е крайно време да заживеем по начина, по който живеехме преди пандемията, и не на последно място защото ние лекарите трябва да даваме пример на своите пациенти." 

След д-р Маджаров  ваксинирани бяха още двама лекари – началникът на Спешно вътрешно отделение д-р Венцеслав Филипов и медицинската сестра с 48-годишен стаж Райна Стодовичина. До края на деня предстои да получат ваксина и  членовете на борда на директорите на УМБАЛ „Св.Георги“, както и ректорът на МУ и общо 30 медицински лица в двете бази на болницата. Потвърдилите желанието си да бъдат първоначално ваксинирани медици са 200. Всички те работят на първа линия и над 95% от тях работят в ковид-структурите, подчерта управителят на УМБАЛ "Св.Георги" проф. Карен Джамбазов.

176 са по първоначален списък желаещите да си поставят ваксина медици в УМБАЛ „Каспела“. 10 от тях получават ваксината  днес. Първи през процедурата премина доайенът-рентгенолог д--р Христо Генов на 82 г.със стаж в болницата над 15 г. След него ваксина получи и 65-годишният  проф. Емил Кумчев, завеждащ досега клиниката по нефрология. 

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева пожела процедурата да постави началото на края на разпространението на пандемията, от която пострадаха много хора и изрази надежда повече медицински лица да пожелаят да се ваксинират, за да преминем успешно към втория етап от ваксинирането и да възстановим нормалния си начин на живот. 

„Надявам се, че днешният ден ще сложи началото на свободата от коварния враг, с който се борим вече месеци наред. Призовавам пловдивчани да се ваксинират, за да спрем разпространението на вируса“ - бе посланието на кмета на Пловдив Здравко Димитров. Той обясни, че все  още има антитела, след като е преболедувал тежко инфекцията, затова няма да е сред първите, но напролет обяви, че ще си направи имунизация.

В Асеновград

И в Асеновград вече е факт първата ваксина – тя е поставена на шефа на COVID отделението и на Второ вътрешно отделение в местната болница доктор Пепеланов. В града ще се имунизират 20 медицински служители.

Общо в Пловдивска област в първия етап ваксина ще се постави на 603-ма души. Имунизирането ще продължи и в следващите дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43