Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока такса смет ще плащат от Нова година повечето села в община "Родопи"

По-висока такса за битови отпадъци ще се плаща в 15 населени места в община „Родопи” от следващата година. Съветниците гласуваха и увеличение на данъка върху недвижимите имоти и за налога при възмездно придобиване на имущество. Предложенията на кмета Павел Михайлов бяха приети с 19 гласа „за“ от Общинския съвет.

Увеличението е както за физическите лица и домакинствата, така и за юридическите лица. Най-значително се променя ставката в селата Бойково, Брестовица, Златитрап, Извор и Ситово. Там налогът скача с 3 промила.  За Кадиево таксата ще е по-висока  с 2,8 на хиляда, в Първенец и Цалапица промяната ще бъде с 2,5 промила, в Крумово от догодина ще плащат с 1,1 на хиляда, а в Марково – с 1,2 промила повече. 

Увеличение ще има още в Оризари, Скобелево, Ягодово и Дедово. В Браниполе, Брестник, Лилково и Храбрино ще плащат по-малко за сметосъбиране. На този етап размерът на таксата в Устина се запазва. Предложеното облагане е на база количество генериран отпадък и на база данъчна оценка/ отчетна стойност.

Корекцията на таксата се налага, тъй като всяка година в бюджета на община „Родопи” се залагат близо 600 хиляди лева за дофинансиране на услугата по селата. Увеличението няма да покрие разходите за сметосъбиране, но ще ги намали значително. Във финансовия документ за 2021 година за дофинансиране са предвидени с 400 хиляди лева по-малко и сумата е около 200 хиляди лева.   

Според разчетите, общо за дейностите по сметосъбирането, сметоизвозването, депонирането на отпадъците и издръжката на чистотата трябва да се съберат малко над 4,2 милиона лева. В общинския бюджет се залагат с 62 хиляди лева повече за сметосъбиране и сумата възлиза на 1,2 милиона лева. За нови съдове са предвидени 54 хиляди лева. В бюджета за 2021 година с 44 хиляди лева се намалява таксата за депониране на отпадъците. Предвидената сума е близо 1,5 милиона лева.

Общинският съветник от ГЕРБ Валентина Хаджиева коментира, че повишаването на данъците няма да доведе до увеличаване на приходите, а дори ще предизвика по-ниска събираемост. Рeфик Мухтаров от ДПС пък изрази позиция, че Общинският съвет е стопанин на „Родопои” и работата му е именно това – да привлича приходи за развитието на общината. Председателят на ОбС „Родопи” Герги Цанков подкрепи предложението, като каза, че общината се превръща в модерно предградие на Пловдив, а подчертаният инвеститорски интерес се определя от големия брой гласувани решения за промяна на ПУП – над 50%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28