Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Думите на 2021 ще бъдат две - избори и ваксини

Седем партии е възможно да влязат в новия парламент, големият печеливш е Слави Трифонов

Първан Симеонов
Снимка: Фейсбук - личен архив

2020-та постави въпросителни, на които ще продължаваме да отговаряме следващата година. Застанахме лице в лице с пандемията от Ковид, която лекари описаха като "епидемия с невиждана ярост", а част от народа заклейми науката и повярва на чипирането и Бил Гейтс, като възможен вариант за нова психоза. 

Разговаряме със социолога д-р Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" за събития, факти и знакови лица на годината. 

Сименов каза, че годината няма да бъде запомнена с добро, и това е повече от очевидно. 

"Година премина бързо, първо имаше проблеми с водата, боклука и въздуха, после настана първият етап с коронакризата,  добавиха се протестите през лятото и дойде вторият етап от пандемията у нас. Между това имаше трагичикомичен опит да се напише нова Конституция, който развалиха сами и останаха на власт", обобщи Първан Симеонов. По думите му е притеснитална друга хипотеза, която се изразява в това, че на мнозина ще им се услади този режим, при който стоят вкъщи и работят криво-ляво, като разходи им намалят. 

"Боя се да не стане така, че свободата  и инициативата да остават на заден план, за сметка на тревогите за оцеляването и прехраната. Това е притеснитална перспектива, което е тъжното, но по-тъжното е това, че много хора си отидоха", допълни социологът. Той смята, че властта трябва много да внимава когато прави ПР, особено тези представители на здравните власти, които тепърва ще се наложи да защитават ваксините.

Не всеки е Борисов в тази криза с неговия ПР-ски инстинкт, посочи Първан Сименов. 

"Ранна дата на избори в края на март е по-удобна за управляващите на ГЕРБ, но има и друга логика, че коронавирусът не е отшумял и това ще бъде отрицателен факт за властта. При ГЕРБ има питанка, защото там е възможно Цветан Цветанов да отчупи проценти при изборите", прогнозира социологът. Той смята, че има възможна формула за 7 формации в следващия парламент

лави Трифонов е големият печеливш от протестите, Демократична България скочи доста и взе солиден процент, правят и добра капмания и тук е голямата интрига - трябва да се потрудят сериозно Патриотите и ВМРО, които растат като проценти, защото използват Македонската тема, също така  Мая Манолова и Отровното трио имат възможност да преминат бариерата." 

Социологът обобощи: "Думата за тази година е "пандемия" и е ясна, но важно е, че завърши Балкански поток, другото е протестите, третото е тревожният симптом с водната криза в България, а също и Македония, България зае твърда позиция, нещо което не беше правила до днес. 

Думите на 2021 година ще бъдат избори и ваксини."

Още от категорията

Без правителство няма да ги има обещаваните изборни промени

След отказа на "Демократична България" и "Има такъв народ" да приемат дори само разговори с ГЕРБ- СДС за съставяне на правителство, единственият вариант за управляващо мнозинство е във втория мандат, който ще бъде връчен, смята социологът от "Тренд" Димитър Ганев.   "Ключов субект в това Народно събрание се оказа "Има такъв народ" и, ако те не..

публикувано на 21.04.21 в 16:16

Подновяват ремонта на Подбалканския път след сигнал до Радио Пловдив

Репортерска проверка на Радио Пловдив провокира подновяването на ремонта по Подбалканския път в района на село Иганово. Слушател от селото сигнализира, че от три месеца там дишат прах заради непоставена настилка. В края на януари 2021г. започва ремонт на Подбалканския път в района на с. Иганово. От тогава насам н астилката е на камъни и..

обновено на 21.04.21 в 14:51

Векторните ваксини са пресилено сатанизирани

 Не зная защо всички говорят за три вълни на Ковид-кризата. Имаме три пъти частично затваряне на държавата, а вълните реално бяха две.  Не приемам, че  случаите от 40-50 заболели дневно бяха  сериозна вълна, а – предвестници на голямата вълна. Това заяви  д-р Стефан Константинов, директор на Университетската болница за специализирано активно..

публикувано на 21.04.21 в 11:16

Кабинетът на ГЕРБ-СДС е за широка пиарска употреба

Никой не може да каже дали ще има правителство или – не. Дори и Слави Трифонов не може и затова не се показва в медиите, коментира журналистът Явор Дачков. По думите му, има две версии за политическа развръзка: кабинет ще има на всяка цена, въпреки очевидните противоречия на политическите сили да съставят мнозинство. И другата, че веднага..

публикувано на 21.04.21 в 10:10

Националният план за възстановяване да се доработи

Новото правителство ще трябва да всесе Националния план за възстановяване , по който се очакват значителни средства за България. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства, за да освободи безвъзмезден ресурс, от който пък да се..

публикувано на 20.04.21 в 15:55