Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Думите на 2021 ще бъдат две - избори и ваксини

Седем партии е възможно да влязат в новия парламент, големият печеливш е Слави Трифонов

Първан Симеонов
Снимка: Фейсбук - личен архив

2020-та постави въпросителни, на които ще продължаваме да отговаряме следващата година. Застанахме лице в лице с пандемията от Ковид, която лекари описаха като "епидемия с невиждана ярост", а част от народа заклейми науката и повярва на чипирането и Бил Гейтс, като възможен вариант за нова психоза. 

Разговаряме със социолога д-р Първан Симеонов от "Галъп Интернешънъл" за събития, факти и знакови лица на годината. 

Сименов каза, че годината няма да бъде запомнена с добро, и това е повече от очевидно. 

"Година премина бързо, първо имаше проблеми с водата, боклука и въздуха, после настана първият етап с коронакризата,  добавиха се протестите през лятото и дойде вторият етап от пандемията у нас. Между това имаше трагичикомичен опит да се напише нова Конституция, който развалиха сами и останаха на власт", обобщи Първан Симеонов. По думите му е притеснитална друга хипотеза, която се изразява в това, че на мнозина ще им се услади този режим, при който стоят вкъщи и работят криво-ляво, като разходи им намалят. 

"Боя се да не стане така, че свободата  и инициативата да остават на заден план, за сметка на тревогите за оцеляването и прехраната. Това е притеснитална перспектива, което е тъжното, но по-тъжното е това, че много хора си отидоха", допълни социологът. Той смята, че властта трябва много да внимава когато прави ПР, особено тези представители на здравните власти, които тепърва ще се наложи да защитават ваксините.

Не всеки е Борисов в тази криза с неговия ПР-ски инстинкт, посочи Първан Сименов. 

"Ранна дата на избори в края на март е по-удобна за управляващите на ГЕРБ, но има и друга логика, че коронавирусът не е отшумял и това ще бъде отрицателен факт за властта. При ГЕРБ има питанка, защото там е възможно Цветан Цветанов да отчупи проценти при изборите", прогнозира социологът. Той смята, че има възможна формула за 7 формации в следващия парламент

лави Трифонов е големият печеливш от протестите, Демократична България скочи доста и взе солиден процент, правят и добра капмания и тук е голямата интрига - трябва да се потрудят сериозно Патриотите и ВМРО, които растат като проценти, защото използват Македонската тема, също така  Мая Манолова и Отровното трио имат възможност да преминат бариерата." 

Социологът обобощи: "Думата за тази година е "пандемия" и е ясна, но важно е, че завърши Балкански поток, другото е протестите, третото е тревожният симптом с водната криза в България, а също и Македония, България зае твърда позиция, нещо което не беше правила до днес. 

Думите на 2021 година ще бъдат избори и ваксини."

Още от категорията

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11

Започва ремонт на най-разрушения път в област Пловдив

Как ще се подобрява инфраструктурата между по-малките населени места в Пловдив област, разговор с кмета на Брезово  Христо Енков . След едногодишна усилена работа между общините Брезово и Раковски, и институциите, бе одобрен и финансиран много важен проект за двете общини, рехабилитация чрез полагане на нова асфалтова настилка на пътя Брезово –..

обновено на 15.01.21 в 11:19