Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Лошото време провали акцията по пренасянето на загиналия турист

Още 3-ма туристи чакат да бъдат спасени в заслон "Ботев"

| обновено на 03.01.21 в 14:17
вр. Жълтец, където е станал инцидентът

Заради лошото време - ураганен вятър и гъстата мъгла, е прекратена акцията на планинските спасители по свалянето на тялото на 45-годишния турист от Варна, който загина вчера в района на връх Жълтец в Стара планина.

Планинските служби в Карлово, Сопот и Калофер помогнаха на няколко пострадали туристи, но в последните часове не са успели да завършат акцията.

От Планинската спасителната служба предупреждават туристите да не предприемат преходи в Централна Стара планина заради лошото време. 

Четиринадесет планински спасители от Карлово, Сопот и Калофер се опитваха да свалят на ръце тялото на загиналия вчера турист под връх Жълтец в Стара планина. Те обаче са се прибрали минути след 14.00 ч., без да успеят да стигнат мястото на инцидента. 

Времето е много лошо, с ураганен вятър и гъста мъгла, която затруднява акцията и застрашава живота и здравето на спасителите. Акцията ще бъде подновена при по-благоприятно време, но близките ден - два ще вали сняг, което още повече затруднява работата, обясни Цвятко Цветков от ПСС - Сопот. 

Теренът около връх Жълтец е много тежък, всичко е един скален ръб. Там на времето тренираха алпинисти, разказа ръководителят на Планинската спасителна служба в Карлово Христо Стаматов.

На туристически заслон "Ботев" се намират един от двамата варненски туристи и други двама от Сопот. Те са в добро състояние. Вторият варненец - 45-годишният Тодор Желязков (DJ Еmotion), е пропаднал в улей и е загинал при падането от около 300 метра. 

Днес не се очаква те да бъдат свалени от планинските спасители заради лошото време - силен вятър и мъгла, обясни кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.  

Общо 5 инцидента станаха в района през вчерашния ден. 

При единия от инцидентите, при преход от връх Ботев до хижа Добрила в района на връх Жълтец, 45-годишен турист от Варна се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. 

Друга група туристи е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, късно снощи те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в болница. Трима от тях са пострадали тежко.

Още от категорията

Акция за фалшиви марки дрехи в „Столипиново“ и на „Руския пазар“

Нерегламентирана продажба на дрехи бе пресечена от служители на пловдивския отдел „Икономическа полиция “. Спецакция за пресичане на неправомерното съхранение и разпространение на стоки, носещи запазена търговска марка, бе проведена днес от служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив. Действията са осъществени под ръководство..

публикувано на 16.06.21 в 18:44

Готвят гражданско неподчинение заради отровната вода в Брестовица и Кадиево

Готовност за гражданско неподчинение и блокиране на основни пътища в Пловдив и на Околовръстното шосе обявиха протестиращи пред областната управа жители на Брестовица и Кадиево . Те категорично заявиха, че днешният им мирен протест е последен и ако проблемът със замърсената вода в двете села не бъде решен, минават към блокади.  На..

обновено на 16.06.21 в 15:34

Пак провал на концесията за летище Пловдив

Правителството прекрати процедурата за определяне на концесионер на летище Пловдив. Причината е, че до крайния срок -  23 февруари тази година  -  не е подадено нито едно заявление и оферта. Няма постъпило искане за удължаване на определения срок. Предвижда се да бъде извършен независим анализ за целесъобразността и възможностите за откриване..

обновено на 16.06.21 в 14:32

Данъците в Пловдив ще се вдигнат, ако не бъде изтеглен кредит

"Ако не се тегли кредит, данъците ще се вдигнат, а не обратното – като теглим кредит, да се вдигнат данъците за хората. Ние докато се наумуваме, някои се наиграха и парите намаляват. Сега има възможност за 40 милиона лева" , заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров пред медиите по повод необходимите средства за големи инфраструктурни..

публикувано на 16.06.21 в 14:04

Подпомогнаха пловдивски фирми с 12 млн. лева заради ковид

До момента са изплатени близо 12 млн. лева на пловдивски фирми  по първите две фази на програмата за подкрепа с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните мерки бизнеси, съобщават от Териториалната дирекция на НАП Пловдив.  В началото на седмицата започна третата фаза на програмата. Тя касае фирмите с преустановени дейности или обекти..

публикувано на 16.06.21 в 13:38