Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Вместо на 28 март, по- добре е изборите да са в края на април

| обновено на 04.01.21 в 14:15

Нагласите, които пренасяме от 2020 година предполагат разочарование, но и оптимизъм и надежда за 2021 година. Основанията за негативните оценки са няколко - здравните проблеми на хората, икономически изпитания за различни бизнеси и заетост и политически напрежения. 

Естествено надажедите са в хуманитарен план да овладяване на пандемията, а в политичиски ппроблемите да се разрешат чрез изборите.

2021 ще е година и на парламентарни, и на президентски избори. Няма как това да не нагнети обществените нагласи предварително и всички да искат да станат "по видими" - и управляващите, и опозицията.

Според Боряна Димитрова от особена важност за това какво ще се случи на парламентарния вот, е изборът на дата за провеждането му. Посочената на този етап от президента Румен Радев 28 март може да се промени.

"Ако трябва да заложа на някаква дата, по- скоро мога да заложа на такава около 20 април, за да има гаранция за по- спокойна обстановка и за по- голямо изборно участие", каза социологът. Според нея при ниска избирателна активност би се поставил сериозно въпросът за легитмността на самия вот.

Вторият съществен момент е до каква степен протестният вот ще бъде структуриран и силен или, както изглежда към този момент - фрагментиран. 

Прогнозата - в ситуация, в която хората съсредоточават вниманието си върху пандемията и върху икономическите аспекти, степента на поляризация като че ли отстъпва на втори план и се наблюдава спад на проестните настроения, съпроводен с наблюдението, че много от хората не са се ориентирали за кого да гласуват. 

Очакванията са един доста шарен и фрагментиран парламент, в който дори и победителят няма да може да се зарадва на резултата си. Още от категорията

Бюджетът на Пловдив е хаотичен, без приоритети и развитие

БСП няма да подкрепи бюджета на Пловдив за тази година. Това съобщиха на пресконференция групата на общински съветници социалисти.  Председателят на червените съветници Николай Радев го определи като „хаотичен, без приоритети и стъпала на развитие“. Той посочи като недостатъци недоборите, които не се събират, като подчерта, че говори за тези, за..

обновено на 01.03.21 в 15:45

Бюджетът обрича пловдивчани да живеят в среда с ниско качество

“Демократична България” определи  бюджета на Пловдив за тази година като символ на управленския провал и заявиха, че няма да го подкрепят на утрешното гласуване на ОБщинския съвет. Според тях  през 21-ва година ще бъдат изразходвани рекордните 418 милиона лева за „още от същото“ като се визират издръжката на извънредно голям брой..

обновено на 01.03.21 в 15:44

Ресторанти и заведения отвориха, въпреки всичко

Настроенията в обществото са разноцветни спрямо по-сериозното разхлабване на противоепидемичните мерки, като най-дискутирани остават тези, които касаят училищата, ресторантите и заведенията.  Връщането към обичайното функциониране на обществото непременно преминава през отваряне на вратите на питейните заведения и местата за бавно хранене,..

публикувано на 01.03.21 в 14:56

За дигиталната реалност и комуникацията в семейството

Живеем в свят, в който технологиите заемат изключително място в ежедневието ни и интернет заема все по-голяма роля в отглеждането на децата.  С психолога Доника Боримечкова говорим повече по темата за "Екраните, дигиталната реалност и комуникацията в семейството". Преди броени дни тя организира и събитие на тази тема. Подробности чуйте в..

публикувано на 01.03.21 в 14:38

Какво, на кого и как говорят кандидатите за депутати

"Пред вид последните събития не е изненада, че Дани Каназирева ще води листата за 17 МИР, но това за поред път доказва, че в политиката няма много хигиена. След 8 години анти - ГЕРБ говорене и участие в коалиции, които искаха да събарят ГЕРБ от власт - излиза, че едва ли не  тя е била "агент под прикритие"  и сега е най- заслужила да поведе..

публикувано на 01.03.21 в 12:52