Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

20% увеличение на бюджета искат музеите и галериите

| обновено на 04.01.21 в 14:15

Музеите и галериите отварят днес след като бяха затворени в края на ноември заради мерките срещу разпрестранението на Ковид-19. Те ще могат да приемат посетители до 30 процента от капацитета си.

В предпоследния ден на миналата година от сдружение "Български музеи" изпратиха писмо да министър председателя и министрите на финансите и на културата,  с което настояват за увеличение на бюджетите на музеите с не с 10, а с 20%. 

Освен ролята , която имат като пазители на духовността, от сдружението изтъкват, че в месеците, когато бяха затворени, са акумулирали загуби от несъбрани входни такси от посетители в размер на 2.4 милиона лева. Искането се отнася за регионалните и национални музеи и за националните и регионлани галерии.

Целта е през тази година заплатите на служителите да пораснат с 15%, а едни от мотивите е значителното им изоставане в сравнение с тези на учителите.

В писмото се настоява и за отпускане на три допълнителни - държавно субсидирани бройки - за 50 общински музеи в страната, където финансирането е недостатъчно.

В интервю за предаването "Точно днес" директорът на музея в Пазарджик, който е и председател на Сдружението "Български музей" сподели, че сега средната заплата на служителите в музеите е около 1 100 лева. 

По думите му неговите колеги очакват диалог с институциите, те не искат да протестират, а да работят при нормални условия и с достойно заплащане.

Още от категорията
Част от постера на

"Страх" на Ивайло Христов открива Киномания в Пловдив

Филмът на Ивайло Христов “Страх” - носител на 4 награди “Златна роза”- открива Киномания тази вечер в Пловдив.  Това е история за толерантност и човечност, за отчуждение, но и за нужда от близост, за предразсъдъците, породени от страха от различното. История, която едновременно натъжава и разсмива.  15-тото издание на Киномания продължава и утре с..

публикувано на 16.04.21 в 11:51

В "Срещите" - за театъра и живота - с любов

Тази събота в „Срещите” с драматурга на Пловдивския театър Александър Секулов си говорим за театъра като обществена лаборатория на смисъл. И още за думите: раждане, любов, смърт, Бог, памет, които човек през времето на своя живот, ако иска, ако се труди, ако вярва може да разбере. Бъдете с Радио Пловдив, ще е интересно.

публикувано на 16.04.21 в 11:51

"Шестият пръст" е дебютният роман на Деляна Манева

На книжния пазара вече може да бъде открит "Шестият пръст", това е  дебютен роман на режисьора и сценарист  Деляна Манева. Историята: 16-годишно момче, пред което са отворени всички врати на „Европа-та,” трябва да се срещне с биологичния си баща, когото не помни някога да е срещал. Защото като талантлив цигулар, отличник и спортист Павел..

публикувано на 16.04.21 в 09:47

В понеделник Епископската базилика отваря врати за посетители

Официалното откриване на Епископската базилика на Филипопол ще бъде на 18 април,  денят в който ЮНЕСКО отбелязва Международния ден за опазване на паметниците на  културата. Потънала в праха на времето, тя е открита за науката през 80 те години на миналия век при строителството на подлеза под Централна поща. След първоначалното проучване част от..

публикувано на 15.04.21 в 22:38

"Извънредни мисли" - в по-умерени тонове

„В живота се случва всичко“ е максима, която всеки съзнава, но на малцина е помогнала да преодолеят  застигналата  ги  трудност или трагедия. Последната година затвърди чрез непрестанно повтаряне този рефрен, изричан като мантра не само от устите ни, но пулсиращ неизменно във времето, в ежедневието, просмукващ се в живота ни изцяло, и..

обновено на 15.04.21 в 14:28