Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

20% увеличение на бюджета искат музеите и галериите

| обновено на 04.01.21 в 14:15

Музеите и галериите отварят днес след като бяха затворени в края на ноември заради мерките срещу разпрестранението на Ковид-19. Те ще могат да приемат посетители до 30 процента от капацитета си.

В предпоследния ден на миналата година от сдружение "Български музеи" изпратиха писмо да министър председателя и министрите на финансите и на културата,  с което настояват за увеличение на бюджетите на музеите с не с 10, а с 20%. 

Освен ролята , която имат като пазители на духовността, от сдружението изтъкват, че в месеците, когато бяха затворени, са акумулирали загуби от несъбрани входни такси от посетители в размер на 2.4 милиона лева. Искането се отнася за регионалните и национални музеи и за националните и регионлани галерии.

Целта е през тази година заплатите на служителите да пораснат с 15%, а едни от мотивите е значителното им изоставане в сравнение с тези на учителите.

В писмото се настоява и за отпускане на три допълнителни - държавно субсидирани бройки - за 50 общински музеи в страната, където финансирането е недостатъчно.

В интервю за предаването "Точно днес" директорът на музея в Пазарджик, който е и председател на Сдружението "Български музей" сподели, че сега средната заплата на служителите в музеите е около 1 100 лева. 

По думите му неговите колеги очакват диалог с институциите, те не искат да протестират, а да работят при нормални условия и с достойно заплащане.

Още от категорията

Приз "Борис Христов" ще отличава ярки и талантливи артисти

Световният оперен бас Борис Христов вдъхновява учредителите на нова престижна награда, с която в Пловдив ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви с  необикновен и значим принос за развитието на съвременната култура. Изборът на днешния ден за обявяване на отличието не е случаен - на 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис..

публикувано на 18.05.21 в 12:52

Премиера на "Спас Господов в страната на амазонките"

Премиера на книгата на Антон Баев „Спас Господов в страната на амазонките“ ще се състои тази вечер в клуб „Петното“ . За романа си авторът в интервю за Радио Пловдив казва:  „ Той е алегория за границите на свободата, в които е затворен модерният човек от 21 век, особено , в ситуация на световна карантина. Написах го точно по време на..

публикувано на 18.05.21 в 11:44

Ценни книжни сбирки показва в изложба НБ "Иван Вазов"

В навечерието на 24 май и в рамките на предхождащата го Национална библиотечна седмица Н ародна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив показва в изложба  новите постъпления в колекциите на отдел „Специални сбирки“.  В експозиционното пространство на фоайе Изкуствотека могат да се видят ценни притежания, дар и откупка, между които Служебен псалтир с..

публикувано на 18.05.21 в 11:19

Млади автори представят "Силата на илюзиите" в Галерия "2019"

Млади творци от Дружеството на пловдивските художници показват картини в Изложбена зала "2019" към Градската галерия. Според кураторите на изложбата Никола Минчев и Женя Бозукова "всичко, което виждаме е илюзия. Днешните граници между реалност, илюзия, игра и истина са по-размити от всякога. Един "свят с главата надолу". Илюзията привлича вниманието..

публикувано на 18.05.21 в 10:31

Затъжихме са за публика "на живо", посрещаме я с нови идеи

В Международния ден на музеите, в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян спектакълът „Концертът“ на актрисата Деси Минчева и режисьора Петър Тодоров ще бъде кулминацията на честването. „Квартет от народни певици изнася концерт.  Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се..

публикувано на 18.05.21 в 07:11