Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Липсата на спасителен хеликоптер е голям проблем

„В планината времето се променя много динамично. Инциденти се случват през цялата година, защото хората не са добре подготвени. Докато долу в ниското времето е слънчево, горе духат силни ветрове, често има мъгла, има валежи и това е основната причина да се случват нещастия“.  Така  планинският спасител  Георги Черноземски коментира причините за повтарящите се в зимния сезон  инциденти с бедстващи туристи в планината.

По думите му, преди да тръгне към високите части на планините, хората трябва добре да се подготвят Те трябва  да проучат маршрутите, да знаят с каква екипировка ще бъдат адекватни на условията, да си направят планинска застраховка, да се информират за метеорологичната обстановка и винаги да тръгват със зареден телефон, за да могат да подадат сигнал, при нужда.

Черноземски уточни, че на Запад обикновено туристите си взимат обучен човек, който да ги води и пази в планината. У нас обаче това не е традиция.

Той подчерта, че опасностите от лавини в българските планини никога не трябва да се пренебрегват. Такива има винаги, когато има  сняг и стръмен терен. Рискът от лавини обаче може да бъде проучен само частично и затова особеното внимание в зимните условия е задължително. Добре е да бъде направена и планинска застраховка, която да поеме разходите по спасяване на туристите в случай на нужда, както и за престой в медицинско заведение. 

„Проблемът в момента е, че нямаме хеликоптер на въоръжение, който да помогне при спасителна акция в планината. Доброволците също са поставени в опасност, когато помогат да   бедстващи туристи в планината. Един хеликоптер би помогнал“

Черноземски подчерта още, че туристите се променят с времето – търсят повече информация, наемат повече водачи, екипират се по-добре от магазините за туристическа екипировка, обучават се на специални курсове. 

"Планината си е предизвикателство, добре е да знаем какъв е  рискът". 


Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21