Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2021 ще е странна и неразбираема година

През 2021 вероятно ще има безработица и още фалити. Това прогнозира в предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив председателят на Съвета на Института за пазарна икономика Красен Станчев.

„В момента фалитите са задържани, поради отлагане на плащанията, вследствие на коронакризата. Само при банките те са около 10 милиарда лева, което е около 9 процента от брутния вътрешен продукт. Тогава, когато фирмите и гражданиете започнат да не могат да се връщат заемите към тях - ще започне да има и фалити“.

Според Красен Станчев вторият фактор е, че близо един милиард лева приходи не е  „произведен“ през тази година, заради многото болни и каратинирани работници. „В края на годината статистиката е отчела около 5 процента спад от непроизведен доход, който се равява на близо 6 милиарда лева“, допълни той .

Въпреки, тези прогнози Станчев заяви, че все пак има отрасли, като рестораньорския бранш, генерирали повече приходите от разнос на храна и напитки по домовете, отколкото при работа с ограничен брой места. „Много от закритите обекти ще фалират, но тези които останат ще имат много добро развитие на бизнеса си след кризата“, уверен е икономическият анализатор.

Според него в туризма държавните мерки за подпомагане като на „60 на 40“ например продължават на функционират формално и „на хартия“. Те присъстват само на книга, но не и като част от икономиката. „Спадът ще е в размер около от 10 милиарда“, прогнозира Станчев.

„Раздадените 8 милиарда лева от бюджета в края на миналата година са с около 2 милиарда повече в сравнение с 2019-а. Те ще се влеят отново в икономиката в началото на 2021-а година, така че спадът в ръста ѝ няма да е осезаем в първите месеци. След това развитието на коронакризата ще определя хода на икономиката ни“, каза в заключение Красен Станчев.

Още от категорията

Всички партии и коалиции имат листи и в Пловдив и областта

Всички партии и коалиции са регистрирали листи в 16 РИК в Пловдив. Общо те са 30 – колкото са регистрирани и в ЦИК, заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Илиян Иванов, председател на 16-та РИК. Той подчерта, че има притеснения, които са свързани с малкия брой членове на секционни избирателни комисии, които са изявили..

обновено на 03.03.21 в 14:35

За историята на пловдивските кокони

Само няколко дни ни делят от 8-ми март, най-нежния празник през годината. По този повод днес разговаряме с Екатерина Терзиева – екскурзовод и собственик на малка туристическа агенция. Тя е организатор на Осмомартенски тур "Пловдивски кокони", в който могат да се включат всички дами и да се запознаят и историята на дамите от миналото...

публикувано на 03.03.21 в 14:06

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21

Трети март е основополагаща дата в историята на България

„Трети март е основополагаща дата и всеки българин трябва да го осъзнава и да го отчита“, заяви в интервю за Радио Пловдив Видин Сукарев, историк от Регионален исторически музей-Пловдив. Историкът коментира и мненията от различни общественици, че 3 март не трябва да бъде национален празник на България. „3 март е символна дата в..

публикувано на 03.03.21 в 10:23