Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данните от вота ще са на четири независими места в машината

На 30 декември миналата година ЦИК излезе с решение за доставчика на машините за гласуване. Да осигури  9 600 устройства ще бъде ангажимент на фирмата „Сиела Норма“, която изчаква още няколко часа дали има обжалващи процедурата, за да подпише договора си.

По думите на Веселин Тодоров - изпълнителен директор на фирмата, договорът е тежък като изпълнение, съдържа конкретни срокове и сириозна наустойка, но не е неизпълним.

10 февруари е началната дата за доставка и ние ще сме готови, а ако изборите са на 28 март, както беше споменато, машините трябва да са доставени до 3 март, което е срокът от 25 дни преди изборите, обясни Тодоров.

Той коментира, че месец март не е най-подходящия месец за избори, дори само поради това, че е рисков месец от метеоролгична гледна точка, а машините трябва да се разнесат по цялата страна.  

„Доставката на такова специфично оборудване, която трябва де се изпълни за един месец рисково и сложно, но ако трябва да и със самолет ще се доставят. Те пристигат основно от Тайван, където се произвеждат. Освен самите машини, има още дейности, които са свързани с инсталиране, въввеждане на данни за бюлетини, поддържка, обучение на СИК-овете, след това и събиране обратно“.

Договорът е сложен и има кошмарна наустойка от 54 милиона лева, при цена на поръчката от 36 милиона без ДДС и очаквана печалба от около 1 милион лева. Може би това е отказало останалите фирми, които се отказаха в хода на процедурата, сподели още Веселин Тодоров.

Самите машини се произвеждат в момента, те са същите, които се ползваха и на предишните избори през 2019 година.  По думите на експерта не е толкова сложно да се осигури сигурността и гаранцията, че няма да има манупилиране на данните от вота.  

Това, което направим в склада, който ще се наеме от ЦИК, това ще е последното външно въздействие. За да може някой да го пробие, то трябва да отключи машините, което не е лесно, а и всичко остава следа, коства и много време.

Гласуването с машина е по-сигурно от вота на хартия, категоричен е Веселин Тодоров.

Той допълни, че данните от вота се записват в самата машина и в две USB памети, сложени в машината. Тяхното изваждане става след края на изборния ден и след като се разпечати на хартия резултатът от машината. Това са четири различни независими места, където се съхраняват данните.

Петото място е урната с разписките, които магат бързо да се преброят.

Не се притесняваме от поискания от ДБ одит на машините и на договора, каза още Тодоров.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ да поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33