Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С датата на изборите се заиграха политически

„Изборите са политическо действие и пораждат политически ефект. Проблемът от вчерашните консултации е, че представителите, които беше свикал президентът, не са тези, които биха могли да дадат  експертното мнение, което  той търсеше. Там са отговорните за политическите действия по време на коронакризата. А онова, което е  необходимо на президента да разбере кой е периодът, в който вероятно ще има най-нисък риск за хората за изборите, няма как да му го кажат точно тези хора.“ Това заяви политическият анализатор доц. д-р Татяна Буруджиева.

Тази информация, обаче може да бъде получена от вирусолози и експерти, които разбират от ваксини, при следваща консултация. По думите й, президентът е направил неуспешен опит  да изясни технологични въпроси са осигуряване на здравето, с хора, които няма как да ги изяснят и това е придало политически ракурс на консултациите.

Буруджиева подчерта, че не е достатъчно само здравните власти да предложат план, но и парламентаристите трябва да внесат всичко нужно в Изборния кодекс, внасящо корекции в самата организация на изборите. „Трябва да се работи синхронно“.

Казусът, в който се влиза сега, е че има напън да се гласува смашинно, но на хартия волята на избирателите липсва. Така няма начин да се докаже коректността на гласуването.

 „И представете си, че в ИК  не са ясно отразени всички тези организационни специфики на настоящите избори, заради ситуацията на пандемия и малките партии не успеят да прекрачат „чертата“, за да влязат в Парламента, заради ниската избирателна активност, изборите ще бъдат обжалвани“.

Буруджиева подчерта, че хората се страхуват и ще се страхуват от пандемията и това ще поддържа ниската избирателна активност. Въпросът е, какво правят политиците, за да  гарантират на хората, че са взети всички гаранции за понижаване на риска от заразяване.

Проблемът не е датата, но с датата се заиграват политически. Малките партии не са готови за избори и в това е тяхната сила. Големите също ще изгубят гласове, поради очакваната ниска активност за избори по време на пандемия. Никога вече няма да имаме предишните условия нито за правене на кампания, нито за политическо поведение на кандидатите, нито за упражняване на властта и това трябва да се разбере от всички.

По думите на доц. Буруджиева, с кампаниите си ще спечелят онези партии, които ни убедят, че трябва да гласуваме и  тези, които ще дадат повече конкретни предложения как по-добре да се случат нещата.

"Най-много би ме изненадало едно успешно и стабилно Правителство".

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

Политиката няма място в търговските взаимоотношения

В това е убеден бившият земеделски министър Мехмед Дикме, който в програма "Ден след ден" коментира скандала със  земеделските бизнесмени Светослав Илчовски и Иван Ангелов и изнесената информация пред парламентарната комисия по ревизия на управлението на Борисов.  Според него това, което се вижда и казва, едва ли е цялата истина, но е..

публикувано на 14.05.21 в 17:17

Смяната на модела минава през смяната на хора

“Проблемът е, че ситуацията с лошото състояние на полицията и високото ниво на престъпност прогресира и в други сфери на държавното управление по време на управлението на Борисов” това заяви в интервю за Радио Пловдив Методи Андреев, бивш депутат от 38-мо и 43-то НС. Според бившия депутат от парламентарните групи на ГЕРБ и СДС “ Целта е да се..

публикувано на 14.05.21 в 17:09

Трябва да свикваме, че ГЕРБ са просто една от многото партии

Трябва вече да свикваме, че ГЕРБ са просто една партия, а и на тях ще им e доста болезнено да свикнат с това, предавайки на живо брифинги, след като вече не са на власт.  Това  заяви  в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  политическият анализатор и бивш посланик на България в Русия Илиян Василев, коментирайки първите рокади в..

публикувано на 14.05.21 в 15:18

Пловдив отново инвестира 300 000 лв. в модернизация на училища

Община Пловдив отпуска за девета поредна година 300 000 лв. за модернизация на общинските училища .  Средствата са предвидени в Общинска образователна програма 2020-2022. Училищата могат да кандидатстват с проекти, чрез които да се закупи специализирано оборудване за класните стаи, за създаването на иновативни образователни практики, за..

публикувано на 14.05.21 в 12:28

"Рестартирай Европа": Дронове помагат на хората в пандемия

СOVID-19 успя да приземи, макар и временно, авиацията, но не и дроновете. Те могат да се използват за локализирането на повреди по електрическата мрежа, за следене на трафика, в земеделието, за правене на снимки от въздуха, за куриерски услуги, а не на последно място – за военни цели. В новата си програма Хоризонт Европа, Европейският съюз..

публикувано на 14.05.21 в 11:34