Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С датата на изборите се заиграха политически

„Изборите са политическо действие и пораждат политически ефект. Проблемът от вчерашните консултации е, че представителите, които беше свикал президентът, не са тези, които биха могли да дадат  експертното мнение, което  той търсеше. Там са отговорните за политическите действия по време на коронакризата. А онова, което е  необходимо на президента да разбере кой е периодът, в който вероятно ще има най-нисък риск за хората за изборите, няма как да му го кажат точно тези хора.“ Това заяви политическият анализатор доц. д-р Татяна Буруджиева.

Тази информация, обаче може да бъде получена от вирусолози и експерти, които разбират от ваксини, при следваща консултация. По думите й, президентът е направил неуспешен опит  да изясни технологични въпроси са осигуряване на здравето, с хора, които няма как да ги изяснят и това е придало политически ракурс на консултациите.

Буруджиева подчерта, че не е достатъчно само здравните власти да предложат план, но и парламентаристите трябва да внесат всичко нужно в Изборния кодекс, внасящо корекции в самата организация на изборите. „Трябва да се работи синхронно“.

Казусът, в който се влиза сега, е че има напън да се гласува смашинно, но на хартия волята на избирателите липсва. Така няма начин да се докаже коректността на гласуването.

 „И представете си, че в ИК  не са ясно отразени всички тези организационни специфики на настоящите избори, заради ситуацията на пандемия и малките партии не успеят да прекрачат „чертата“, за да влязат в Парламента, заради ниската избирателна активност, изборите ще бъдат обжалвани“.

Буруджиева подчерта, че хората се страхуват и ще се страхуват от пандемията и това ще поддържа ниската избирателна активност. Въпросът е, какво правят политиците, за да  гарантират на хората, че са взети всички гаранции за понижаване на риска от заразяване.

Проблемът не е датата, но с датата се заиграват политически. Малките партии не са готови за избори и в това е тяхната сила. Големите също ще изгубят гласове, поради очакваната ниска активност за избори по време на пандемия. Никога вече няма да имаме предишните условия нито за правене на кампания, нито за политическо поведение на кандидатите, нито за упражняване на властта и това трябва да се разбере от всички.

По думите на доц. Буруджиева, с кампаниите си ще спечелят онези партии, които ни убедят, че трябва да гласуваме и  тези, които ще дадат повече конкретни предложения как по-добре да се случат нещата.

"Най-много би ме изненадало едно успешно и стабилно Правителство".

Чуйте повече от звуковия файл: 


Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08