Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Организиране на изборите на 28 март е напълно реалистично

28 март е удачна дата за провеждането на парламентарните избори, смята Стоил Цицелков, заместник - председател на обществения съвет на ЦИК. Той обаче коментира, че вече се закъснява с издавенето на указа на президента, който така или иначе назова тази дата в публичното пространство. 

Като член на Европейска асоциация за защита на човешките права, Цицелков е наблюдавал последните избори в Гана и сподели, че и там, и в други по- близки страни има достатъчно добри практики, които  могат да се заимстват за организиране на избори в пандемия.

В Гана условията са позволили изборите да се проведет на открито и, въпреки че страната е слабо засегната от Ковид пред всяка секция е имало опреден човек, който следи за спазването на противоепидемичните мерки. 

У нас, акцентира Цицелков, са необходими законоделни промени, за които загатна и председателят на народното събрание Цвета Караянчева. Тяхната цел е да осигурят възможност да се гласува от всички граждани, включително и поставените под  карантина.

Избори могат да се организират в зали, специални урни могат да се разкрият в дворовете на училищата или публични големи сгради, даде пример експертът.

По думите на Цицелков в България винаги трябва да се опасяваме за честността на вота, защото имаме дълъг негативен опит и много малко осъдени нарушители.

Той подчерта, че най - важното е да има широк обществен консеснус и информираност призи изборите, за да има доверие всамия изборен процес.  

На предстоящота среща с президента Румен Радев от организацията, която представлява ще предложат добри практики, които работят в други  страни.Още от категорията

ВМРО отдавна е било за президентска република

Нова Конституция, президентска република, намаляване на броя на депутатите, намаляване на правомощията на банките и на частните съдебни изпълнители, както и категоричност за еднонационална държава, свободна от джендър идеологии. Това са част от приоритетите, които ВМРО обяви днес.  "Такива разговори с ГЕРБ има още по време на миналия парламент за..

публикувано на 13.05.21 в 16:28

В секции с много гласуващи може да има и по 2 машини

На днешното си заседание Централната избирателна комисия прие хронограмата за провеждането на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 11 юли. Първа задача в него са консултациите при областните управители за съставите на районните избирателни комисии. "Срокът за това по принцип е до 14 май. Ние обаче указахме, че с оглед на изтичащия на 16..

публикувано на 13.05.21 в 16:02

Избори и социални мерки ще са водещи за служебния кабинет

Първото заседание на служебното правителство е днес. Kак започва то, в какви обществено-икономически условия ще се проведат предстоящите парламентарни избори и докато управлява временният кабинет, как ще се прегрупират старите партии?  Анализ на актуалната полуитическа обстановка правим с политолога  Яница Петкова от социологическата агенция "Галъп..

обновено на 13.05.21 в 15:55

Конфликтът Израел-Палестина е религиозен и непредвидим

Причините за въоръжения конфликт между Израел и Палестина е Йерусалим и неговата съдба. На карта е поставена и политическата форма на съществуване на двете държави, смята арабистът проф. Владимир Чуков.   Той смята, че има външни и вътрешни фактори, които са довели до поредната Интифада. Предишните 6-7 години спокойствие експертът обясни с..

публикувано на 13.05.21 в 15:46

България има потенциала да върви напред

Организирането на изборите е конституционната мисия на служебното правителство. То се назначава от президента именно, за да организира провеждането на свободни и демократични избори и да осигури нормалното функциониране на демокрацията“, подчерта преподавателят по Конституционно право в СУ „Кл.Охридски“  доц. Атанас Славов. По думите му..

публикувано на 13.05.21 в 11:30