Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чуден вернисаж в галерията на "Гладстон" довечера

| обновено на 07.01.21 в 11:36

В изложбена зала „2019“ се открива традиционната годишна изложба на Дружество на пловдивските художници. Проявата е част от културния календар на Пловдив. 

Във вернисажа от 17 до 19 часа ще се срещнат приятели, колеги и ценители на изкуството и заедно ще съпреживеят една магнетична вечер. Показани са над 170 творби на 102-ма автори, което прави изложбата най-мащабна и цели панорамно представяне на изкуството в Пловдив. 

Ще бъдат връчени годишните награди за живопис, графика, скулптура, N форми, млад автор и награда на кмета. 

Творбите са оценени от петчленно жури, включващо Никола Певичаров, Цвятко Сиромашки, Димитър Апостолов, Десислава Христозова и председателя на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. 

Награда за млад автор се присъжда на Лора Пармакова, наградата на кмета е за Женя Бозукова. За живопис наградата е на Бояна Попова, за скултура е за Свилен Костадинов. Крикор Касапян получава награда за графика.

Дори в ограниченията на пандемия, във времена на страх и несигурност, създаваме истинските ценности на духовния ни живот,  посочват пловдивските творци. 

Дружеството на пловдивските художници ще раздаде наградите си за 2020 година и ще открие традиционната изложба, повече от председателя на ДПХ Снежана Фурнаджиева. Интервюто може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36

Спомен за незабравимия Апостол Карамитев

Непубликувани факти от живота и творчеството на големия български актьор Апостол Карамитев събира книгата „Рицарят на Доброто“ с автори изкуствоведа Олга Маркова и сина на актьора Момчил Карамитев. Тя ще бъде представена в „Петното на Роршах“. В основата на книгата са разказите на Момчил Карамитев за нещата, за които са си говорили двамата с..

обновено на 24.04.24 в 08:55

Студентска изложба "Графичен дизайн" в НХГ „Цанко Лавренов“

В Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ ще се открие представителна изложба на студентите от специалност „Графичен дизайн и визуални комуникации“ и „Интерактивен дизайн и компютърни игри“ във Факултет по Изобразително изкуство, Вeликотърновския университет ,,Св. св. Кирил и Методий“.  В експозицията са представени учебни проекти на..

публикувано на 24.04.24 в 06:32

Генчо Накев с нова изложба в галерия "Аспект"

В навечерието на светлите великденски празници своята осма самостоятелна изложба в галерия „Аспект“ представя Генчо Накев.   Настоящата експозиция се състои от 17 платна, обединени от афинитета на художника към абстрактното, изработени в специфична живописна колажна техника. Те са рисувани през последните две години и са разнообразни по формат,..

публикувано на 24.04.24 в 06:27