Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-виртуално живеем, но има надежда

Как Ковид 19  и започналата ваксинация променя бита и работата. 
Русана Бърдарска е служител в европейската комисия, живее от 19г. в Брюксел. 

Отношение към ваксинациите и как се работи в Брюксел: Месторабота е относително понятие, казва Бърдарска, местоработата се променя, все повече ще работим от в къщи, дори след като бъдем всички ваксинирани. От тук нататък се променя концепцията за офис, дали имаме нужда от офис сгради. Това важи само за някои професси, макар, че дори в професиите, които трябва да се вършат на място – също се взимат различни решения. 

Тя разказа, че от 16 март служителите в ЕК работят в къщи, като са им отпуснати  средства, за да са създадат условия за офисна работа. 

Отношението на хората  към мерките в Брюксел :
Русана припомни, че в началото на пандемията Белгия е  била първа по смъртност в Европа. Ваксинацията  вече е започнала, има вечерен час – който се спазва доста стриктно – има 5-6 полицейски коли, които циркулират – вечер е доста тихо. Има много сериозни глоби и хората спазват всички мерки, навън всички са с маски. Аз в редките случаи, в които ми се налага да излизам, съм винаги с маска и спрей, казва Русана и направи сравнение с България: 

Брат ми е хирург в Пловдив – това не му е пряката работа, но явно има недостиг на медици. Той от средата на декември е в Ковид отделение – предполагам, че ще бъде един от първите ваксинирани. Много ме изненадва отноешнието в България не само към ваксините, към вируса, към цялата ситуация, едва ли не няма вирус, няма опасност, всичко това е една паника. Това не е така, ситуацията е много сериозна. Надеждата за вкасината е, че ще се върнем към нова нормалност, някаква нормалност. 

Брюксел – ваксини:
От комисията получихме писма как ще бъдем вкасинирани, кои ще бъдат ваксинирани. Всички имаме някакви съмнения, защото ваксината беше разработена твърде бързо и т.н. Но няма друг начин, няма как по друг начин как да се сложи край на тази ситуация. 

За т.н. новата нормалност:
Променя се понятието за това, какво е град – как ще получаваме услуги все по –виртуално, физическото общуване ще мине на втори план, понятието за месторабота се променя, но също така понятието за училище, университет и т.н. Новата нормалност е тенденция и тя няма да се обърне с ваксината. 

Самите ние ставаме  по-виртуални. Но това според мен е една възможност, има и хубави страни в това нещо. Сещам се за представянето на моята книга. Много повече хора могат да присъстват на едно виртуално събитие, много повече от колкото физически. Участвах на соф лит фестивал и гледам, че интервюто е гледано от стотици хора. Отдалечаваме се физически един от друг, но вярвам, че духовното ни общуване става по-интензивно. 

Надежда:
Опорни точки определено има, аз вярвам в добронамереността и разума на хората – всички тези предпазни мерки, които взимаме – го правим не само за нас, а главно за нашите близки, за хората около нбас. Вярвам в човешкия дух, в необходимостта от общуване, било то виртуално. Вярвам в небходимостта да споделят и да бъдат заедно – в общствения живот, в културата, в изкуството. Духът и посланията ги има. 

Искате ли да бъдете на друго място? 

По празниците комисията работеше много активно, работихме, заради Брегзит. Светът стана толкова еднакъв, че физическото пребивяване все повече губи смисъл, все повече няма значение къде се намирате физически. Разбира се искам да съм на море, искам да е лято. Да се надяваме лятото ще дойде и ще бъдем всички ваксинирани, ще можем всичк ида пътуваме. 

В звуковия файл е цялото интервю с Русана Бърдарска.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Промените в Конституцията създават риск Радев да я наруши

"След промените в Конституцията от края на декември 2023-та като че ли не очаквахме толкова бързо  да реализират своето действие новите разпоредби по повод на формирането на служебното правителство и насрочването на парламентарните избори.  Проявяват се две задължения и в зависимост от това, на кое от тях ще придадем по-голямата тежест, зависи и как ще..

публикувано на 29.03.24 в 11:19

Млад мъж дарява инвалидни колички в Първомайско

Млад мъж от първомайското село Бяла река събира и след това дарява инвалидни колички и столове на хора с увреждания в нужда. 29-годишният Димитър Иванов, който в продължение на няколко години е живял в Съединените щати, е от младите хора, които са се завърнали в България. Той се занимава със земеделие и животновъдство в родното си село и в същото..

публикувано на 29.03.24 в 10:54

Собствениците на земи са против промените в закона

Депутатите узакониха обработването на ниви без съгласието на собствениците им, като гласуваха на второ четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), с които променят правилата за сключване а доброволни споразумения. С какви аргументи от Българската асоциация на собствениците на земеделски земи..

публикувано на 29.03.24 в 10:10
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10