Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът да назначи изборите, общините сме готови!

| обновено на 08.01.21 в 16:54


Президентът Румен Радев се срещна с представителите на Националното сдружение на общините в Република България. Предишния ден това стана с т.нар. „малки кметове“ на общини, в Калофер, а днес и с ЦИК.

Датата на изборите остава неясна, но е все по-ясно, че трябват спешни промени в изборния кодекс, за да се гарантира правото на глас на хората в изолация, както и осигуряването на достатъчно мерки за членовете на секционните избирателни комисии (СИК) и на самите избиратели.

Кое сега е най-голямото притеснение на кметовете на общини при организирането на предстоящите парламентарни избори и коя е най-голямата неяснота -  коментира кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

„Притеснение принципно няма, но  трябва да имаме  точна дата за изборите, след което ще си изпълним здълженията по закон. Кметовете нямаме тревоги за точната дата, ние сме готови са си изпълним правомощията“ – заяви Емил Кабаиванов.

Какво трябва  да се стори в периода до изборите от страна на местните власти, особено в тази ситуация?

„И за това нямаме притеснения. Досега сме правили изборите по един определен алгоритъм, който ще приложим и сега. По отношение на СИК, там основното задължение е на политичисеките партии, които трябва да определят своите членове по зададената парламентарна формула“ – смята кметът на Карлово, с  опит в организацията на избори през своите управленски мандати.

В ситуацията на пандемия обаче, очакват ли се проблеми при сформирането на секционните комисии? Дали ще има желаещи?

„Проблеми може да се случат само, ако има прекалено много болни или карантинирани. Кметовете обаче  ще си изпълним задълженията!“ – увери той.

„Нека парламентарните патии да решат точната дата, президентът  да я определи, за да започнем и ние, местните власти,  да работим по същество. Няма смисъл повече да играем тази игра на неизвестност, вече около седмица“ – отговори Емил Кабаиванов.

По думите му,  президентските консултации в момента не трябва да използват общините като аргумент за рулетка при изборната дата.  

„Общинските кметове сме готови за цялата изборна организация.  Всичко останало е технология. Нека първо президентът да си изпълни  задълженията по конституция, след което ние ще се равним по насрочената дата.  Дори и тя да е най-ранната – 28 март“ – подчерта кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17