Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксините ни защитават, ако бъдат поставени по-бързо

„Проблемът с ваксината е, че тя е средство, което повлиява много повече общественото здраве, отколкото - индивидуалното. Предпазва и индивидуално, разбира се, но на това ниво има и риск, докато в обществен план остава само ползата“, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Той подчерта, че според данни от социологическо проучване преди време, 15% от хората са отговорили, че са против ваксините, 40%, че  чакат да видят какво ще се случи и другите 40% са били хора склонни да се ваксинират. „Чакащите да видят какво ще се случи обаче вече са много по-склонни да се ваксинират, получавайки междувременно информация, още повече, че вече има около 26 млн ваксинирани с първите ваксини, които дойдоха в България“.

По думите на д-р Симидчиев, честотата на алергичните реакции, от които хората са се притеснявали, са 1 на 1 млн или по-малко.  Това означава, че В България с алергични реакции ще бъдат 6-7 души и то при условие, че всички се ваксинират. При частично поставяне на ваксини те ще бъдат не повече от 2.3-ма.

Ваксините се разпределят на база на нуждите на всяка една от държавите и винаги са много по-малко от реалните им нужди. Това означава, че няма да имаме възможност да избираме каква ваксина да ни бъде поставена.

„Проблемът е със скоростта на ваксинация. Когато трябва да се осигури по-висока скорост на ваксиниране, всяка една доза, която влиза в държавата, трябва да може да бъде поставена бързо, за да постигнем колективния имунитет, който да спре пандемичния процес.“

Д-р Симидчиев бе категоричен, че пациенти с хронични заболявания, като високо кръвно налягане, белодробни болести, които са участвали в изпитанията на трите ваксини и са приемали лекарства за тези заболявания, не са показали странични ефекти при приложението им.

Интервюто - от звуковия файл: 


Още от категорията

+ Николай: със страх и паника не се лекува никоя болест

"В дните на изпитания, злощастия и пандемия, не се страхувайте, със страх и паника не се лекува никоя болест"! С тези думи се обърна Пловдивският митрополит Николай в неделната си проповед в катедралния храм "Св.Висарион Смоленски" в Смолян.  "Вече чуваме и от специалистите по коронавирус, че пораженията върху душата на човека в световен мащаб са..

публикувано на 28.02.21 в 15:00

"Добро утро, ден!" с Валери Кьорлински

Актьорът Валери Кьорлински – от Хисар и плувния басейн, като олимрпийска надежда, до сцената, където първо спи между кулисите като сценичен работник, после след ВИТИЗ  и трупите на  няколко театъра в страната, към  САЩ, закъдето тръгва като артист и остава шест години като шофьор на камион, до Пловдив и екипа на Драматичния театър и на фондация..

обновено на 27.02.21 в 08:22

След две години Брестовица ще пие чиста вода

Днес е началото на процеса по оздравителните мерки за решаване на проблема с питейната вода в Брестовица. Първостепенна мярка са новите дублиращи сондажи, чието изграждане започна.  От тях селото ще черпи вода, а съществуващите кладенци ще се тампонират и ще бъдат изолирани.  Това съобщи пред Радио Пловдив главният инженер на "ВиК"-Пловдив..

публикувано на 26.02.21 в 16:14

Хиляди младежи без работа в Пловдив и областта

"По експертна оценка на агенцията по заетостта, засегнатите младежи, загубили работните си места заради ковидкризата, са около 26000. Това са 35% от всички потърсили услугите на агенцията" заяви преди Радио Пловдив н ачалникът на отдел „Услуги по заетостта“ към Регионалната служба по заетостта-Пловдив Николай Димитров. Младежите, които са се..

обновено на 26.02.21 в 15:38

Пет формации сигурно влизат в парламента, две са на ръба

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера, показват данни от проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа" сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. Малко по-малко от..

публикувано на 26.02.21 в 15:08