Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриват паралелки с чужд език в средните училища

В Карлово вместо английски език след 7 клас ще се изучава туризъм

| обновено на 11.01.21 в 14:19

Министерството на образованието и науката закрива паралелките с усилено изучаване на чужд език след седми клас в двете карловски средни училища  "Васил Левски" и  "Христо Проданов". Решението на образователното министерство е взето в петък. За Пловдивска област изискването е да бъдат формирани 60 на сто професионални паралелки и 54.40% със STEM насоченост. 27 ще са паралелките с чуждоезиков профил. 15 януари е крайният срок за подаване на заявките в Регионалното управление на образованието.

Държавният план-прием да е съобразен със заявките на работодателските организации и информацията на Агенцията по заетостта, включително и специалностите от дуалната система на обучение. Това гласи последната заповед на МОН по повод предстоящото сългласуване на приема за учебната 2021/2022 година. Министерството на образованието продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, средните училища трябва да се насочат изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика. 

В Карлово закриват двете паралалки с английски език и се преориентират към специалности в туризма. Директорът на СУ "Христо Проданов"  – Лука Мачев каза, че ще предадат до петък заявката до РУО-Пловдив. Като цяло нагласите са да се изучават предмети близки до пазара на труда в региона. По повод на завръщането в клас на учениците от 5 до 12 клас, директорът ще постави анкета в сайта на училището, където ще се проучат нагласите. 

Лука Мачев подчерта, че родителите са срещу решението на МОН за закриване на паралелките с английски език, и не са изключени реакции от тяхна страна.

В Пловдив също ще има промени, които ще се предават от училищните ръководства на РУО.  Хуманитарната гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" запазва приема за 7 паралелки, но закрива тази с обучение по френски език. Директорът Емил Начев обясни, че в голяма степен техните ученици избират да учат биология и химия, след което кандидатстват медицински специалности. Там разкриват за следващата учебна година - профилирана паралелка с биология и химия, в която ще се изучава английски език. 

Като цяло желанието на учители и ученици е да се върнат обратно в училище, но това ще стане с решението на национално ниво. Тази седмица със сигурност ще знае как ще се учи от 18 януари. Междувременно стана ясно, че само 16.5 % от работещите в образователната сфера искат да си поставят ваксина.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58

Румен Радев се опитва да пази страната от конституционни кризи

Поканата на президента Румен Радев за разговор със служебния премиер по предлаганите промени в правителството е съвсем логична, за да се чуят подробно аргумените за тях, каза в предаването "Точно днес" Явор Гечев - съветник на държавния глава и бивш служебен министър на земеделието. Процедурата по назначаване на кабинета също включваше консултации,..

публикувано на 19.04.24 в 11:38