Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриват паралелки с чужд език в средните училища

В Карлово вместо английски език след 7 клас ще се изучава туризъм

| обновено на 11.01.21 в 14:19

Министерството на образованието и науката закрива паралелките с усилено изучаване на чужд език след седми клас в двете карловски средни училища  "Васил Левски" и  "Христо Проданов". Решението на образователното министерство е взето в петък. За Пловдивска област изискването е да бъдат формирани 60 на сто професионални паралелки и 54.40% със STEM насоченост. 27 ще са паралелките с чуждоезиков профил. 15 януари е крайният срок за подаване на заявките в Регионалното управление на образованието.

Държавният план-прием да е съобразен със заявките на работодателските организации и информацията на Агенцията по заетостта, включително и специалностите от дуалната система на обучение. Това гласи последната заповед на МОН по повод предстоящото сългласуване на приема за учебната 2021/2022 година. Министерството на образованието продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, средните училища трябва да се насочат изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика. 

В Карлово закриват двете паралалки с английски език и се преориентират към специалности в туризма. Директорът на СУ "Христо Проданов"  – Лука Мачев каза, че ще предадат до петък заявката до РУО-Пловдив. Като цяло нагласите са да се изучават предмети близки до пазара на труда в региона. По повод на завръщането в клас на учениците от 5 до 12 клас, директорът ще постави анкета в сайта на училището, където ще се проучат нагласите. 

Лука Мачев подчерта, че родителите са срещу решението на МОН за закриване на паралелките с английски език, и не са изключени реакции от тяхна страна.

В Пловдив също ще има промени, които ще се предават от училищните ръководства на РУО.  Хуманитарната гимназия "Св.Св. Кирил и Методий" запазва приема за 7 паралелки, но закрива тази с обучение по френски език. Директорът Емил Начев обясни, че в голяма степен техните ученици избират да учат биология и химия, след което кандидатстват медицински специалности. Там разкриват за следващата учебна година - профилирана паралелка с биология и химия, в която ще се изучава английски език. 

Като цяло желанието на учители и ученици е да се върнат обратно в училище, но това ще стане с решението на национално ниво. Тази седмица със сигурност ще знае как ще се учи от 18 януари. Междувременно стана ясно, че само 16.5 % от работещите в образователната сфера искат да си поставят ваксина.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18