Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Как ще се съживи туризмът след COVID-19

Ударът на COVID-19 и мерките в подкрепа

Европа е водеща туристическа дестинация в света. Затова и туристическият сектор беше първия, който понесе удара от ковид-кризата през 2020-та и вертоятно ще е от последните, които ще се възстановят напълно, коментира евродепутатът Андрей Новаков, член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП: „Нека ви дам само един пример – за миналата година спадът на туристи в Париж е бил 95%. Което означва, че туризмът в ключовите за Европа дестинации е бил сведен почти до 0“.

Замиране на туризма отчитат и по испанското Средиземноморие. Българката Диана Милкова, която отдава два апартамента за туристи в град Аликанте, споделя: „Замрази се тази дейност. Имахме помощи от общината – това беше добре 2, 3 месеца - облекчения на такси и данъци, които плащаме. Дори социалната осигуровка не беше задължително да се плаща от заетите в туризма и в още някои други области“.  

В Родопите, където десетки къщи за гости се радват целогодишно на туристи, перидоът продължава да е труден, разказва Златка Чуртова, която има къща за гости в чепеларското село Орехово: „Тъй като аз комуникирам с колегите от нашия регион – някъде около 40– 50% приходите са намалели“.

В Пловдив, който е сред целогодишните туристически дестинации у нас, спадът на туристи през 2020-та също е осезаем и  в цифри от януари до септември общината отчита безпрецедентното намаляване от 78 на сто на нощувките от чужденци в града. В подкрепа общината освободи от тротоарно право собствебниците на заведния, затворени при локдауна през пролетта. Бизнесът получи и други облекчения – припомни заместник кметът по туризъм Пламен Панов: „Имаше приложена 2 месеца отсрочка за плащане на първата вноска на таксата за данък смет. С 2 месеца беше удължен и срокът за ползване на 5% отстъпка при плащане на цялата дължима сума за данък сгради и мисля на МПС“.

Подкрепа предложи и държавата. При част от нея - по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ Министерството на туризма вече изплати 10 млн. лв. на общо  720 предприятия, регистрирани като туропреатори  или   туристически агенти. Предстои с 3 млн. лева да се подпомогнат екскурзоводи и планински водачи. 

Как ще стане рестартът

Рестатът в туристическия сектор през 2021, ще зависи, обаче, не само от мерките в подкрепа на бизнеса. А и от това доколко е изтънял портфейла на туристите, както и дали се справят със страха си от заразата или да правят планове. Писателката Мона Чобан, която реставрира родопски къщи и в момента предлага на желаещите да споделят магията на усамотението във високопланинското село Змиево, споделя и друга гледна точка: „Мисля, че тази лудост и този страх е повече в града, отколкото при нас. При нас не съществува – ние не гледаме телевизия и не знаем какво точно се случва. Да, има вирус, но страх няма“.

И страхът от заразата, и ограниченията, свързани с пътуването има надежда да си тръгнат, смята Диана Милкова от Аликанте, за която рестартът в сектора ще дойде през тази година така: „След като вече започнаха ваксиниране, би трябвало да се облекчат малко мерките“

А ето и на какво ще заложи обшина Пловдив, за да рестартира туризма в  града. Зам. Кметът Пламен Панов планира: „Трябва да бъде инвестирано както в събитията от културния календар, които се подкрепят традиционно и се харесват от всички, така и в такива, които оказват влияние върху икономиката на града. Другото е да продължаваме да работим в разкриването на нови локации, които да привличат и наши туристи, и европейски“.

Според евродепутата Андрей Новаков, обаче, за рестарт на туризма ще е нужна освен тази, поне още една година. 

Пари от Европа

Европа, която миналата година е изработила единен санитарен колнтрол и протокол при пътуванията със самолет, реагирала е и с фондове за финансиране, през 2021 ще предостави и още възможности на държавите от общността. „По един от инструментите, които бe приет и имам щастието да съм негов съавтор и вносител -  REACT EU – включва и туризъм, и култура - България ще получи над 500 млн. евро. 411 от тях още тази година. Така че хотели и рестортанти, които вероятно 90% от тях в Европа са малки и средни предприятия, ще могат да се възползват“ - казва Андрей Новаков.  

Как България  ще организира разпределнието на помощта, по думите на Андрей Новаков, е национално решение. От Министерството на туризма обещават диалог със сектора и гъвкавост на мерките в негова подкрепа. Поддържат политика на отворени граници. И работят по планове за привличане на родните и традиционните за страната ни туристи. 

Репортажът може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18