Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голямата базилика и централната трибуна на Римския стадион ще се превърнат в движеща сила за туризма в Пловдив

Културни събития ще привличат туристи в Пловдив

Пламен Панов: Българи и европейци идват в Пловдив за фестивалите "Опера опън" и "Hills of Rock", за годишните награди на БГ радио и подобни мащабни събития

За България и света Пловдив е разпознаваем със своя богат и динамичен културен живот. Градът е сред целогодишните туристически дестинации у нас. 

Заради пандемията обаче спадът на туристи през 2020-та е осезаем. От януари до септември общината отчита безпрецедентно намаляване от 78 на сто на нощувките от чужденци в града.

Това заяви пред Радио Пловдив заместник-кметът с ресор култура, археология и туризъм Пламен Панов.

Културни събития привличат туристи 

Усилията трябва да се съсредоточат не само към събитията, включени в Културния календар на града, но и към събития, имащи потенциал да привличат туристи, посочи заместник-кметът.  

Такива са най - големият оперен фестивал "Опера опън", най - големият рок фестивал "Hills of Rock" - ако няма забрани, той ще се случи и през лятото на 2021-ва, годишните награди на БГ радио, посочи заместник-кметът. Той е убеден, че подкрепата на общината за подобни инициативи трябва да продължи.

Това са събития, за които българи, а и европейци пътуват до Пловдив, остават да нощуват, посещават културните институти и заведения в града, а това е подкрепа за местната икономика, коментира Панов. 

Нови туристически обекти 

Необходимо е да продължи работата и по разкриването на нови туристически места, които се харесват и посещава и от българи, и от европейци. Голям такъв обект е Голямата базилика, чието откриване предстои. Тя ще се превърне в движеща сила за туризма в Пловдив, смята заместник-кметът. 

Скоро се очакват добри новини за откриването на централната трибуна на Римския стадион под големия магазин на Главната. Там са инвестирани близо 2,5 млн. лв. за консервация и реставрация на тази част от стадиона, но сега тя е недостъпна за туристи. С откриването й тя ще се превърне в още едно притегателно място за туристите. 

Задачата ни е да върнем в Пловдив българските туристи, отбеляза Пламен Панов. 

Готови сме да разгърнем силна маркетингова кампания за популяризиране на Пловдив. Това не можа да се случи миналата година, която беше непредвидима и изискваше от нас да сме много внимателни, коментира заместник-кметът. Сега сме много по - подготвени за такава кампания, особено в месеците от май до септември, когато градът е много посещаван, отбеляза той. 

За туристическия данък

Хората винаги гледат положително на свалянето на данъците. Данъчната политика обаче е дело на кмета и на целия управленски екип на общината. Вярвам, че данъчните облекчения винаги помагат, подчерта заместник-кметът. Според него темата може да бъде обсъждана, но не е ясно какво ще бъде предприето. Това е решение, което може да вземе кметът Здравко Димитров, подчерта Панов. 

Той припомни, че в началото на миналата година туристическият данък в Пловдив е бил увеличен. Той отбеляза, че преди пандемията месеците януари и февруари 2020-та са били по - силни за туризма в града от същите месеци на 2019-та, когато Пловдив беше Европейска столица на културата. Това обещаваше като цяло много силна година за Пловдив, но това не се случи заради пандемията, коментира Панов. 

Туризъм на преживяването

Дистанционният режим на културата може да поддържа образа й, но не храни творците. 

Никога онлайн събитие няма да донесе същата емоция, ако на живо посетиш това събитие, категоричен е заместник-кметът.

В рамките на компонента "Гражданска активност" в Културния календар на Пловдив миналата година общината направи сесия за прием на онлайн проекти. Ако се наложи, ще го направим пак, посочи Пламен Панов. 

Цялото интервю на Екатерина Костова със заместник-кмета Пламен Панов е в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Цинга Манга Фънк гостуват в Пловдив

Барабанистът Кирил Добрев е една от емблематичните фигури в етно-група Булгара. От 20 години се занимава с композиране и саунд дизайн за различни филмови, театрални и музикални проекти. През 2003 печели Аскеер за авторска музика към театралния спектакъл “Дивите”. Съавтор е с Влади Михайлов на музиката към българското предложение за Оскар “Кецове”,..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

В "Срещите - разговор за морала

Преизвестно е - зад всяка криза стои моралът. А какво е моралът?  Илия Кожухаров, Петко Атанасов и отец Радослав Паскалев разсъждават в "Срещите" тази събота.  Бъдете с Радио Пловдив, интересно е!

публикувано на 26.04.24 в 10:15

Показват филми с "Поглед към другия"

Петдневна филмова поредица „Поглед към другия“ ще бъде представена от днес в Пловдив .  Международната селекция от киноразкази е инициатива на Гьоте институт - България  и сдружението „Арте Урбана Колектив“ и ще бъде показана в Лъки – Дом на киното. Програмата включва късометражни, документални и игрални европейски заглавия, както и..

публикувано на 26.04.24 в 06:37

Изложба на Александър Христев в галерия "Пловдив"

Дружеството на пловдивските художници представя изложбата „Палитра Европа“ на живеещия във Франция творец Александър Христев в галерия „Пловдив“ в сградата на Общинския съвет. Роденият през 1976 г. в Париж художник учи в реномирани частни училища в града, като след колежа посещава Екол  ПЕНИНЕНГЕН, Екол де ВОЗ АР, Ателие по живопис Де ла Вил..

публикувано на 26.04.24 в 06:29

Никола Илиев единодушно стана почетен гражданин на Пловдив

Пловдивският общински съвет единодушно удостои с отличието „Почетен гражданин на град Пловдив“ Никола Илиев за изключителен принос към опазване, съхраняване и развитие на музикалното наследство и популяризиране на българската народна музика. Никола Илиев е емблематична фигура за град Пловдив, обогатявайки културния пейзаж с непреходната..

публикувано на 25.04.24 в 11:25