Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Брестовица излизат на протест за мангана във водата

Жители на пловдивското село Брестовица излязат тази събота на втори протест срещу качеството на питейната вода. 

Те пишат в писмо до Радио Пловдив: "Ще се организираме на групи по 15 души, осигурили сме маски и препарати. Изпращаме и уведомителни писма до Община Родопи и Областния кризисен щаб."

Учреден е и инициативен комитет начело с Любомир Томов. Той каза, че протестират срещу цената на водата, която продължават да плащат, въпреки че тя е с наличие на манган. Последните проби сочат над 1 600 микрограма на литър, при норма 50 микрограма на литър. 

На 31 декември м.г. от Регионалната здравна инспекция -Пловдив изпратиха екип, за да вземе за пореден път проби от водата. 

Резултатите на 5 януари сочат, че водата не е годна за питейна употреба, може да се ползва само за санитарно-битови нужди. Това потвърди Емануела Караманова, председател на сдружение“ Живот за Брестовица“. От ВиК - Пловдив казват, че решението на проблема е нов водоизточник и нов водопровод. Това обаче изисква пари и време, посочват хората от  Брестовица. 

ВиК - Пловдив осигуряват питейна вода с една водоноска, която не е достатъчна за всички над 4 000 жители. Възрастните хора пък не биха могли да носят водата си, пишат от инициативния комитет.

Паралелно 1400 жители се включиха в подписка, където настояват водата да не се плаща като питейна. Тя е входирана до ДКЕВР, МЗ, МРРБ, ВиК-Пловдив и Басейнова дирекция. Подписите са изпратени също и до МОСВ, РЗИ, Областна управа Пловдив и Община Родопи.

Галерия

Още от категорията

Отличиха пловдивски учители с приза "Учител на годината"

Педагози от ОУ „Гео Милев“ в Пловдив получиха 3 отличия от националния конкурс на Синдиката на българските учители „Учител на годината“ в навечерието на 24 май. Анелия Кирова, която от 8 години ръководи успешно школото, получи специална награда „Директор на годината“ от председателя на СБУ д-р Янка Такева. Сред удостоените с приз в същата..

публикувано на 15.05.21 в 16:23

В Батак честват 145-та годишнина от Априлското въстание

В Батак започнаха проявите, посветени на 145-та годишнина от избухването на Априлското въстание.  По обяд участниците в литийно шествие се поклониха пред паметните места от Април 1876 г. В 15.00 ч. бяха наградени победителите от националния конкурс „От Батак съм, чичо“. От 16.00 часа е началото на възстановката, посветена на подготовката и..

публикувано на 15.05.21 в 15:40

ЦИК решава кой ще оглави РИК в Пловдивска област и в Пазарджик

Районната избирателна комисия за Пловдив-град ще бъде председателствана от Спас Шуманов от ГЕРБ/СДС, стана ясно след консултациите между парламентарно представените политически сили и временно изпълняващия длъжността областен управител Петър Петров.  Спас Шуманов е бивш изпълнителен директор на Летище Пловдив и понастоящем е член на Борда на..

обновено на 15.05.21 в 14:50

Над 100 доброволци чистиха Сахат тепе, изнесоха тонове отпадъци

Над 100 доброволци и повече от 50 души административен персонал и работници от "Градини и паркове" се включиха в днешното почистване на Дановия хълм. Акцията е съвместна между Община Пловдив, район "Централен", "БГ Бъди активен", други сдружения и фирми.  "Благодарни сме на всички хора, които активно помагат за опазването и развитието на..

обновено на 15.05.21 в 14:22
Фратьо Куртев

Спешен ремонт спасява сопотската болница

От спешен оздравителен ремонт се нуждае сопотската болница за долекуване “Иван Раев“, установи Временната комисия към Общинския съвет, създадена да проучи и анализира състоянието на местната болница. Петчленната комисия излезе с подробен доклад относно финансите, управлението и състоянието на материално-техническата база. Препоръчва се..

публикувано на 15.05.21 в 11:05