Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Искам да изкрещя: Стига, майстори!

Днес е втората премиерна вечер на постановката на Пловдивския драматичен театър „Майстори“ от Рачо Стоянов с режисьор един от доайените на родната ни драма Асен Шопов.

Най-известната и обичана българска драма“ – така директорът на театъра Кръстю Кръстев представи пиесата и запозна журналистите с някои от хората, сътворили постановката.

Самият Асен Шопов, който не крие своите 88 години, признава, че е поставял тази същата пиеса няколко пъти в своята дълга кариера, дори на сцената на пловдивския театър през 1971 година. Какво обаче го е накарало да посегне пак към тази драма на Рачо Стоянов, макар че действието прилича на поредна вариация на тема?

"Постановката иска да коментира това, което ни засяга днес" - с всичките злободневни скандали и страсти. Исках да изкрещя: "Стига, майстори!" - споделя Шопов своя призив към творци и лидери да престанат с безсмислени боричкания помежду си.

„Майстори“ би могла да бъде и една битова пиеса, а режисьорът Асен Шопов сам признава, че точно от това е бягал.

Режисьорът ни запознава с двете основни фигури на майсторите в пиесата – единият приемник на старите традиции, другият бунтар по дух, и разбира се, жената между тях.

"Идеята е да се случи с нас нещо на сцената, нещо и за зрителя, да се извисим" - споделя актрисата Мария Сотирова за ролята си на Милкана в пиесата на Рачо Стоянов „Майстори“, написана преди 100 години – но вечните страсти – любов, , вдъхновение, страст, завист остават в нея все така непреходни.

Следващото представление на пиесата „Майстори“ е на 28 януари.


Галерия

Още от категорията

"За птиците и хората" - социален плейбек театър

Playback театърът е създаден през 1975г. в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас. Към днешна дата този вид театър се практикува от стотици компании, в 65 държави, в различни кътчета на света, обединени от международните мрежи International Playback Theatre Network (IPTN) и Center for Playback Theatre, към които членува и Сдружение „Сторикечърс“...

обновено на 24.01.21 в 10:31

"Албена" на голямата сцена на театъра в Пазарджик

С постановката "Албена" театър "Константин Величков" в Пазарджик възстановява творческата си програма.  Режисьор на спектакъла е Григор Антонов, сценографията и костюмите са Михаела Добрева, а музиката на Христо Намлиев. Представлението е от 19 часа на голяма сцена. С всеки закупен билет за представлението, посветено на 50-ия юбилей на театъра, ще..

публикувано на 24.01.21 в 09:47

"Срещите" с поглед към новата 2021 година

Тази събота „Срещите” поглеждат в 2021-ва година. Ще го направим с анализ, коментар и прогноза. А събеседници ще са журналистите Петко Георгиев и Митко Новков, икономистът доц. Андрей Дафчев, поетът Николай Милчев и езотерикът Христо Нанев. Бъдете с нас, отново ще е интересни. Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

обновено на 23.01.21 в 10:14

Новият роман "Опит за екстаз" на Димитър Бочев

От днес на книжния пазар е новият роман на писателя дисидент Димитър Бочев "Опит за екстаз", издание на "Сиела". "Онези от читателите, които имат вкус към линейните, концептуални сюжети и повествователната романистика, да си потърсят други автори и заглавия, аз не влизам в каноните/клишетата на българската художествена литература." – казва..

публикувано на 22.01.21 в 11:46

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет.  Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди..

публикувано на 21.01.21 в 17:08