Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при Радев са за публична употреба, не да работят

„Станахме свидетели на пореден епизод на конфронтацията между Президента и ГЕРБ, задочно, разбира се, и с Бойко Борисов", заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Любомир Стефанов по повод консултациите на президента с политическите сили за предтоящите избори.

Според него изразените позиции по време на срещата са интерпретации и всеки представя своята позиция, като  смята, че тя е правилната. "Притеснителното е, че предложенията, които се обсъждат са повече за публична употреба, а не такива, които действително ще работят и ще гарантират на българските граждани правото им на глас", смята Стефанов.

По думите му гласуването по пощата не може да бъде направено в последния момент, активната регистрация, с която да се избегнат мъртвите души, също. "Ние с колегите говорим за това от 20г. Тази тема се повдига конюнктурно. Гласуването по пощата е вариант – но вижте какво е нивото ни, подобен вид практика доведе до дискредитиране на избора в щатите, но така се гласува в щатите от 200 г, тези неща могат да се направят, но не в последните два месеца.“ 

По повод късното започване на диалога за промените в Изборния кодекс, политологът припомни, че в България имаме традиция избирателното зкаонодателството да се ремонтира по пожарникарски манталитет – гасене в последния момент.  

„За съжаление всички заинтересовани са системните партии, защото са част от партийната система, защото се опитват да си гарантират още някакви предимства в надпреверата, въпреки че вече имат такива. Например – наблюдатели могат да регистрират застъпници само от парламентарно представените партии. Смятам, че има едно нездравословно отношение към публичната политика и то се дължи на липса на доверие между основните играчи - те търсят начин да се надцакат.“

Любомир Стефанов посочи градацията, като мотив президентът Радев да започне разговорите с партии, които не са представени в Народното събрание.

„Даде се възможност да се чуе мнението на повече политически играчи. Част от тях са маргинални, но изборите са възможност за всяка партия да докаже, че не е периферна. Натрупвайки прелдоженията на тези партии, президентът представя база, на която ние ще можем да оценим това, което ще предложат парламентарнопредставените партии. 

Очакваните промени според Любомир Стефанов не са много и са по-скоро от неизбежен характер. „Ще знаем след парламентарния дебат, който ще бъде черешката на тортата на тези консултации, Нещо, което ще видим със сигурност ще бъде решаването на въпроса за упражняването на глас от страна на хората под карантина.“

Около датата за предстоящите избори все още има някаква неивзвестност, като по този повод политологът заяви: „Президентът търси начин да се измъкне от времевата котва, която хвърли в декември, когато фиксира 28.03. Няма предсрочни избори, въпреки желанието на президента и в момента търси начин да се дистанцира от 28.03. Може би наистина е най-добре тогава да се случат нещата, за да се отпусне напрежението, най-вече политическото, то трябва да се насочи другаде. Пандемичната обстановка със сигурност влияе, но президентът не може да очаква някой от щаба , като метеоролог да му съобщи прогнозата за развитието на вируса.“

Прогнозата за изборите на д-р Стефанов е, че: „Ако вярваме на социолозите – многопартиен парламент –ГЕРБ, БСП, ДПС със сигурност, независмо от датата и кампанията. От там нататък - коя партия ще успее да генерира интерес и да го преведе в активност предстои да видим. Партията на Трифонов има потенциал, но виждаме че губи малко инерция, организацията около Мая Манолова също добива някаква форма, но тя все още е аморфна, тези неща могат много да се променят. Хората искат съдържание и конкретика, не искат само „ще оправя системата“. Светлото бъдеще, както знаем, беше за един друг строй. Навярно формациите около г-жа Манолова и г-н Трифонов ще влязат, след това е зоната на здрача - колко и дали някои освен тези 5 ще успеят да минат.“

Според Любомир Стефанов категорично Румен Радев ще се кандидатира за президент отновно.  "Начинът, по който той се позиционира, като водач на алтернативата в България, свидетелства за това, че той ще на изборите със сигурност“ - изрази увереност политологът.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22