Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшива новина за Кървавото писмо се разпространява десетилетия след Освобождението

Да помним Тодор Каблешков като светла личност

| обновено на 13.01.21 в 08:44
Портрет на Тодор Каблешков в родната му къща
Снимка: Дирекция на музеите Копривщица

Фалшивите новини не са патент на социалните мрежи от 21 век. Оказва се, че са се разпространявали още в края на 19-и. За такива разказва Райна Каблешкова, историк и етнолог, която е посветила целия си живот на проучвания за Каблешковия род от Копривщица. Днес се навършват 170 години от рождението на най-видния му представител – участникът в Априлското въстание Тодор Каблешков. 

Честване на 170-тата  годишнина от рождението на Тодор Каблешков

Заради корона-кризата и ограниченията, свързани с нея, официалното отбелязване на юбилея е изместен за месец май. Днес в Копривщица ще има само поклонение пред паметника на героя от Април 1876-та. "Цялото честване ще е на 2 май, когато на студентите от Висшето транспортно училище "Тодор Каблешков" ще бъдат раздадени дипломите в особено тържествена обстановка", съобщи Райна Каблешкова.

Фалшивата новина за Кървавото писмо

Каблешков е бил едва на 25 години, когато пише Кървавото писмо. С писмото е свързана и първата фалшива новина, която се е разпространила още в годините след Освобождението, разказва Райна Каблешкова: "И досега съществува версията, че Кървавото писмо е написано с кръвта на убития турчин. така се представя, но за съжаление не е така. Изнесоха се много данни - още когато проф. Йоно Митев написа в двутомната история на Априлското въстание, че Каблешков си е боднал пръста и с кръвта от неговия пръст е написал Кървавото писмо".

По думите на Райна Каблешкова, това се потвърждава и в спомените на брациговския учител Атанас Мишев, който получава Кървавото писмо лично от Панайот Волов, преписва го и го разпространява. Днес то се съхранява в архивите на брациговския учител в БАН. 

Причината, заради която  се появява фалшивата информация, според Райна Каблешкова е, че: "В онези години - след Освобождението, пък и допреди 1989-та - се ширеше една омраза към турците, а всъщност вина за Априлското въстание няма турския народ, а тези, кито са водили турските вийски и са командвали тези безчинства из нашите земи".  

Години наред, според изследователката на Каблешковия род, се е спекулирало и с произхода на Каблешков: "Той, че е чорбаджийски син,  чорбаджийски син е, но това беше използвано да се подклаждат настроения срещу него в годините преди 1989 година -че няма кой знае какви големи заслуги за Априлското въстание".  

Личността на Тодор Каблешков

"По силата на безкорието никой не го надминуваше" - пише Константин Величков, личен приятел на Тодор Каблешков, посочва Райна Каблешкова и допълва за своя бележит родственик: "Според мен това е най-безкористната личност, която ни даде Априлското въстание. Ако жвееше в наши дни, би продължавал да бъде честен безкористен патриот. Да го помним като една светла личност, дала началото на Априлското въстание и с огромно значение за по-нататъшните събития в българската история". 

Интервюто с Райна Каблешкова е в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17