Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Недоверието в изборите срива активността или води до сблъсъци

След ранното посочване на датата 28 март като за предстоящите парламентарни избори президентът Румен Радев посфактум разбра, че трябва да намери аргументи за нейното потвърждаване или смяна - така политическият анализатор проф. Антоанета Христова обясни целта на провелите се консултации с политическите партии.

Тя посочи, че бързите избори ще се от полза за големите партии, които са готови за тях, но не и за извънпарламентарните, които след протестното лято в момента губят позиции.

Според нея обаче "това, което той направи е нова грешка в организацияна на избора му, защото не можеш да започнеш разговорите с хората, които са били на улицата". Веднага след здравните експерти би трябвало да се проведат разговори с парламентарните партии, смята проф. Христова. 

Така, извън фактът, че фокусира вниманието върху президетството, Радев е станал проекция на политически сблъсък, какъвто следва от началото на своя мандат. "Постлан беше конфликт, който предполага поляризация между лидерите на политически сили и свръхинтерпретирането на негативното отношение към всички институции". 

По отношение на лансираната идея за гласуване по пощата проф. Христова припомни, че тя не е нова за живеещите в чужбина български граждани. Но, за да се направи то трябва дълго изговорено, за да се преценят плюсовете и минусите. Аргументацията с примера на системата в САЩ вече е спорна от последните събития там. 

Най- големият пробем на предстоящите избори е, че пратиите няма да си намерят хора за тези избори - ваксинирани или преболедували Ковид- 19. В този смисъл идеята на Мая Манолова за "гражданска ЦИК" е поредното нереалистично очакване.

"Това е популизмът, това  е създаването на усещането, че държавата е бомбирана предварително и не може да и се има доверие, което се прави системно от 5 - 6 години", каза още проф. Христова.

Този процес руинира доверието, включително и към тези, които го създават.

При такава ситуация може да се очаква ниско участие на изборите или много високо, но свързано със сблъсъци.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.




 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Добро утро, ден!" с Антония Димитрова

Галеристката Антония  Димитрова е родена в гр.Пловдив. Работи в областта на нетъкания текстил / Fibre Art/ и на абстрактните композиции в различни техники, като през 1991 г. в реална среда осъществява монументалната текстилна пластика „Движение“ в приемната на Президента на Световната федерация по лека атлетика.Има самостоятелни изложби в..

обновено на 20.04.24 в 13:15

В РСМ няма дебат, а състезание по омраза срещу българите

В кампанията за парламентарните и президентските избори в Република Северна Македония (РСМ) значително място е отделено и на отношенията с България заради готвените промени в конституцията на страната, признаващи българско малцинство. Темата коментира  журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков . "Българските граждани и в най-лошите..

обновено на 19.04.24 в 16:36
Калоян Стайков

Реформите за либерализацията на тока са в омагьосан кръг

Реформата е заложена в П лана за възстановяване устойчивост (ПВУ) , а това беше основното обяснение през миналата есен да се бърза със законодателните промени. Още тогава посочихме, че самият проект на Закон за изменение и допълнение на З акона за енергетиката е само една малка част от реформата. Т огава..

публикувано на 19.04.24 в 16:15

Либерализацията на тока ни освобождава от крепостничество

Народното събрание отново отложи първата стъпка към либерализиране на пазара на ток за битовите потребители . Недостатъчно добре подготвена процедура за промяната и риск от сериозно поскъпване на тока бяха причините, които изтъкнаха от БСП, ГЕРБ, ИТН, след като ПП-ДБ единствени се обявиха против отлагането. Това е страх от несвършената..

публикувано на 19.04.24 в 16:03

Офисът на Dreamix в Пловдив празнува първи рожден ден

Най-бързо растящата софтуерна компания у нас – Dreamix, затвърждава присъствието си в Пловдив и ще отпразнува годишнината от отварянето на офиса си в града. Събитието ще се състои на 19 април с коктейл с начален час 16:30, а локацията е бизнес сграда Регус, Каменица парк, бул. “Източен” 59. Очаква да присъства мениджмънта на компанията, много от..

публикувано на 19.04.24 в 15:58