Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Недоверието в изборите срива активността или води до сблъсъци

След ранното посочване на датата 28 март като за предстоящите парламентарни избори президентът Румен Радев посфактум разбра, че трябва да намери аргументи за нейното потвърждаване или смяна - така политическият анализатор проф. Антоанета Христова обясни целта на провелите се консултации с политическите партии.

Тя посочи, че бързите избори ще се от полза за големите партии, които са готови за тях, но не и за извънпарламентарните, които след протестното лято в момента губят позиции.

Според нея обаче "това, което той направи е нова грешка в организацияна на избора му, защото не можеш да започнеш разговорите с хората, които са били на улицата". Веднага след здравните експерти би трябвало да се проведат разговори с парламентарните партии, смята проф. Христова. 

Така, извън фактът, че фокусира вниманието върху президетството, Радев е станал проекция на политически сблъсък, какъвто следва от началото на своя мандат. "Постлан беше конфликт, който предполага поляризация между лидерите на политически сили и свръхинтерпретирането на негативното отношение към всички институции". 

По отношение на лансираната идея за гласуване по пощата проф. Христова припомни, че тя не е нова за живеещите в чужбина български граждани. Но, за да се направи то трябва дълго изговорено, за да се преценят плюсовете и минусите. Аргументацията с примера на системата в САЩ вече е спорна от последните събития там. 

Най- големият пробем на предстоящите избори е, че пратиите няма да си намерят хора за тези избори - ваксинирани или преболедували Ковид- 19. В този смисъл идеята на Мая Манолова за "гражданска ЦИК" е поредното нереалистично очакване.

"Това е популизмът, това  е създаването на усещането, че държавата е бомбирана предварително и не може да и се има доверие, което се прави системно от 5 - 6 години", каза още проф. Христова.

Този процес руинира доверието, включително и към тези, които го създават.

При такава ситуация може да се очаква ниско участие на изборите или много високо, но свързано със сблъсъци.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.
 


Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18