Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Извънредни мисли" - в очакване на по-добро...

| обновено на 13.01.21 в 13:38

Девет месеца по-късно, процентите в разпределяне на конспиративни теории се променя с незначителни стойности, но обединяващия фактор в първото истинско предизвикателство на нашето време, е нетърпимостта към ограниченията. Правилото за простосмъртните казва, че оценяваме каквото и да е, едва тогава, когато го загубим. На мен ми се струва, че това правило има едно недоизказано уточнение – че губим това, което сме неспособни да оценим, това за което сме недорасли. Замислям се за свободите, и за демокрацията...


Кръстин Настев е диригент на Варненската опера от сезон 2018/2019, където дирижира постановки на оперите Норма, Трубадур, Севилският Бръснар, Травиата, Княз Игор, Уестсайдска история, Бал с маски и др. а от 2020 г. и диригент в „Оркестър и хор на Регион Мадрид“.

Дебютира в Софийската опера през 2016 год. с операта „Селска Чест“ от Маскани, дирижира Софийската филхармония и Националния Филхармоничен Хор през 2018 год. и осъществява записи с оркестъра на Българското Националното Радио.

Удостоен е със  специалната награда от конкурса за диригенти EuropaCantatв Санкт Петербург през 2013 г., с трета награда от Баховия конкурс за пианисти в Пловдив през 2000 г.; финалист на диригентския конкурс в Болоня през 2007г.

Кръстин Настев взима участия в майсторски класове дирижиране при Бруно Апреа (Леон, Испания), Джанлуиджи Джелмети (Сиена, Италия), Донато Рендзети (Тераса-Барселона,Испания), Луц Кьолер (Берлин,Германия), Георги Димитров (Пловдив,България), Фрийдер Берниус (Везон-ла-роман,Франция). Посещава майсторските класове на Райна Кабаиванска, Дарина Такова, Монсерат Кабайе, Раул Хименес, Калуди Калудов, Рамон Варгас и др.

Дирижира Пловдивската опера, Плевенската филхармония, Шуменския симфоничен оркестър, Симфоничните оркестрите на Анталия, Бурса и Ескишехир (Турция), хорът на Анкарското радио, Нидерландския симфоничен оркестър в Еншеде, Младежкия оркестър на Малага (Испания), Симфониета Берлин и  др.

Възпитаник на Музикалните академии в София, Барселона и Базел, Кръстин Настев развива и педагогическа дейност. Първоначално като преподавател в Консерваторията към Университета „Акдениз“ в Анталия – Турция, по-късно в музикалните училища на Барселона и Франкфурт. Заедно с големия български хоров диригент Крикор Четинян през 2015 г. основава и ръководи в Пловдив Майсторски класове за диригенти.   

Още от категорията

"За птиците и хората" - социален плейбек театър

Playback театърът е създаден през 1975г. в САЩ от Джонатан Фокс и Джо Салас. Към днешна дата този вид театър се практикува от стотици компании, в 65 държави, в различни кътчета на света, обединени от международните мрежи International Playback Theatre Network (IPTN) и Center for Playback Theatre, към които членува и Сдружение „Сторикечърс“...

обновено на 24.01.21 в 10:31

"Албена" на голямата сцена на театъра в Пазарджик

С постановката "Албена" театър "Константин Величков" в Пазарджик възстановява творческата си програма.  Режисьор на спектакъла е Григор Антонов, сценографията и костюмите са Михаела Добрева, а музиката на Христо Намлиев. Представлението е от 19 часа на голяма сцена. С всеки закупен билет за представлението, посветено на 50-ия юбилей на театъра, ще..

публикувано на 24.01.21 в 09:47

"Срещите" с поглед към новата 2021 година

Тази събота „Срещите” поглеждат в 2021-ва година. Ще го направим с анализ, коментар и прогноза. А събеседници ще са журналистите Петко Георгиев и Митко Новков, икономистът доц. Андрей Дафчев, поетът Николай Милчев и езотерикът Христо Нанев. Бъдете с нас, отново ще е интересни. Цялото предаване може да чуете в звуковия файл.

обновено на 23.01.21 в 10:14

Новият роман "Опит за екстаз" на Димитър Бочев

От днес на книжния пазар е новият роман на писателя дисидент Димитър Бочев "Опит за екстаз", издание на "Сиела". "Онези от читателите, които имат вкус към линейните, концептуални сюжети и повествователната романистика, да си потърсят други автори и заглавия, аз не влизам в каноните/клишетата на българската художествена литература." – казва..

публикувано на 22.01.21 в 11:46

Над 2 млн. лв. е финансирането на Културния календар за 2021 година

2 милиона и 20 хиляди лева ще отдели Пловдив за финасиране на културни събития през тази година. В сравнение с миналата година това е увеличение с 30 000 лева. Проектът за Културния календар е внесен за разглеждане от Общинския съвет.  Най-голям бюджет във фестивалната програма ще бъде даден за годишните награди на БГ радио - 80 хиляди..

публикувано на 21.01.21 в 17:08