Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С търг и за пет години ще се наемат паркоместата пред блоковете в Пловдив


С конкурс и явно наддаване ще се разпределят и ползват общинските  паркомeста пред жилищните сгради в Пловдив, а не както досега  чрез заявления и лотария между кандидатите.

До промяната на Наредбата за реда и условията за издаване на разрешение за ползване на територията на община Пловдив се стигна след решение на Върховния административен съд през ноември миналата година.

Според новия текст кметовете на съответния район ще сформират  комисия, която да оцени заявленията на желаещите да паркират платено и да отсее  ползвателите. Тя ще определи и броя на паркоместата, които ще отдава под наем.

При повече от един кандидат за дадено общинско паркомясто таксата за ползване ще се определя чрез публичен конкурс. В случаите, когато комисията е оценила двама и повече участници по един и същи начин, допълнително ще се провежда явно наддаване между тях, а не както до сега – чрез жребий.

Разрешението за ползване ще се издава от районните кметове за срок до 5 години.

Кметът на Район "Тракия" определя това удължаване на възможността за ползване като "облекчаващо" за коректните наематели. " Така им се спестява ежегодно кандидатстване и преминаване през различни процедури".

Адвокатът водил делото срещу предходната наредба, обаче – Атанас Петров смята, че Новата разпоредба ще даде „твърде много власт“ на районните кметове. 

 На едно жилище ще се полага по едно парко място за лек автомобил , без възможност да се поставя преместваема гаражна клетка .

Таксата не може да е по-ниска от минималния размер, определен с наредба за администриране на местните такси и услуги.

Документът за ползване ще се издава на собствениците на жилището или тихните синове и дъщери или на наематели, регистрирани на този адрес.

Проектът на промяната, който е в съответствие с изложените мотиви на съда, е качен на сайта на Община Пловдив . 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51

Правим всичко възможно да няма санкции по проекта за Небет тепе

Все още водим разговори за оградата на Небет тепе с институциите. Това, което трябва да се случи, е община Пловдив да не губи средства по проекта - заяви кметът на Пловдив Костадин Димитров пред журналисти.  Той припомни, че до края на годината средствата за археологията са били осигурени по програма, но от 31 декември всичко се плаща от общинския..

публикувано на 26.04.24 в 11:31

Оставиха в ареста трима, обвинени за изнудване за 173 000 лв в Пловдив

Прокуратурата в Пловдив повдигна обвинения на трима души за изнудване. Сечмейната двойка Николета Петкова и Теодор Сергиев, както и Филип Спасов са заплашвали и изнудвали 46-годишната Атанаска Домусчиева от Цалапица да им преведе 173 000 лева. Тримата са задържани, а Окръжната прокуратура ги е привлякла като обвиняеми за принуда и причиняване..

публикувано на 26.04.24 в 10:49

МЗХ започва обследването на щетите от градушката в Първомайско

Сформирани са експертни комисии с представители на Областните дирекции "Земеделие", които да обследват незабавно пораженията по насажденията от падналата вчера градушка, съобщават от Министерството на земеделието. По предварителни данни най-много пострадали земеделски площи има в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен. Най-засегнатите..

обновено на 26.04.24 в 10:22