Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къщите за гости - с по-лек спад на туристи заради COVID-19

| обновено на 13.01.21 в 16:33
4
Родопите
Снимка: Михаил Хубчев

Ковид-19, който миналата година нанесе сериозни щети на туризма в Европа заради затварянето на граници и ограниченията в пътуването и на места отбеляза срив между 75 и 95 на сто, се оказва по-благосклонен за алтернативния туризъм. 

Щетите от COVID-19 при алтернативния туризъм 

Златка Чуртова, която има къща за гости в чепеларското село Орехово, споделя: "Според мен къщите за гости са по-привелигировани от останалите места за настаняване, тъй като при нас могат да се настанят максимум до 20 човека. В нашата куща са 12, което не наложи особени ограничения. Но е трудно, защото много от хората, които ангажират определени дати, впоследствие се оказва, че са се разболели. Ние не взимаме капаро, за да не ги натоварваме. Друга специфика при ковид е, че много от гостите искат да са сами, без други настанени. Тъй като комуникирам с колегите в нашия регион - при нас спадът е между 40 и 50%."

От високопланинското село Змиево, Мона Чобан, която предлага на туристите да споделят магията на Родопите от реставрирано от март до ноември студио в стара къща, не се оплаква от липса на интерес към него заради коронавируса. На въпрос дали открива възможност в кризата, тя отговаря: "Не ми се ще да обобщавам възможност ли е или не. Не съм правила бизнес планове и разчети, не съм си задавала въпроси какво ще се получи. Аз просто бях убедена, че ще се получи".  

В синхрон с тази философия, Мона Чобан споделя още, че не се е интересувала от подкрепящите туризма мерки. От тях обяснява, че не се е възползвала и Златка Чуртова. "Къщите за гости останаха някак си настрани" - казва тя и добавя, че дори не се е получил и опитът им да се намали такса смет, която за тяхната къща, например, е огромна сума.

Надеждите 

За Златка Чуртова надеждите са свързани с лятото. А Мона Чобан има нестандартна гледна точка за развитието на туризма в условията все още на корона-криза: "Тук всичко се развива малко по-бавно, въздухът е чист,  човек се занимава доста и със себе си - има време и да мисли, и да философства, в същото време има време и да действа. Според мен действието е това, което убива страха". 

А във всяка планина винаги има какво да се прави и какво да се преоткрива. Може би затова и депутатите в Европейския парламент отбелязват в дебатите около туризма и ковид, че гледат на кризата като на историческа възможност за модернизирането и по-устойчивото му развитие в ЕС, например чрез местни и селски туристически инициативи или пътувания извън сезона.

Мерките, гласувани днес

Днес българското правителството осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. Това е вторият транш от 40 милиона лева по мярката, с която досега са подпомогнати 1785 работодатели и самоосигуряващи се, като са запазени над 26 000 работни места. 

Репортажът с още подробности е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Проф. Веселин Василев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в „Добро утро, ден!“ ви срещаме с един от любимите преподаватели на студентите в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ – професор Веселин Василев. Той има над 50 години трудов стаж и преподава по психология. Признава, че любимата му оценка е петица, а шестицата нарича скъпарска. По тази причина рядко я пише. Не само на..

обновено на 23.01.21 в 09:48

Байдън обръща страница, но не напред, а назад

„На този етап Байдън обръща наистина страницата, но не я обръща напред, а я обръща назад“. Така геополитическият анализатор доц. Валентин Вацев коментира в ефира на предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив кадровата политика на новия президент на САЩ в първите дни на влизането му в Белия дом. Той обаче подчерта, че това е почти невъзможно,..

публикувано на 22.01.21 в 16:03
Стойчо Стойчев

Парламентарният вот ще покаже кой е следващият президент

"Парламентарните избори са мерило, по което съдим дали гражданите искат да накажат управлението или не” - коментира политологът доц. Стойчо Стойчев в интервю за Радио Пловдив. Позиционирането на президентските избори е ключово и, ако те са преди парламентарен вот, е почти сигурно, че ще бъдат загубени от управляващите. „Ако са след това, както..

публикувано на 22.01.21 в 15:54

БСП - Пловдив иска проф. Иво Христов за водач на листата

Започнаха номинациите за кандидат-депутати на БСП в Пловдив. В момента те се правят на районни събрания, е след това предстоят кандидатурите да бъдат гледани и от районните конференции. Окончателната листа за 16-ти МИР на БСП ще се утвърди на Градската конференция на столетницата на 6 февруари. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Димитрина..

публикувано на 22.01.21 в 12:10
Светозар Гледачев

Чувството за справедливост се проявява на изборите

Какво се случи с цитираното доскоро и най - често от политиците „ чувство за справедливост “ ? Гледна точка на финансовия анализатор  Светозар Гледачев , той е университетски преподавател и икономист, консултант. Гледачев каза: "Чувствто за справедливост е присъщо за всяко мислещо същество, даже учените казват, че и у някои от животните го има. То е..

публикувано на 22.01.21 в 11:18