Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Къщите за гости - с по-лек спад на туристи заради COVID-19

| обновено на 13.01.21 в 16:33
4
Родопите
Снимка: Михаил Хубчев

Ковид-19, който миналата година нанесе сериозни щети на туризма в Европа заради затварянето на граници и ограниченията в пътуването и на места отбеляза срив между 75 и 95 на сто, се оказва по-благосклонен за алтернативния туризъм. 

Щетите от COVID-19 при алтернативния туризъм 

Златка Чуртова, която има къща за гости в чепеларското село Орехово, споделя: "Според мен къщите за гости са по-привелигировани от останалите места за настаняване, тъй като при нас могат да се настанят максимум до 20 човека. В нашата куща са 12, което не наложи особени ограничения. Но е трудно, защото много от хората, които ангажират определени дати, впоследствие се оказва, че са се разболели. Ние не взимаме капаро, за да не ги натоварваме. Друга специфика при ковид е, че много от гостите искат да са сами, без други настанени. Тъй като комуникирам с колегите в нашия регион - при нас спадът е между 40 и 50%."

От високопланинското село Змиево, Мона Чобан, която предлага на туристите да споделят магията на Родопите от реставрирано от март до ноември студио в стара къща, не се оплаква от липса на интерес към него заради коронавируса. На въпрос дали открива възможност в кризата, тя отговаря: "Не ми се ще да обобщавам възможност ли е или не. Не съм правила бизнес планове и разчети, не съм си задавала въпроси какво ще се получи. Аз просто бях убедена, че ще се получи".  

В синхрон с тази философия, Мона Чобан споделя още, че не се е интересувала от подкрепящите туризма мерки. От тях обяснява, че не се е възползвала и Златка Чуртова. "Къщите за гости останаха някак си настрани" - казва тя и добавя, че дори не се е получил и опитът им да се намали такса смет, която за тяхната къща, например, е огромна сума.

Надеждите 

За Златка Чуртова надеждите са свързани с лятото. А Мона Чобан има нестандартна гледна точка за развитието на туризма в условията все още на корона-криза: "Тук всичко се развива малко по-бавно, въздухът е чист,  човек се занимава доста и със себе си - има време и да мисли, и да философства, в същото време има време и да действа. Според мен действието е това, което убива страха". 

А във всяка планина винаги има какво да се прави и какво да се преоткрива. Може би затова и депутатите в Европейския парламент отбелязват в дебатите около туризма и ковид, че гледат на кризата като на историческа възможност за модернизирането и по-устойчивото му развитие в ЕС, например чрез местни и селски туристически инициативи или пътувания извън сезона.

Мерките, гласувани днес

Днес българското правителството осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. Това е вторият транш от 40 милиона лева по мярката, с която досега са подпомогнати 1785 работодатели и самоосигуряващи се, като са запазени над 26 000 работни места. 

Репортажът с още подробности е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на кандидат-студентите, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59