Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Къщите за гости - с по-лек спад на туристи заради COVID-19

| обновено на 13.01.21 в 16:33
4
Родопите
Снимка: Михаил Хубчев

Ковид-19, който миналата година нанесе сериозни щети на туризма в Европа заради затварянето на граници и ограниченията в пътуването и на места отбеляза срив между 75 и 95 на сто, се оказва по-благосклонен за алтернативния туризъм. 

Щетите от COVID-19 при алтернативния туризъм 

Златка Чуртова, която има къща за гости в чепеларското село Орехово, споделя: "Според мен къщите за гости са по-привелигировани от останалите места за настаняване, тъй като при нас могат да се настанят максимум до 20 човека. В нашата куща са 12, което не наложи особени ограничения. Но е трудно, защото много от хората, които ангажират определени дати, впоследствие се оказва, че са се разболели. Ние не взимаме капаро, за да не ги натоварваме. Друга специфика при ковид е, че много от гостите искат да са сами, без други настанени. Тъй като комуникирам с колегите в нашия регион - при нас спадът е между 40 и 50%."

От високопланинското село Змиево, Мона Чобан, която предлага на туристите да споделят магията на Родопите от реставрирано от март до ноември студио в стара къща, не се оплаква от липса на интерес към него заради коронавируса. На въпрос дали открива възможност в кризата, тя отговаря: "Не ми се ще да обобщавам възможност ли е или не. Не съм правила бизнес планове и разчети, не съм си задавала въпроси какво ще се получи. Аз просто бях убедена, че ще се получи".  

В синхрон с тази философия, Мона Чобан споделя още, че не се е интересувала от подкрепящите туризма мерки. От тях обяснява, че не се е възползвала и Златка Чуртова. "Къщите за гости останаха някак си настрани" - казва тя и добавя, че дори не се е получил и опитът им да се намали такса смет, която за тяхната къща, например, е огромна сума.

Надеждите 

За Златка Чуртова надеждите са свързани с лятото. А Мона Чобан има нестандартна гледна точка за развитието на туризма в условията все още на корона-криза: "Тук всичко се развива малко по-бавно, въздухът е чист,  човек се занимава доста и със себе си - има време и да мисли, и да философства, в същото време има време и да действа. Според мен действието е това, което убива страха". 

А във всяка планина винаги има какво да се прави и какво да се преоткрива. Може би затова и депутатите в Европейския парламент отбелязват в дебатите около туризма и ковид, че гледат на кризата като на историческа възможност за модернизирането и по-устойчивото му развитие в ЕС, например чрез местни и селски туристически инициативи или пътувания извън сезона.

Мерките, гласувани днес

Днес българското правителството осигури допълнителни 40 милиона лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. Това е вторият транш от 40 милиона лева по мярката, с която досега са подпомогнати 1785 работодатели и самоосигуряващи се, като са запазени над 26 000 работни места. 

Репортажът с още подробности е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

Националният план за възстановяване да се доработи

Новото правителство ще трябва да всесе Националния план за възстановяване , по който се очакват значителни средства за България. Според председателя на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства, за да освободи безвъзмезден ресурс, от който пък да се..

публикувано на 20.04.21 в 15:55

Откриха първите 3 зелени стаи в Пловдив

350 деца от Начално училище „Петко Р. Славейков“ в Пловдив от днес имат три зелени класни стаи с дъски и мултимедия. Екологичните зони бяха открити официално с празнична програма. Те ще могат да се ползват за уроци навън, предвид и на епидемичната обстановка от Ковид-19. Кметът на Пловдив Здравко Димитров  попита децата дали харесват..

обновено на 20.04.21 в 13:30

И два парламентарни избора може да има до октомври

Такава хипотеза допусна доц. Христо Паунов, който е преподавател по конституционно право в ПУ "Паисй Хилендарски. Тя се основава на очакването, че при невъзможност да се създаде правителство, следващи избори в края на юни също няма да доведат да стабино мнозинство в народното събрание. "Това още повече ще засили ролята на служебния кабинет и на..

обновено на 20.04.21 в 11:58

Най-честите усложения след КОВИД-19 са свързани със сърцето

Над 115 души са минали през кабинета за консултации на преболедували КОВИД-19 в болница „Пълмед“, който работи от 2 месеца. Най-много пациенти са посетили невролог и кардиолог, както и пулмолог, каза зам.-директорът на ДКЦ „Пълмед“ д-р Екатерина Петкова: "Най-честите усложнения са свързани с перикарда на сърцето. По-големите усложнения са..

обновено на 20.04.21 в 11:52

Подценихме Ковид-19 и го изпуснахме да се разпространи

Питаме за ваксините, отново. И последните новини не поставят точка. Възможностите са все така много и има варианти за избор. Д-р Христиана Бацелова - епидемиолог от Медицинския универститет в Пловдив коментира в интервю на Живка Танчева  последното решение за втората доза от ваксината "АстраЗенека" и ограниченията да се поставя на жени под 60..

обновено на 20.04.21 в 11:52