Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдът в Пловдив рестартира кариерата в Белащица, на ход е ВАС

Със свое решение Административният съд в Пловдив обяви за незаконно затварянето на кариерата над Белащица. Магистратите прецениха, че концесионният договор на „Холсим кариерни материали Пловдив” АД за кариерата над Белащица е спрян без основания и актът за това се отменя.

Това постановява Пловдивският административен съд със свое решение по едно от делата, които концесионерът води срещу решението на Министерството на енергетиката от 27 февруари м. г. договорът да бъде спрян заради замърсяването на въздуха с прах от кариерата. В края на миналата година съдът отмени и мълчаливия отказ на енергийното министерство дейността на кариерата да бъде възобновена.

Мотивите и за днешното решение са подобни – дейността на кариерата беше спряна за нарушения на екологичното законодателство, за които на „Холсим“ са съставени 3 наказателни постановления. Глобата по едно от тях вече е платена, а дадените предписания да се ограничи запрашаването на въздуха или са били изпълнени към 27 февруари 2020-а, или изпълнението им е било в ход, констатира Административният съд.

„Пътят от републиканската пътна мрежа се измива и се води дневник на почистването. Вътрешнокариерните пътища се поддържат в добро състояние. Извършено е окончателно преместване на кантарите и е монтирано автоматично измиващо устройство, с което се извършва измиване на транспортните средства, напускащи кариерата“ – това са част от констатации на РИОСВ при проверки на място дали дадените указания се спазват. При това тези констатации със съответните протоколи са направени преди датата на спиране на концесионния договор.

Решението на Административният съд обаче подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.


Още от категорията

Борисов се зае с нелегалните сметища, ред е на Околовръстното на Пловдив

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да изготви справка за всички нерегламентирани сметища в страната.  „Да заделим средства, да пратим да ги изчистят един път завинаги и после вече контролът да бъде жесток“, изиска министър-председателят при посещението си в Националния координационен център в..

обновено на 24.01.21 в 11:17

731 нарушения на скоростта в Пловдивско за 24 часа

14 задържани и отнети книжки на 24-ма шофьори - това е равносметката от поредната полицейска акция по пътищата в Пловдивска област.  В рамките на 24 часа са проверени 1274 души и 1097 автомобили. Установени са 1596 нарушения, от тях 17 са криминални, а рестувани са 14 души. Двама от задържаните - 26-годишен пловдивчанин и 28-годишен мъж от Хисаря,..

публикувано на 24.01.21 в 11:16

19 нови носители на коронавируса в Пловдивско

266 са новите случаи на коронавирус за последното денонощие у нас при направени 4479 теста. Това са близо 6% от изследваните.  Най - много от новорегистрираните отново са в София - 66,  следват Бургас с 36 случая и Варна с 25. Новите носители на вируса в област Пловдив са 19 , в Пазарджишка област са 9 , а в Смолянско само 1 . 286 са..

обновено на 24.01.21 в 10:39

Митрополит Николай служи в манастир над Смолян

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи литургия по повод първия храмов празник на църквата „Света Блажена Ксения“ в манастира „Свети Панталеймон“ над Смолян.  Храмът бе осветен от митрополит Николай през септември 2020 г. Сега той пристига от Пловдив за тържествено отбелязване на първия му храмов празник. Света Блажена Ксения Петербургска..

обновено на 24.01.21 в 09:49

Топла и слънчева неделя, на места ще вали

И днес времето ще е необичайно топло. Т емпературите ще бъдат в широки граници. Минималните ще бъдат от 0° до 8°, максималните – между 5° и 15°. Преди обяд облачността временно ще се разкъса и намалее до предимно слънчево време.  След обяд обаче  от югозапад отново ще се заоблачи и ще завали.  Ще духа до умерен, в Предбалкана, на север от..

публикувано на 24.01.21 в 09:05