Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ромите са изцяло изоставени от държавата и общество ни

Снимка: личен архив

Докато ромската общност празнува  своята Нова година, известна като Василица и Банго Васил, други разпределят ли /под масата/ изборните им гласове, за които се коментира всяка година, а понякога се обявяват  и т.н.платени гласоподаватели. До следващите избори. 

Коментар на социолога доц. Алексей Пампоров, университетски преподавател, работи в БАН. Той каза в интервю за програма "Точно днес":

"Няма такова нещо като ромската общност, има много множество ромски общности, които се различават една от друга. Има една представа в обществото, че има една маса, която може да бъде контролирана и управляван, и по инерция ги наричаме роми. 

В Пловдив например в квартал Столипиново само 10% от живеещите там са роми, но по инерция всички казват това е ромска махала. Останалите са други хора, но те имат турска или българска идентичност, с различна религия и обичаи. Те имат формален или неформален лидер, и в предизорона ситуация там се появяват политически брокери. Обещават се различни неща, при някои избори се гласува за лидерите на тези т.нар. общности. Така стана например, на изборите в Сандански."

"Най - големите манипулации идват от най - големите обещания, това става на изборите и хората се подвеждат, защото нямат друга надежда", каза още социологът. Той смята, че тези хора са изцяло изоставени, последните 30 години, както от държавата, така и от обществото.

Алексей Пампоров допълни: "Непознаването на общността на ромите е това, което ужасно много ни пречи. С течение на годините различи хора имат влияние сред ромите. През последните години, за тях много като политическо влияние направи цар Киро. Тогава той успя да обедини ромските общности по места, имаше над 180 съветници от неговата партия в страната. Ромският вот повтаря вота на останалата част на населението в България. Единственото различно е, че има по-малко гласове за ВМРО и Атака, и повече за ДПС и БСП."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49