Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ромите са изцяло изоставени от държавата и общество ни

Снимка: личен архив

Докато ромската общност празнува  своята Нова година, известна като Василица и Банго Васил, други разпределят ли /под масата/ изборните им гласове, за които се коментира всяка година, а понякога се обявяват  и т.н.платени гласоподаватели. До следващите избори. 

Коментар на социолога доц. Алексей Пампоров, университетски преподавател, работи в БАН. Той каза в интервю за програма "Точно днес":

"Няма такова нещо като ромската общност, има много множество ромски общности, които се различават една от друга. Има една представа в обществото, че има една маса, която може да бъде контролирана и управляван, и по инерция ги наричаме роми. 

В Пловдив например в квартал Столипиново само 10% от живеещите там са роми, но по инерция всички казват това е ромска махала. Останалите са други хора, но те имат турска или българска идентичност, с различна религия и обичаи. Те имат формален или неформален лидер, и в предизорона ситуация там се появяват политически брокери. Обещават се различни неща, при някои избори се гласува за лидерите на тези т.нар. общности. Така стана например, на изборите в Сандански."

"Най - големите манипулации идват от най - големите обещания, това става на изборите и хората се подвеждат, защото нямат друга надежда", каза още социологът. Той смята, че тези хора са изцяло изоставени, последните 30 години, както от държавата, така и от обществото.

Алексей Пампоров допълни: "Непознаването на общността на ромите е това, което ужасно много ни пречи. С течение на годините различи хора имат влияние сред ромите. През последните години, за тях много като политическо влияние направи цар Киро. Тогава той успя да обедини ромските общности по места, имаше над 180 съветници от неговата партия в страната. Ромският вот повтаря вота на останалата част на населението в България. Единственото различно е, че има по-малко гласове за ВМРО и Атака, и повече за ДПС и БСП."

Още от категорията

Единственото важно е да осигурим честни избори

Каква е разликата между първоначално обявената дата за парламентарните избори – 28 март и окончателно определената – 4 април? Няма разлика, коментира политологът Димитър Аврамов. „Човек ако не иска да направи нещо, винаги  ще си намери ричина. И обратното. Хубавото е, че си има Конституция и правила и изборите се подчиняват на тези..

публикувано на 15.01.21 в 16:27

Спасението на българите в чужбина е електронното гласуване

„ По принцип българите в чужбина винаги се вълнуват от изборите в родината си, така ще бъде и сега “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Иванова, член на Секционна избирателна комисия в Барселона от 2010 година. „ Няма разлика дали изборите са на 28 март или на 4 април. Страстната седмица в католическа Испания започва на 28 март и..

публикувано на 15.01.21 в 16:00

Да избираш на Великден - католици и арменци от Пловдив

Датата за предстоящите избори на 4-ти април съвпада с деня, в който католици и арменци посрещат Великден.  Най- голямата  католическата общност в България е в Пловдивска област, а най- голямата арменска е в град Пловдив. Заради Католическия Великден доста хора няма да успеят да отидат до урните  Католическата общност изрази..

публикувано на 15.01.21 в 14:44
Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив.  Т ой сподели, че медиците са се учили,..

публикувано на 15.01.21 в 14:11

Започва ремонт на най-разрушения път в област Пловдив

Как ще се подобрява инфраструктурата между по-малките населени места в Пловдив област, разговор с кмета на Брезово  Христо Енков . След едногодишна усилена работа между общините Брезово и Раковски, и институциите, бе одобрен и финансиран много важен проект за двете общини, рехабилитация чрез полагане на нова асфалтова настилка на пътя Брезово –..

обновено на 15.01.21 в 11:19