Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Движение 21 иска вот по пощата и видеонаблюдение


Гласуване по пощата, не само за българите в чужбина, но и у нас,  за да се избегне риска от  заразяване с коранавирус, предлага политическа партия Движение 21 след проведената среща за парламентарните избори с президента Радев.

Лидерът на Движение21 Татяна  Дончева каза в интервю за Радио Пловдив, че предлагат  тази възможност да бъде  не само за  карантинираните, а за всички, които имат това желание - да гласуват по пощата, и обясни процедурата, по която това може да стане.

С изпращането по пощата  на  пликове, в единия с попълнена бюлетина, и другите с личния идентификатор, който се получава от администрацията, след подадено заявление,с данните си  в местната администрация, които се вписват в избирателния списък.  Пликовете се пускат на специално избрани места в отделни специални  кутии,  които ще се отварят от секционните комисии. Така ще се избегнат и опашките, и ще се даде възможност за по-активно гласуване.

В това няма нищо екзотично, заяви още  Дончева по повод  определението на ГЕРБ за тяхното предложение,  а  за предлаганите от ГЕРБ подвижни изборни кутии за карантинираните, риторично попита, дали това не е начин хората, които  ще извършват  тази работа да не се превърнат в подвижни камикадзета.  

За гласуването на българите в чужбина  Дончева, добави, че предлагат да бъде по  традиционната поща , а пликовете  може да се събират в  посолствата  или където са открити секции.

Между поставените  на срещата при президента от Движение 21 други теми, са били снабдяванате с вакасини и особено имунизирането на членовете на секционни комисии, финансирнето , както и свободния достъп до медиите, особено обществените и видеонаблюдението, което трябва да е повсеместно особено при отварянето на урните и броенето на протоколи. Това видеонаблюдение не може да бъде отхвърлено само защото до думите на г-жа Караянчева, някъде в кърджалийските села нямало видеовръзка. Ами като няма интернетвръзка, децата ви как учат там, или не учат ? Като няма за 10 процента, да осигурят за другите 90 процента.

Дали управляващите ще приемат предложенията на Движение 21 : Забелязала съм, че като тръгне някой да пада, първо губи чувството си за реалност  и разсъдък. Сега  тука виждам, при представителите на ГЕРБ,  имат едно безгранично желание да покажат лоялност на своя лидер, който колкото по-безумно се държи, те толкова му подадакват, защото се страхуват от гнева на господ.

Вие или сте сериозни политици, иле сте обслужващ персонал, който  като слугите на падишаха от страх да не му отрежат главата, се чудят как да залегнат и как да му оближата обувките.

Интервюто с Татяна Дончева е в звуковия файл.


Още от категорията

Колективен имунитет ще бъде постигнат, но не без ваксини

„Всеки човек мисли по различен начин и се съмнявам, че принципно българите подценяват опасността от евентуална нова вълна на Ковид заразата. Българите четат много, четат различни неща и невинаги информацията в медийното и интернет пространството, отразяват реалната действителност. Често се натъкваме и на измислици“. Това подчерта проф. Маргарита..

публикувано на 29.07.21 в 10:52

Нужни са ни много дълбоки реформи в прокуратурата

Оставката на главния прокурор Иван Гешев и скандалите с подслушванията, увеличения бюджет за сигурност, нерегламентираното изнасяне на информация. Събеседник експертът по национална сигурност Николай Марков. Според него не може да има скандал, защото той би изиграл лоша роля за Гешев . "Самият той е предпазлив, и не би влязал в подобен сценарий",..

обновено на 29.07.21 в 10:36

Планетариумът в Смолян става топ дестинация на Балканите

С четири милиона лева започва  мащабен ремонт  на една от емблематичните сгради на Смолян –  Планетариума с астрономическата обсерватория . Реконструкцията се финансира по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“ и от община Смолян. От местната администрация се надяват обновеният Планетариум да се превърне в една от топ дестинациите на..

публикувано на 29.07.21 в 10:19

Без училище не можем, това показа кризисното образование

Тезата е на проф. Галин Цоков , който ръководи катедрата "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски". Той коментира анализа на МОН за ефекта на дистанционното образование върху учениците , учителите и върху цялата система.  Проф. Цоков изтъкна, че изпитанието Ковид се е превърнало в предизвикателство, което има своите..

публикувано на 28.07.21 в 09:30

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов. Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по-..

публикувано на 28.07.21 в 09:20