Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планови операции и практика в гимназии и ВУЗ другата седмица

| обновено на 14.01.21 в 14:35
Автор:

Премиерът Бойко Борисов поиска по най-бързия начин да се разреши извършването на плановите операции. На среща със здравния министър и Националния оперативен щаб Борисов заяви:

„Не е нужно да чакате и края на месеца или понеделник, или вторник. Пускайте заповед и хората, които имат нужда от планови операции, по най-бързия начин да могат да ги правят. Данните ни позволяват това да го направим“, каза Борисов и поиска до 31 януари да има план как учениците ще се върнат в присъствена форма на обучение.

Премиерът категорично не се съгласи с твърденията, че ваксинацията у нас върви с по-бавни темпове. Той напомни, че броят на ваксините за страната ни е пропорционален, както и за останалите страни от ЕС:

„Пропорционално еднакво количество ваксини от всички модели. Ние сме солидарни и действаме по правилата на ЕС. Ако бяхме най-богатата или от най-богатите държави в света, нечленки на ЕС, можеше да излизаме на пазара и по-скъпо да си купим каквото ни е необходимо“.

Борисов не очаква заради коледните и новогодишните празници да се повиши заболеваемостта от коронавирус у нас. И предположи, че заради меките мерките през лятото много хора са преболедували, което не се случва при държавите с пълен локдаун.

„Лятото, когато другите държави държаха техните граждани затворени, ние освободихме всички тогава – и дискотеки, и ресторанти, морето, планините, и оттук идват нашите добри показатели. Новият щам – колегите в Европа са много притеснени, да се надяваме и затова ваксината е толкова важна, казват, че хваща и него, дай Боже да е така, за да можем да излезем от кризата“, посочи премиерът. 

На редовен брифинг за разпространението на коронавируса проф. Ангелов съобщи и подробности за разхлабването на противоепидемичните мерки:

„Следващата седмица, това ще стане факт с моя заповед още утре, ще бъде възстановяване на част от практическото обучение в системата на средното образование и във висшите училища, само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда. Заедно с министър Вълчев ще изготвим списък“.

Предвижда се възстановяване на плановия прием и плановата дейност в болниците, като за пациентите ще се изисква да имат отрицателен антигенен тест за Covid-19, който ще бъде извършен в лечебното заведение и ще е безплатен за тях, съобщи още министър Ангелов на брифинга.

Очаква се утре да бъде издадена заповед, в която да бъдат указани действията по приема и тестването на пациентите, допълни той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38