Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планови операции и практика в гимназии и ВУЗ другата седмица

| обновено на 14.01.21 в 14:35
Автор:

Премиерът Бойко Борисов поиска по най-бързия начин да се разреши извършването на плановите операции. На среща със здравния министър и Националния оперативен щаб Борисов заяви:

„Не е нужно да чакате и края на месеца или понеделник, или вторник. Пускайте заповед и хората, които имат нужда от планови операции, по най-бързия начин да могат да ги правят. Данните ни позволяват това да го направим“, каза Борисов и поиска до 31 януари да има план как учениците ще се върнат в присъствена форма на обучение.

Премиерът категорично не се съгласи с твърденията, че ваксинацията у нас върви с по-бавни темпове. Той напомни, че броят на ваксините за страната ни е пропорционален, както и за останалите страни от ЕС:

„Пропорционално еднакво количество ваксини от всички модели. Ние сме солидарни и действаме по правилата на ЕС. Ако бяхме най-богатата или от най-богатите държави в света, нечленки на ЕС, можеше да излизаме на пазара и по-скъпо да си купим каквото ни е необходимо“.

Борисов не очаква заради коледните и новогодишните празници да се повиши заболеваемостта от коронавирус у нас. И предположи, че заради меките мерките през лятото много хора са преболедували, което не се случва при държавите с пълен локдаун.

„Лятото, когато другите държави държаха техните граждани затворени, ние освободихме всички тогава – и дискотеки, и ресторанти, морето, планините, и оттук идват нашите добри показатели. Новият щам – колегите в Европа са много притеснени, да се надяваме и затова ваксината е толкова важна, казват, че хваща и него, дай Боже да е така, за да можем да излезем от кризата“, посочи премиерът. 

На редовен брифинг за разпространението на коронавируса проф. Ангелов съобщи и подробности за разхлабването на противоепидемичните мерки:

„Следващата седмица, това ще стане факт с моя заповед още утре, ще бъде възстановяване на част от практическото обучение в системата на средното образование и във висшите училища, само на тези практики, които не могат да се проведат в електронна среда. Заедно с министър Вълчев ще изготвим списък“.

Предвижда се възстановяване на плановия прием и плановата дейност в болниците, като за пациентите ще се изисква да имат отрицателен антигенен тест за Covid-19, който ще бъде извършен в лечебното заведение и ще е безплатен за тях, съобщи още министър Ангелов на брифинга.

Очаква се утре да бъде издадена заповед, в която да бъдат указани действията по приема и тестването на пациентите, допълни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Градушка падна в Първомай и близките села

Градушка, продължила 15-20 минути, падна над първомайските села Караджалово, Градина и Крушево.  Бурята е започнала с внезапен пороен дъжд, който към 15 часа е преминал в градушка. Ледените зърна са били с големина около 1 см. Според кмета на Караджалово има нанесени щети, но посевите не са унищожени напълно. Оценка би могла да се направи..

публикувано на 25.04.24 в 16:49

Обвиниха Капитана, блъснал пиян с джипа си жена, и за средна телесна повреда

Районната прокуратура в Пловдив привлече като обвиняем 41-годишния Иван Райчинов - Капитана, който пиян блъсна с джипа си жена, за средна телесна повреда.  Инцидентът станал на 20 април, на ул. „Лев Толстой“, където при маневра на заден ход на джипа си „Форд“ рокерът блъснал 51 годишната жена, като й счупил прешлен. При проверка с..

публикувано на 25.04.24 в 16:40

Върнаха в природата защитени птици след съдебно разпореждане

Експерти на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и СНЦ „Зелени Балкани“ пуснаха на свобода птици от защитени видове след влязло в сила определение на Окръжен съд - Пловдив. За освобождаването им те избраха като подходящ района на Спасителния център за диви животни в Стара Загора. Дивите птици бяха спасени при специализирана..

публикувано на 25.04.24 в 15:38

Подпочвени води "погълнаха" кола в центъра на Пловдив

Кола пропадна на паркинг на сграда на ул. „Хан Аспарух“ в пловдивския район „Централен“. Задните гуми на „Мерцедеса“ са хлътнали до шасито на колата. След подаден сигнал до районната администрация на място се е отзовал екип на „Паркиране и репатриране“. С помощни средства те са успели да вдигнат колата от мястото на пропадане и да я преместят на 5..

публикувано на 25.04.24 в 14:51

Жорж Трак е новият председател на Пловдивския граждански клуб

Скулпторът Георги Иванов-Жорж Трак е избран за председател на Пловдивския Граждански клуб. Той поема поста от Рашко Радомиров, който ще продължи да подпомага дейността на сдружението като член на Управителния съвет на организацията.  „Благодаря за гласуваното доверие и вярвам, че заедно ще продължим да надграждаме и обогатяваме дейността на клуба,..

публикувано на 25.04.24 в 14:02