Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Новата книга на Димитър Гачев "Уудсток в градината"

 Димитър Гачев е  лекар по професия, поет по душа и писател по призвание. Автор е на няколко поетични книги и един роман. Носител е на наградата "Димитър Димов" за писатели лекари. 

"Уудсток в градината", издание на "Жанет 45", е най-новата му книга с ракази.  Отправката  в името е от фестивала в Уудсток от  1969 година на 15,16 и 17 август, който се превръща в легендарно събитие, към, както казва авторът,  отломките на наследниците им днес.

Той разделя разказите на два типа, едните, които са по-прости като сюжет, и другите, които са сюрреалистични. Няма оптимизъм, няма романтизъм, по-скоро предизвикват шок. Но равното разказане не привлича писателя лекар.

Редакторът на книгата Александър Секулов намира и други нюанси: 

"В историите на Димитър Гчев се пропуква не само животът на героите, но и самото битие. И ако през човешките съдби пробягва тънка, почти незабележима цепнатина, то двете страни на битието - реалната и фантазната, обяснимата и необяснимата - ту се разбягват с небивала скорост, ту се сливат по необясним начин. Смелото преминаване през световете е особен стилов белег на Димитър Гачев. Непреодолимата сила в неговите разкази е милосърдието, което изпитва към своите герои. Сякаш писателят се навежда към всеки един от тях и ги окуражава да продължат да живеят".


Интервюто с Димитър Гачев е в звуковия файл.

Галерия

Още от категорията

"Извънредни мисли" - под шапката на Ковид

Изпод шапката на Kовид19 току се прокрадват някои и  други наболели проблеми, но сухата длан на страха бързо ги плесва, и те се прибират обратно, прилежно завити в одеалото на пандемията... „Извънредни мисли“ е среща с интимния свят на всеки от участниците, а палитрата от емоции и тишини е почти безкрайна! Какво поражда вътре в нас времето и..

обновено на 15.01.21 в 16:26

В "Срещите" за битката добро - зло

В тези пандемични времена си струва да помислим пак "Що е това зло, и що е това добро". И борбата между тях какво е - илюзия, породена от двойствеността на света, в който живеем или ... Проф. Георги Каприев, поетът - философ Иван Ланджев и писателят Николай Илчевски с интересни размисли в „Срещите” на Радио Пловдив, Слушайте в събота, 16 януари, след..

публикувано на 15.01.21 в 10:01

Изложба „Идеалното тъмно“ се открива в ГХГ - Пловдив

Изложбата "Идеалното тъмно" ще бъде открита тази вечер  в залата на пловдивската Градска художествена галерия. Автор на експозицията от над 40 творби е Светлин Колев. Авторът споделя, че е открил черния цвят като база за вдъхновение за експерименти. „Тъмнината винаги привлича със своята неизвестност, а това, което се опитвам..

обновено на 15.01.21 в 05:53

"Извънредни мисли" - в очакване на по-добро...

Девет месеца по-късно, процентите в разпределяне на конспиративни теории се променя с незначителни стойности, но обединяващия фактор в първото истинско предизвикателство на нашето време, е нетърпимостта към ограниченията. Правилото за простосмъртните казва, че оценяваме каквото и да е, едва тогава, когато го загубим. На мен ми се струва, че това..

обновено на 13.01.21 в 13:38

Великите европейци - Василий Кандински

Василий Кандински е измислил абстракционизма – ще чуете да казват. Това не е вярно. Абстракцията е една от онези големи първични идеи, за които говори Платон. Те не могат да бъдат измислени, просто си съществуват изначално, висят си кротко някъде из време-пространството и чакат някой да ги открие и приложи.  Така че правилно е да се каже, че..

публикувано на 13.01.21 в 09:46