Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Без ромски прояви за Банго Васил в Пловдив

| обновено на 14.01.21 в 12:54

Без обществени прояви и струпване на хора ромите в Пловдив символично отбелязват празника си Банго Васил, известен  като ромската Нова година.

За разлика от други години, всички традиционни прояви по този повод са отменени, заради извънредните противоепидемични мерки. 

Обстановката в Столипиново и другите мултиетнически квартали е спокойна, с дискретно полицейско присъствие и без напрежение.  Униформени патрули следят за спазване на обществения ред и ограничителните мерки.  

Жители на Столипиново коментираха, че през деня празнични събития няма да има, но отбелязаха, че вечерта ще спазят традицията със семейни събирания по домовете. 

До момента няма данни за нарушения на реда и другите забрани за събиране на хора, включително и за работещи кафенета и питейни заведения в тези квартали на Пловдив.  

От ОД на МВР в Пловдив увериха, че е създадена  организация за опазване на обществения ред и стриктно спазване на противоепидемичните мерки.   Униформените ще  осъществят и контрол във връзка с шофиране след употреба на алкохол, както и от неправоспособни водачи.​

Ромската Нова година се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди,във всяка от които Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. 

По традиция след посрещането му в семейна среда и с петел или гъска на трапезата, през целия ден днес се сурвака за здраве.


Галерия

Още от категорията

Повече оздравели отколкото заболели от ковид в Пловдивска област

40 са новодиагностицираните в Пловдивска област случаи на Ковид -19 за изминалото денонощие, като сред заразните има две медицински сестри.  Сред педагогическия персонал в детските заведения няма нови заболели.  Запазва се тенденцията за повече оздравели от новозаразени в Пловдив и областта. За последното денонощие те са два пъти повече от..

публикувано на 15.01.21 в 15:54

Евакуираха всички под срутището в село Дряново

Заради надвиснала скална маса от над 20 кубически метра шестима души са евакуирани в село Дряново, община Лъки. Вчера там се активизира срутище и бяха евакуирани живеещите в близка постройка, както и посетителите на къща за гости. Кметът на община Лъки Валентин Симеонов заяви, че още днес се очакват експертни групи от София и Пловдив да..

публикувано на 15.01.21 в 13:08

Заради свлачище предстои ремонт на пътя Соколовци - Стояново

Предстои превантивен ремонт на пътя Соколовци - Момчиловци - Славейно - Петково - Малка Арда - Баните - Стояново,   за да се направи трайно укрепване на активизирал се свлачищно-срутищен процес.  Пътят е част от републиканската пътна мрежа. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на парламентарния..

публикувано на 15.01.21 в 11:40

Договорът за осемте линии от градския транспорт е факт

Днес бе подписан договорът за 8 от линиите на градския транспорт между Община Пловдив и консорциумът, спечелил обществената поръчка – ДЗЗД „Градски транспорт Пловдив - 2020“.   Споразумението влиза в сила от началото на м. март и е валидно до февруари 2028 г.   Според него, по линии 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93  автобусите ще бъдат с места не..

публикувано на 15.01.21 в 11:01

Евакуираха две семейства от Дряново, община Лъки, заради срутище

Живеещите в две къщи в село Дряново, община Лъки, снощи спешно са били евакуирани, поради опасност от срутване на голяма скална маса, която след проливните дъждове е започнала да поддава. Това съобщи областният управител Дани Каназирева .  Първоначално сигнал за опасността е подал кметът на община Лъки Валентин  Симеонов. Веднага  е създадена..

обновено на 15.01.21 в 10:18