Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без ромски прояви за Банго Васил в Пловдив

| обновено на 14.01.21 в 12:54

Без обществени прояви и струпване на хора ромите в Пловдив символично отбелязват празника си Банго Васил, известен  като ромската Нова година.

За разлика от други години, всички традиционни прояви по този повод са отменени, заради извънредните противоепидемични мерки. 

Обстановката в Столипиново и другите мултиетнически квартали е спокойна, с дискретно полицейско присъствие и без напрежение.  Униформени патрули следят за спазване на обществения ред и ограничителните мерки.  

Жители на Столипиново коментираха, че през деня празнични събития няма да има, но отбелязаха, че вечерта ще спазят традицията със семейни събирания по домовете. 

До момента няма данни за нарушения на реда и другите забрани за събиране на хора, включително и за работещи кафенета и питейни заведения в тези квартали на Пловдив.  

От ОД на МВР в Пловдив увериха, че е създадена  организация за опазване на обществения ред и стриктно спазване на противоепидемичните мерки.   Униформените ще  осъществят и контрол във връзка с шофиране след употреба на алкохол, както и от неправоспособни водачи.​

Ромската Нова година се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/. Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди,във всяка от които Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. 

По традиция след посрещането му в семейна среда и с петел или гъска на трапезата, през целия ден днес се сурвака за здраве.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Отново глобени пешеходци в Пловдив, проверките продължават

Близо 70 пешеходци са санкционирани по време на спецакции на полицията през миналата седмица в Пловдив и региона. За наближаващите празници около Великден сектор "Пътна полиция" ще осигури засилено полицейско присъствие по всички входно-изходни артерии на града. 66 нарушения, за които са глобени пешеходци, са констатирали служителите на..

публикувано на 26.04.24 в 17:36

В Столипиново слагат още кофи за смет, подменят и старите

Стартира подмяната на стари и негодни контейнери и увеличаването на броя им на местата, където е необходимо, в район „Източен“.  На ул. „Крайна“ №12, където доскоро имаше само един контейнер, съдовете за смет са вече 10. Допълнителни бройки са поставени и на няколко точки на ул. Ландос“. „Предвидили сме поне 100 допълнителни контейнера за района...

публикувано на 26.04.24 в 16:18

Полицията разкри цех и магазини за фалшиви автоаксесоари

Голямо количес тво фалшиви аксесоари за автомобили иззе полицията в при специализирана акция в Пловдив и Асеновград.   1 200  комплекта автоаксесоари с логото на известна търговска марка, без съгласието на притежателя на патентното право са открити и конфискувани в сряда от отдел "Икономическа полиция" в четири  магазина и производствен цех  на една..

публикувано на 26.04.24 в 14:19

С 2,8 млн. лева три забавачки в "Тракия" са напълно обновени

В пловдивския район „Тракия“ вече няма несанирана детска градина освен детската ясла „Слънчев рай“. Това обяви кметът на Пловдив Костадин Димитров при откриването на ремонтираната Детска градина „Еделвайс“ в района. Градината беше санирана със средства по проект, финансиран от Норвежката програма, който включва още две детски градини в..

публикувано на 26.04.24 в 13:19

"Възраждане" регистрира листата си с кандидат-депутати в Пловдив

Партия "Възраждане" е първата в Пловдив, регистрирала кандидат-депутатската си листа в 16-та РИК. На първо и второ място в нея са досегашните народни представители от града Ангел Георгиев и Емил Янков.  Листата включва 12 кандидати, като на 3-то, четвърто,  6-то и 7-мо  място са общинските съветници Иван Пенков, Елена Грозданова, Господин Апостолов..

публикувано на 26.04.24 в 12:51