Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изложба „Идеалното тъмно“ се открива в ГХГ - Пловдив

| обновено на 15.01.21 в 05:53

Изложбата "Идеалното тъмно" ще бъде открита тази вечер в залата на пловдивската Градска художествена галерия. Автор на експозицията от над 40 творби е Светлин Колев.

Авторът споделя, че е открил черния цвят като база за вдъхновение за експерименти.

„Тъмнината винаги привлича със своята неизвестност, а това, което се опитвам да представя е, че в нея няма страх и негативизъм. Няма езотерика в това, нито психология, само вдъхновение“, пояснява Колев и допълва :  

“Както тъмното поглъща всякаква светлина и не отразява никой цвят, така и цветовете, показани върху него придобиват истинския си облик“,

Светлин Колев е възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лаверенов“. През 2005 та година завършва  „Живопис“ във Факултета по  „Изобразителни изкуства“ на Академията за музикално, танцово и изобразителено изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив. 

Скоро след това става член е на Дружеството на пловдивските художници. Носител е на награда от детски международен конкурс по живопис в Унгария  през далечната през 1989г.

През 2008 г. негова творба е  част от обща изложба на пловдивски автори в Брюксел.

Ценителите на живопистта могат да разгледат най- новата  изложба на Светлин Колев- „Идеалното тъмно“ до трети февруари. 


Галерия

Още от категорията

Изложбата "Дами канят" се открива в галерия "Пловдив"

Дружество на пловдивските художници открива за 11-ти път изложбата „ Дами канят “. Творците  планират да завладеят ценителите на изкуството с магията на женското очарование в цвят и форма.  В навечерието на празника на жената и майката – 8-ми март и в очакване на настъпващата пролет, мартенското предизвикателство „Дами канят“ ще се случи..

обновено на 04.03.21 в 11:57

Читалището в град Шипка на 160 години

Читалище „Светлина-1861“ в град Шипка, тази година отбелязва 160 години, от създаването си. Това е най-старото, селско читалище в страната, което е изключително активно в своята дейност и днес. То има своя художествена галерия и собствена музейна сбирка.  Традиция за читалище „Светлина-1861“ са „Шипка фест“, който се провежда от три години и..

обновено на 04.03.21 в 11:45

Великите европейци - Томас Ман, втора част

След 1893 Томас Ман учи история, история на изкуството, икономика и литература, готви се за журналист, но пише отрано. В гимназията публикува в училищния вестник, а на 14 в се подписва - „Томас Ман, лирико-драматичен поет“. В Мюнхен сътрудничи на сериозни литературни издания, излиза и първият му разказ.  Щом навършва 21, Томас започва да..

публикувано на 04.03.21 в 10:07

Филмът "Мост между поколенията" е разказ за селото

Найден Индерлийски е част от малкия екип на новия документален филм, посветен на умиращото българско село и хората от изчезващ вид "Мост между поколенията". Той е финансиран от Национален фонд "Култура".  В навечерието на 3 март излезе неговия видео-анонс, а днес в ефира на "Ден след ден" Найден разказа, че всичко е започнало от приказките, които..

публикувано на 03.03.21 в 17:24
Бюстът на Иван Вазов от скулптора Андрей Новаков

История в картините, освобожденски дух в експозицията

"Зад всяка картина стои история. Може да се напише цял роман". Това казва пловдивският бизнесмен Димитър Георгиев, когото местните свързват с културното меценатство под тепетата. С част от личната си колекция, събирана в продължение на 30 години, той отвори галерия , която ще действа като музей и ще носи неговото име.  В експозицията, с която..

публикувано на 03.03.21 в 17:08