Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Закриваме 4 паралелки с чужд език в Карлово и Асеновград

| обновено на 15.01.21 в 10:37

И тази година Министерството на образованието продължава политиката за намаляване на профилираните паралелки с прием след 7 клас за сметка на увеличаване на професионалните. Само езиковите гимназии ще предлагат профилирано чуждоезиково обучение, средните училища трябва да се насочат изцяло към STEM – наука, технологии, инженерство, математика.

Началникът на Регионалното управление на образованието в Пловдив Иванка Киркова, в интервю за програма "Точно днес" за новите предложения на МОН за паралелки с професионална насоченост, за отпадането на чуждоезиковото обучение в средните училища от есента, за план-приема, който ще се гласува през март на комисията по заетостта в областната управа.

Киркова съобщи: "Това преобразуване засяга четири паралелки, две за карловските СУ “Васил Левски“ и СУ „Христо Проданов“, както и две паралелки за асеновградските СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ и СУ „Св. Княз Борис I“.  И днес, на 15 януари продължават да се входират предложения в националната инфмационна система от директорите. Не се говори за изместване на чуждия език, той остава да се изучава в новите профили като задължителен предмет. В Карлово например ще разкрият профил "Икономика и география", както и "Организация на туризма".

В Асеновград имат предпочитания към икономиката и професионална паралелка.

В професионалните гимназии в Пловдив и областта имат готовност да започнат практическите занятия. Има осигурени и монтирани въздухопречистватели в училищата. Това ще гарантира безопасността на учители и ученици допълнително. Паралелно с това има готовност от понеделник за изготвяне на антигенни тестове за преподавателите. 

Очаква се тестове да се правят в средните училища, след това и в детските градини и яслите. 

Още от категорията

УХТ разработва продукти за укрепване на имунитета след Covid

Към хранително-вкусовата индустрия през погледа на науката по време на пандемия от Ковид-19, разговор със заместник-ректора на Университета по хранителни технологии в Пловдив доц. Галин Иванов. Той разказва в интервю за Радио Пловдив за най-новите им проекти с европейско и национлно съфинансиране. Университетът по хранителни технологии ще си..

публикувано на 04.03.21 в 10:28

Първият мамологичен център BreatUnit ще заработи от 15 март

Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – BreastUnit открива УМБАЛ „Св. Георги”. Центърът е първият в Пловдив и четвърти в страната – останалите три са в София. Доц. д-р  Ваня Узунова е ръководител на новото звено, където се правят прегледите от понеделник до четвъртък. Центърът предлага мултидисциплинарен..

публикувано на 04.03.21 в 09:09

Българи от 5 европейски столици в ефира ни за 3 март

Три дни 3-ти март за българирте в 5 европейски столици - Будапеща, Прага, Братислава, Рим и Берлин. Общото честване на празника, макар и онлайн, е по идея на Борислав Петранов от Българския културен институт (БКИ) в Берлин .  Той и д иректорът на БКИ в Рим Жана Яковлева разказаха в ефира на празничното предаване "Ден след ден": "Идеята ми дойде..

публикувано на 03.03.21 в 17:24

Заразените се увеличават, защото хората не се пазят

Пореден ден на увеличение на заразените с Covid-19 у нас. На какво се дължи повишението и трябва ли се въведат отново по-строги противоепидемични мерки – темата проследяваме с доктор Костадин Чифлигаров от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Свети Георги“, а също и заместник-председател на РК на БЛС-Пловдив. „Днес ни..

публикувано на 03.03.21 в 11:48

Малко трябва, за да сме достойни наследници на предците ни

Свободата днес. И уроците на историята - помним ли ги и следваме ли ги? На 3 март в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив разговаряме с доктор Милен Врабевски, основател и председател на Фондация „Българска памет“, а също собственик и изпълнителен директор на най-голямата научно-изследователска организация в Югоизточна Европа. Инициатор е на..

публикувано на 03.03.21 в 11:21