Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фалшивите новини за Covid-19 и борбата на ЕС с тях

Кризата с коронавируса доведе до разпространението на много невярна информация, която може да попречи на овладяването на пандемията. От самото й възникване Европейският съюз предприема действия за борба с дезинформацията, като предоставя обективна и надеждна информация по темите свързани с Covid-19 и ваксините срещу коронавируса. За целта е създадена обща страница за европейските мерки срещу кризата, включваща и развенчаване на често срещани митове. Това е изключително важно, тъй като така се спасяват човешки животи. Все още обаче има хора, които въпреки наложените строги противоепидемични мерки, продължават да не вярват в съществуването на Covid-19, не ги спазват и не се страхуват и от глоби.

Дезинформацията засегна и темата за ваксините срещу коронавируса, което се отразява негативно и на мнението на част от хората. Не липсват и такива, които смятат, че с тях ще им поставят чипове. Други отиват по-далеч и мислят, че има сериозна конспирация в 5G мрежата.

Вярващите във всякакви конспиративни теории, свързани с Covid-19 и с ваксините, едва ли си дават сметка за негативните последици от фалшивите новини. А те могат да бъдат изключително опасни, предупреждава Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

„Виждаме, че фалшивите новини, които не са нов феномен, но получиха разцвет по време на пандемията. Дезинформацията достигна до нови висоти и съответно застрашава общественото здраве“, каза Радев.

Борбата с дезинформацията е съвместно усилие на всички европейски институции. Европейският съюз работи в тясно сътрудничество с онлайн платформите, за да ги насърчи да популяризират достоверните източници, да не разпространяват невярно или подвеждащо съдържание и да премахват незаконна информация, както и такава, която може да доведе до физическо нараняване. Българският евродепутат Андрей Новаков и неговият колега Емил Радев са създали специален проект, който е част от борбата срещу дезинформацията.

„Вече има конкретни действия, които са предприети от Европейската комисия. Преди две години с колегата Емил Радев подадохме пилотен проект, който да подпомага доказани и сериозни медии, които да се борят чрез проверка на фактите с фалшивите новини. Тогава издействахме финансиране. Европейската комисия вече започна да работи и очакваме да бъде изпратена покана към всяка една от държавите и да бъдат подбрани медии, които да се борят с фалшивите новини. ЕК предлага и алгоритъм, чрез който фалшивите новини да бъдат улавяни, защото те се разпространяват най-вече в социалните мрежи. Но най-важно ще остане критичното мислене на хората към това, което четат. И да не вярват на всичко, което виждат“, обясни Андрей Новаков. 

Той посочи, че е видно какво прави ЕС и даде за пример европейските лидери, които са избрали да вярват на лекарите и науката.

„Дадоха пример как се ваксинират. В повечето държави в ЕС започна ваксинирането“, обясни още Новаков.

Доктор Христо Иванов, генетик и главен асистент в Медицински университет-Пловдив оборва научно всички конспиративни теории свързани с ваксините срещу Covid-19. Той е категоричен, че базирайки се на РНК, те няма как да променят генома на един човек.

„РНК, която използват е синтетично създадена, за да създаде част от вирусната частица. Тя не навлиза в клетъчното ядро, не може да бъде интегрирана в нашата ДНК, тя няма да промени нашето ДНК и да ни направи други или пък да ни чипират, което е най-конспиративното“, каза доктор Иванов. 

Иван Радев съветва хората как да се ориентират в големия поток от информация, който ни залива, и да как да разпознаем фалшивите от истинските новини:

„Добре е хората да поддържат един баланс. Да си поставят въпроса – аз не изпадам ли в крайност, когато смятам, че нещо е така? Не е ли добре да погледна и друга гледна точка?“, каза Иван Радев.

ЕС и европейските институции продължават борбата с фалшивите новини, важно е обаче и всички потребители на информация да бъдат грамотни и да отсяват истината от откровената измислица. В противен случай те рискуват да заплатят скъпо, с цената на здравето си.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Проф. Радостина Александрова

Оропуче не е нов вирус, хората да не се паникьосват

Промените в климата, обезлесяването на природата не остават без последствия за хората, независимо че здравните експерти отхвърлят пряката връзка между тях и здравето ни. След агресията на Ковид -19, сега СЗО предупреждава за активизиране на някои стари вируси, но се появяват и нови, за които не сме добре информирани. Каква опасност крие..

публикувано на 21.08.24 в 10:52

Гражданите гласуват за играчи срещу системата

"Няма опасност за държавността, защото дори и с конституционните промени няма вероятност страната да остане без действащо Правителство. Или ще продължи действието на Правителството на Димитър Главчев, или ще се намери процедура за избор на ново. Президентът обаче в тази ситуация умело демонстрира слабостите на промените в Конституцията и затова се се..

публикувано на 21.08.24 в 10:47

Нов проект подкрепя деца със специфични потребности

Днес стартира нов проект „Помогни ми да се справя сам“, който е насочен към деца със специфични образователни потребности в Пловдив. Той е на Лицензиран Монтесори център „Първи стъпки“ и ще предоставя безплатни услуги за децата от квафилицирани специалисти в различни области. „Работата с деца със специфични образователни подребности..

обновено на 20.08.24 в 10:39

Рано е да се говори за конституционна криза

Все още е рано да се говори за конституционна криза. Въпреки странната ситуация, все пак сме в полето на действие на конституцията.  Това коментира конституционалистът доцент Христо Паунов по повод отказа на президента Румен Радев да подпише указа за служебния проектокабинет на Кожарева. Доц. Христо Паунов припомни, че след промените в..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Атанас Славов

Конституционна криза няма, Радев упражни свое правомощие

Смятам, че не е налице конституционна криза. Защото президентът упражни своето правомощие по Конституция да не подпише и да не издаде указ за назначаване на служебно правителство, тъй като не е съгласен с предложения състав. В тази хипотеза президентът има право да не подпише указа. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио..

публикувано на 20.08.24 в 10:08