Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Договорът за осемте линии от градския транспорт е факт

Днес бе подписан договорът за 8 от линиите на градския транспорт между Община Пловдив и консорциумът, спечелил обществената поръчка – ДЗЗД „Градски транспорт Пловдив - 2020“.  

Споразумението влиза в сила от началото на м. март и е валидно до февруари 2028 г.  

Според него, по линии 4, 10, 12, 20, 22, 24, 27 и 93  автобусите ще бъдат с места не по-малко от 70 на брой и най-висок екологичен клас EURO 6.  

След влизане в сила на договора, на общинска сесия ще се внесе и предложение за оптимизиране на маршрутните разписания в нова транспортната схема, която да бъде съобразена с желанията и потребностите на гражданите.  

Очаква се фирмите превозвачи да подменят част от автопарка, като заявиха, че вече са направили съответните постъпки за доставка на нови автобуси директно от завода производител. 

75 от общо 255 автобуси от така наречените „щъркели“ ще продължават да обслужват някои от линиите на градския транспорт, тъй като в договорите от 2016 и 2018 г. няма ограничение за използване на по-малки автобуси. 

В момента Община Пловдив работи по внедряването на нова система за разплащане с електронни билети и карти, което може да се приложи след окончателното изтичане на срока на  Транспортния проект през март  тази година. Предвидено е плащането да става по лесен за пътуващите начин, а допълнителни проверки из цялата транспорта мрежа ще контролират и следят за нередовни пътници.

„Нека оттук нататък да работим в синхрон и диалог в името на по-качествена услуга, която да предоставим на гражданите, за да бъде Пловдив все по-добро място за живеене. Това ще стане, като установиm по-добър баланс между пътникопотока, цените на билетите и картите и оптимизиране на електронно-билетната система“ -  посочи кметът Здравко Димитров.

„Надявам се да можем да отговорим на високите изисквания на гражданите за редовен и модерен градски транспорт, който е в съответствие с европейските изисквания за обслужване на пътници“ -  допълни и заместник-кметът Тодор Чонов.

В момента общинско предприятие „Организация и контрол по транспорта“ стартира обществена поръчка за обслужване на областната транспортна схема, като се провеждат срещи с фирмите превозвачи, представители на съседните по-малки общини, както и обследване на пътнико-потока по часове. 

До финализирането на процедурата е в сила временна мярка със срок на действие 6 месеца, през които досегашните фирми обслужват съседните на Пловдив дестинации.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Потушиха пожара между селата Рогош и Скутаре

Голям пожар се разрази между селата Рогош и Скутаре, община Марица, област Пловдив. Вятърът в района е спомогнал за бързото разпространение на огъня.  На място веднага са изпратени 7 пожарни автомобила с 20 служители. " Пожарът е между двете села. Към момента мога да кажа, че е овладян. Тръгнал е от нива, прехвърлил е пътя и е влязъл на..

обновено на 21.07.24 в 20:18

Състоянието на младия доброволец вече е стабилно

19-годишният доброволец Светослав Димитров, който пострада тежко при гасенето на пожарите в Сакар планина, към настоящия момент е в стабилно състояние.  Това съобщиха от университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където се лекува. Жизнените му показатели са добри, контактен е, но му предстоят още операции. Младежът е със 75%..

публикувано на 21.07.24 в 20:16

Кола се запали на АМ "Тракия" край Калугерово, няма пострадали

Кола се запали на АМ „Тракия” около 14,30 ч. Това е станало в платното в посока към София, в близост до ханче Калугерово.  На място има полиция. Колата е изгоряла напълно, но няма пострадали хора. Пристигналите на място огнеборци са загасили и запалените около автомобила сухи треви. От АПИ съобщиха, че временно движението при км 75 на АМ..

публикувано на 21.07.24 в 15:33

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен , съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

обновено на 21.07.24 в 13:41

Възможни бури и гръмотевици за днес

НИМХ обяви жълт код за обилни валежи с гръмотевици и високи температури за днес, 21 юли. Жълт код за валежи е обявен за областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч, Плевен, Велико Търново, Търговище, Силистра, Русе, Габрово, София-област, София-град, Кюстендил. Жълт код за високи температури е обявен за областите Бургас, Ямбол, Кърджали,..

обновено на 21.07.24 в 13:40