Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ковид -19 е коварен и след преминаването на острата му фаза

Д-р Ангел Гозманов - дир. ВМА Пловдив
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

Ковид-19 е много коварен врирус, той е хамелеон по отношение на симптомите, може да имитира всяко заболяване и никой не знае как точно ще протече. При 80% от хората минава леко, но при останалите - не - и може да зъвърши с фатален изход. Така описа коронавируса д-р Ангел Гозманов - директор на ВМА - Пловдив. 
Той сподели, че медиците са се учили, "влизайки в боя, защото заразата наистина е война, която взе много скъпи жертви". С течение на времето вирусът е станал по-предивидим, но все още поднася изненади, призна медикът.

В интервю за Радио Пловдив той описа първата си среща с Ковид-19. Пациентът е на 80 години и всички са притеснени, защото знаят твърде малко за заболяването - "все едно да знаеш да плуваш, но да плуваш в мътни води". Лечението минава успешно.

Д-р Гозманов акцентира на още една типична страна на вируса - симптомите, които се появяват след острата фаза на болестта. 

Кашлицата е такъв симптом, който може да продължи дълго. Самият вирус уврежда структурно и функционално организма. За разлика от други, това заболяване продължава с "пост ковид синдром", който може да продължи няколко месеца до половин година. Симптомите са различни и преценката се прави от личните лекари, които да насочат към тесен специалист. При някои хора трудно се котролира кръвното налягане, при други нивото на захарта, има смущения в сърдечно- съдовата система и т.н. Почти всички пациенти лесно се уморяват, имат главоболие, нарушение от страна на нервно- вегативната система.  

Самонаблюдението от страна на всеки човек е много важно, но преценката трябва да стане от специалист, за да се избегнат излишни манипулации, като рентгеновото облъчване, например. Разбира се всеки случай  е индивидуален - допълва пулмологът. Според него:

Освен "трите Д" плюс маски, ваксината е това, което ще ни предпази от забляването.

Особено важно е това да направят хората, които не са преболедували и имат хронични заблявания. Преболедувалите имат антитела до третия месец, които могат да ги защитят. След това трябва да се ваксинират и те.

Много се надявам това заболяване да избезне въобще от лицето на земята или поне да не протича толкова тежко, каза още д-р Гозманов.

Цялото интервю с него е в прикачениия звуков файл.


Още от категорията

Дори да сте преболедували, е добре да се ваксинирате срещу Ковид-19

На 8 март става точно една година от регистрирането на първия случай на Ковид-19 в България. Това бе в болницата в град Габрово с доказан пациент за вируса. Днес задаваме още от важните въпроси за падемията, ваксините и стадния имунитет, новите реалности и областите в червено за третата вълна, разговор с епидемиолога д-р  Христиана Бацелова  от..

обновено на 08.03.21 в 11:38

МБАЛ "Свети Мина" ще работи с 60 легла за Ковид-19 през март

Интервю с проф. д-р  Петър Петров  директор на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив, определена да работи миналата година като Ковид болница вече не работи само като такава. През март ще има общо 60 легла за лечение на инфекциозното заболяване. За спирането на плановия прием и за пътеките от НЗОК говорим с д-р Петров. Той уточни, че разполагат с 30..

обновено на 08.03.21 в 10:57

Павлин Белчев е новият кмет на община Баните

Кандидатът на ГЕРБ Павлин Белчев печели на втория тур за избор на кмет на Баните, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Победителят на частичните избори за кмет на община Баните е син на досегашния кмет Милен Белчев, който почина през ноември след боледуване от коронавирус. Първите междини резултати на Общинската избирателна комисия..

обновено на 08.03.21 в 10:52

Еврото е много хубава причина да бъде прието у нас

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста  Агоп Каспарян  от институт "Рего". Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната.  Агоп Каспарян..

публикувано на 08.03.21 в 10:03

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14