Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

| обновено на 18.01.21 в 10:28

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание. 

Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и бохем, който преди почти трийсет години заминава за САЩ с китара на гърба. Всъщност агроинженер по професия, той взима това, което най-добре умее и го преплита със знанието от корените – така се и ражда „Тримона“.

Години по-късно и вече с екип от 10 души зад гърба си Атанас Вълев разказва пред Радио Пловдив, че възможността „Тримона“ да е сред 20-те най-добри млечни продукта в САЩ е от изключително значение за марката, защото това ще направи продукта по-разпознаваем. Според него, това е и единственото, от което той се нуждае. 

Вълев определя преднината, която имат пред конкурентите си за огромна, тъй като новия продукт на „Тримона“ не е обикновено кисело мляко, то е „суперхрана“. Основата е базирана на Lactobacilus Bulgaricus, но останалите съставки създават усещане, като от околосветско пътешествие. Суперхрани от Мексико, Южна Америка и Япония – изграждат характера на трите вида кисели млека „Тримона“ – Revive (съживи), Refresh (освежи) и Protect (предпази). То съдържа имуннозасилващи компоненти – мача, чай, мака, арония, лукума (не локум), хорела, спирулина общо около 15. "Киселото мляко „Тримона“ има леко сладък вкус, който, обаче, се постига без захар. Сладостта му се дължи на плода на азиатско растение – наречено „плода на монаха“, чиито сокове са над 250 пъти по-сладки от захарозата" - казва Вълев. 

И още: "Киселото мляко „Тримона“ със сигурност ще бъде разпознато като българско кисело мляко, защото това е първото, което се вижда на опаковката му" - подчертава Атанас Вълев.

Можете да гласувате за "Тримона" тук, като гласуването продължава до 19 януари. 

Чуйте интервюто с Атанас Вълев в звуковия файл.


Галерия

Още от категорията

МБАЛ "Свети Мина" ще работи с 60 легла за Ковид-19 през март

Интервю с проф. д-р  Петър Петров  директор на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив, определена да работи миналата година като Ковид болница вече не работи само като такава. През март ще има общо 60 легла за лечение на инфекциозното заболяване. За спирането на плановия прием и за пътеките от НЗОК говорим с д-р Петров. Той уточни, че разполагат с 30..

обновено на 08.03.21 в 10:57

Павлин Белчев е новият кмет на община Баните

Кандидатът на ГЕРБ Павлин Белчев печели на втория тур за избор на кмет на Баните, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Победителят на частичните избори за кмет на община Баните е син на досегашния кмет Милен Белчев, който почина през ноември след боледуване от коронавирус. Първите междини резултати на Общинската избирателна комисия..

обновено на 08.03.21 в 10:52

Еврото е много хубава причина да бъде прието у нас

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста  Агоп Каспарян  от институт "Рего". Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната.  Агоп Каспарян..

публикувано на 08.03.21 в 10:03

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14
Калоян Стайков

Около 2,5% от БВП е ефектът на коронакризата у нас

„Ако гледаме публичните финанси и политиката, която бе проведена под формата на антикризисни мерки, общият ефект се оценява на около 2,5% от Брутния вътрешен продукт (БВП).“ Това посочи в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив като ефект от коронакризата у нас Калоян Стайков – икономист от Института по пазарна икономика.  Той не..

публикувано на 05.03.21 в 16:53