Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 300 души протестираха заради питейната вода в Брестовица

| обновено на 16.01.21 в 17:18

Жителите на пловдивското село Брестовица излязоха на поредния си протест срещу лошото качество на водата. Те са недоволни , че близо година заплащат за услугата по обичайните тарифи, при условие , че съдържанието на манган във водата остава високо и тя може да се ползва само за санитарно-битови нужди. 

Много от присъстващите над 300 души на протестния митинг в селото носеха бутилки и буркани с кафеникава вода , за да демонстрират какво тече от чешмите им.  

Хората в Брестовица са кагегорични , че до замърсяването на водоизточниците се е стигнало , заради нарушения при изграждането на водното огледало към близката мини ВЕЦ и настояват виновните да бъдат установени и наказани. 

Областният управител Дани Каназирева , която присъства на протестния митинг подчерта , че се очаква в края на месеца експертното становище на назначената специалната комисия , която трябва да предложи решение на проблема.

"В момента ВиК прави всичко възможно водата да се пречиства редовно като са поставени филтри, но това е временно решение. Със сигурност трябва да се мисли за нови водоеми , за нова довеждаща и вътрешна мрежа, а средства ще бъдат осигурени от държавата и холдинга",  увери главният инженер на пловдивското дружество Антон Гълъбов. 

От община „Родопи” се ангажираха да помогнат за разрешаване на проблема с водата в село Брестовица.Още от категорията

Увеличиха ковид леглата в общинските болници на Пловдив

183 са новогодиагностицираните случаи на коронавирус през изминалото денонощия в Пловдив и областта.  По информация на РЗИ сред новозаразените има двама лекари, медицинска сестра, рехабилитатор и санитар. Заболели са и двама учители от детски градини и едно дете. За последното денонощие са починали 9 души, а новоприетите в болници са 28...

публикувано на 05.03.21 в 15:58

Пазарджик може да спре плановия прием в болниците

Заболеваемостта от КОВИД-19 в Пазарджишка област е 253,2 на 100 000 души, което оставя областта трайно в червената зона. Това стана ясно след заседанието на Областния кризисен щаб, на което бяха оповестени мерки за овладяване на ситуацията.  „Много динамично се променят нещата, имаме възможност след решение на Националния оперативен щаб..

публикувано на 05.03.21 в 13:04

Открива се предизборната кампания

Днес се открива предизборната кампания на изборите за Народно събрание, които ще се произведат на 4 април. В изборите за парламент ще участват 30 формации от отделни партии или коалиции. В отделните избирателни райони ще се явяват и независими кандидати. Всички те ще търсят подкрепата на 6 732 316 души с право на глас . Използването на..

обновено на 05.03.21 в 11:50

Нови 2198 души с коронавирус

Положителни са близо 18 на сто или 2198  от направените през изтеклото денонощие 12 167 тестове за коронавирус в страната. В Пловдив новите случаи са 183, в Пазарджик-51, в Смолян-28. Като излекувани са отчетени 1 638 души, починали са 93-ма. Броят на хоспитализираните е малко над 5 300, от тях 440 в интензивни отделения.  За денонощието ваксини са..

обновено на 05.03.21 в 11:50

Свлачище застрашава новоизграден път във Велинградско

Активирало се свлачище край Велинград застрашава да разруши новоизградения път до селата Абланица, Цветино и Магарево. Пътят е единствената връзка с другите населени места, затова спешно започва изграждането на подпорна стена, каза кметът на Велинград Костадин Коев: "Това е старо свлачище, което се активизира заради валежите, които паднаха..

обновено на 05.03.21 в 11:50