Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Изборната битка е между две институции и двама генерали


Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на протестите. 

Политологът Георги Киряков коментира: От това   изобщо не печелят избирателите в България. А и тази  битка е на лична основа , да, между две институции е , които са основата на демокрацията, но и между двама генерали,и подчерта, че тук става въпрос не само за парламентрани, но и за президентските избори.  Това са двамата най-силни играчи в политичесдкия живот в момента у нас. 

Затова  в ситуацията е важно да се следи не само този парламентарен сюжет, но и другият, който е свързан с президентските избори, и тази битка вече е енти-сезон, а важният въпрос е как да се управлява България в условията на коронавирус и икономическа криза. 

За президентската реплика, за пропуснатите  избори през септември, когато е било най-подхоящото време: Ако президентът искаше избори през септември, можеше да ги организира, но така щеше да признае неуспеха си. За предложенията за   видеонаблюдение и  гласуване по пощата, Киряков коментира, че  сега няма време затова, пропусната е тази възможност да се организира по-рано. 

Според Киряков, важна е не датата на изборите, а кой ще състави правителство, което да успее да се справи с хаоса и перманентната политическа криза. Ако се стигне до раздробен парламент, ще  се влезе в орбита на чести парламентарни избори. На този етап се очартават три водещи политически партии, дали да се избере отново ГЕРБ на принципа " по-добре по-малкото зло", дали БСП, или трета политическа сила, като партията на Слави Трифонов. Това са въпросите, които гражданите сега трябва да си зададат. 

Цялото интервю е в звуковия файл. 

Още от категорията

Добре е да се ваксинират и хората, преболедували Ковид-19

На 8 март става точно една година от регистрирането на първия случай на Ковид-19 в България. Това бе в болницата в град Габрово с доказан пациент за вируса. Днес задаваме още от важните въпроси за падемията, ваксините и стадния имунитет, новите реалности и областите в червено за третата вълна, разговор с епидемиолога д-р  Христиана Бацелова  от..

обновено на 08.03.21 в 11:38

МБАЛ "Свети Мина" ще работи с 60 легла за Ковид-19 през март

Интервю с проф. д-р  Петър Петров  директор на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив, определена да работи миналата година като Ковид болница вече не работи само като такава. През март ще има общо 60 легла за лечение на инфекциозното заболяване. За спирането на плановия прием и за пътеките от НЗОК говорим с д-р Петров. Той уточни, че разполагат с 30..

обновено на 08.03.21 в 10:57

Павлин Белчев е новият кмет на община Баните

Кандидатът на ГЕРБ Павлин Белчев печели на втория тур за избор на кмет на Баните, съобщиха от Общинската избирателна комисия. Победителят на частичните избори за кмет на община Баните е син на досегашния кмет Милен Белчев, който почина през ноември след боледуване от коронавирус. Първите междини резултати на Общинската избирателна комисия..

обновено на 08.03.21 в 10:52

Еврото е много хубава причина да бъде прието у нас

Говорим за икономиката в криза от пандемията, еврото в България от 2024 г. и цените, като прогнозата е на икономиста  Агоп Каспарян  от институт "Рего". Правителството предвижда България да замени лева с еврото на 1 януари 2024 година. Това става ясно от постановелние, което касае подготовката на страната ни за членство в Еврозоната.  Агоп Каспарян..

публикувано на 08.03.21 в 10:03

Красимир Кумчев в "Добро утро, ден!"

„Добро утро, ден!“ през тази седмица има гост, който е всепризнат специалист в областта на земеделието. Инженерът - агроном Красимир Кумчев преди 30 години стопанисва най-голямата ябълкова градина в света, днес далеч по-скромно признава, че синовете му се грижат за стопанството, а той се занимава и с културни проекти...

обновено на 06.03.21 в 07:14